Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας για το 2021
Απαλλαγή δημοτικών τελών
στους επιχειρηματίες που εντάσσονται
στην εξέλιξη του έργου ΒΑΑ
► Η πρόταση έγινε από τη Διεύθυνση Προγραμματισμού
και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Τάσσου
► Με την σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δ. Δράμας
και σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΙΑ ΑΚΡΩΣ ενδιαφέρουσα απόφαση πήρε το βράδυ της Τετάρτης 9 Δεκεμβρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας. Μετά από πρόταση της Διεύθυνσης Προγραμματισμού και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Τάσσου, και τη σύμφωνη γνώμη της Οικονομικής Υπηρεσίας και του αρμόδιου αντιδημάρχου κ. Εφραιμίδη, κατατέθηκε πρόταση απαλλαγής των δημοτικών τελών, για τους επιχειρηματίες που εδράζονται επί της οδού 19ης Μαΐου και των παράπλευρων οδών, όπου εξελίσσεται το ΒΑΑ.
Όπως γράφαμε και προχθές, ήδη η κατασκευή του έργου έχει ξεκινήσει από τις οδούς Παπαδιαμάντη και Σούτσου και το σύνολο του έργου αναμένεται να ολοκληρωθεί το αργότερο σε δύο χρόνια περίπου.
Σε παλαιότερες συναντήσεις που είχαν γίνει στο Δήμο Δράμας, μέσω του υποέργου Διακυβέρνησης του ΒΑΑ, οι επιχειρηματίες της περιοχής είχαν ζητήσει μια σχετική μείωση των δημοτικών τελών τους, ως αντιστάθμισμα από τον χαμένο τζίρο τους, για όση περίοδο διαρκεί το έργο και η αναστάτωση που θα προκαλέσει στην αγορά της περιοχής.
Το αίτημα αυτό επεξεργάστηκε η Διεύθυνση Προγραμματισμού και ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσου, σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο που συμμετέχει στο υποέργο της Διακυβέρνησης και η πρόταση τελικά έφτασε στην Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου Δράμας, όπου και έγινε δεκτή.
Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τα Τέλη και Δικαιώματα του Δήμου Δράμας για το 2021, όπου σημειωτέον έχει αποφασιστεί μείωση 10% στο σύνολό τους, τα δημοτικά τέλη μηδενίζονται για τους επιχειρηματίες που βρίσκονται στην περιοχή παρέμβασης του έργου για το 2021.
Από τις ελάχιστες φορές που εφαρμόζεται στην Ελλάδα
Για το θέμα αυτό, μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Δράμας κ. Μιχάλης Τάσσου, ο οποίος σημείωσε αρχικά ότι, «από την αρχή εκτέλεσης του ΒΑΑ, είχε συγκροτηθεί ένα υποέργο, που ήταν η διακυβέρνηση του έργου. Αυτό είχε σκοπό να αποτελέσει δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ του Δήμου και των ανθρώπων της ευρύτερης περιοχής και αυτό επειδή πρόκειται για μια πολλή μεγάλη παρέμβαση.
Στα πλαίσια αυτού του υποέργου, είχαν γίνει συζητήσεις, συναντήσεις, focus group με τους επιχειρηματίες και είχαν διατυπωθεί οι φόβοι τους για το πόσο θα επηρεάσει η τεχνική εξέλιξη των έργων στις δουλειές τους».
Όπως επισημαίνει στη συνέχεια ο κ. Τάσσου, «ένα από τα αιτήματά τους, ήταν η μείωση των δημοτικών τελών, η οποία θα λειτουργούσε ως ένα αντιστάθμισμα στη μείωση του τζίρου τους, εξαιτίας του ότι εκείνη η περιοχή θα δεχόταν μια τεχνική παρέμβαση. Ήταν ένα σκεπτικό που αμέσως αγκαλιάσαμε ως δημοτική αρχή, το εισηγήθηκε η Διεύθυνση Προγραμματισμού προς την Οικονομική Υπηρεσία, έγινε δεκτό και αυτή την στιγμή για πρώτη φορά στο Δήμο Δράμας, έχουμε την απαλλαγή για τα δημοτικά τέλη του 2021, στις επιχειρήσεις που βρίσκονται στην περιοχή παρέμβασης του ΒΑΑ».
Σημείωσε ακόμα ο κ. Τάσσου, ότι «είναι ένα αντιστάθμισμα στη μείωση του τζίρου που θα έχουν και θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι είμαστε ήδη σε μια επιβαρυμένη εποχή. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό μέτρο, το οποίο έχει εφαρμοστεί ελάχιστες φορές σε όλη την Ελλάδα. Για παράδειγμα, έχει εφαρμοστεί στα Τρίκαλα παλαιότερα, σε κάτι έργα της Διεύθυνσης Ύδρευσης με μείωση του λογαριασμού ύδρευσης, έγινε το 2019 στο Δήμο Θεσσαλονίκης για τους καταστηματάρχες που βρίσκονται στην περιοχή του Μετρό και καθυστερούν».
Διευκρινίζει ακόμα ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού, ότι «πρόκειται για ένα μέτρο, το οποίο θα βοηθήσει τον κόσμο να αγκαλιάσει ακόμα περισσότερο το ΒΑΑ και να αφαιρέσει λίγες από τις επιφυλάξεις που είχαν, για την ζημιά που θα προκαλούσε στον τζίρο των επιχειρήσεων όσο καιρό θα υπήρχε η εξέλιξη των έργων.
Το έργο έγινε σε συνεργασία με το Διεθνές Πανεπιστήμιο, όλοι είχαμε κάνει πολλές συζητήσεις για το πώς θα πρέπει να μοντάρουμε την συγκεκριμένη πρόταση και θέλω να ευχαριστήσω την Οικονομική Υπηρεσία, τον αντιδήμαρχο κ. Εφραιμίδη αλλά και το Δημοτικό Συμβούλιο, που εισάκουσαν την πρόταση χωρίς να υπάρχει κανένα θέμα».
Όσον αφορά τη συζήτηση που έγινε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ο κ. Τάσου είπε ότι «κατά τη συζήτηση ειπώθηκε ότι δεν είναι μόνο οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις που πλήττονται, αλλά για το συγκεκριμένο μέτρο θα πρέπει να τεθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο, ένα αντικειμενικό κριτήριο για το ποιες θα είναι οι επιχειρήσεις οι οποίες θα έχουν απαλλαγεί από τα δημοτικά τέλη. Και αυτό το μέτρο αφορά τις περιοχές από οι οποίες περνά το ΒΑΑ».
Η περιοχή παρέμβασης του έργου, αφορά τις επιχειρήσεις που βρίσκονται επί των οδών παρέμβασης: 19ης Μαΐου, Σούτσου, Παπαδιαμάντη, Θεοτοκοπούλου, Παρμενίδη, Βίτσι, Κολοκοτρώνη, Βάρναλη, Καραϊσκάκη και η Ορφέως.
Καταλήγοντας ο κ. Τάσσου τονίζει: «Τα στοιχεία καταγραφής που είχε κάνει το Διεθνές Πανεπιστήμιο και είχαμε στη διάθεσή μας στη Διεύθυνση Προγραμματισμού, μπορεί να υπολογίσω για έναν αριθμό επιχειρήσεων περίπου 138 έχοντας μια απόκλιση συν πλην 7%, εξαιτίας κάποιων που έκλεισαν ή άνοιξαν. Στο δίκτυο που έχει γίνει μέσα απ’ αυτό το υποέργο, είναι καταγεγραμμένες το 83% των επιχειρήσεων, περίπου 114 επιχειρήσεις».