Συζήτηση στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας
Η χαριστική βολή
για το κλείσιμο της ΔΕΚΠΟΤΑ!!!
Η δημοτική αρχή δέχθηκε πρόταση της «Πόλης+Ζωής» για μειωμένη χρηματοδότηση
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗ ΜΕΙΩΣΗ του προϋπολογισμού της ΔΕΚΠΟΤΑ, μόνο με 50.000 ευρώ για το επόμενο διάστημα, αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή (Ο.Ε.) του Δήμου Δράμας το πρωί της Δευτέρας 28 Δεκεμβρίου 2020.
Η απόφαση αυτή, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, σημαίνει επί της ουσίας το τέλος της ΔΕΚΠΟΤΑ και το κλείσιμό της, μιας και πλέον δεν πρόκειται να χρηματοδοτηθεί για κάτι άλλο, εντός του 2021!
Η απόφαση αυτή πάρθηκε στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας στην Ο.Ε., και όπως ο καθένας μπορεί να καταλάβει, σημαίνει και το τέλος της επιχείρησης.
Το χαρακτηριστικό στην όλη υπόθεση, είναι ότι η τελική πρόταση που ψηφίστηκε και από τη δημοτική αρχή, είχε κατατεθεί πριν από τη συζήτηση από την παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης «Πόλη+Ζωή».
Η πρόταση της δημοτικής αρχής ήταν να χρηματοδοτηθεί η ΔΕΚΠΟΤΑ με 300.000 ευρώ για το 2021, ενώ η εναλλακτική πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης, ήταν να χρηματοδοτηθεί μόνο με 50.000 ευρώ για το 2021. Χρήματα τα οποία αρκούν για λειτουργικά έξοδα και μισθοδοσίες για 3-4 μήνες περίπου. Σύμφωνα με την πρόταση της παράταξης «Πόλη+Ζωή», τα υπόλοιπα χρήματα, θα πρέπει να μοιραστούν ως εξής: 100.000 ευρώ στις πολιτιστικές εκδηλώσεις, 50.000 ευρώ στο Νομικό Πρόσωπο, 50.000 ευρώ στο Κοινωνικό Παντοπωλείο και 50.000 ευρώ στο συσσίτιο απόρων.
Η πρόταση της μείζονος
Με δελτίο Τύπου, το οποίο εξέδωσε η παράταξη «Πόλη+Ζωή», σημειώνει ότι, «από τη θέση της στην αντιπολίτευση, με ωριμότητα και συνέπεια συνεχίζει να καταθέτει και να υποστηρίζει προτάσεις που δίνουν λύσεις σε σημαντικά ζητήματα, ξεμπλοκάρουν θέματα που έχουν τελματώσει και οδηγούν σε αδιέξοδα και δυσλειτουργίες και συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία του Δήμου προς το συμφέρον της Δράμας και των Δραμινών».
Όπως επισημαίνει, «η κατάθεση της εναλλακτικής μας πρόταση, αφορούσε μόνο τη χρηματοδότηση της ΔΕΚΠΟΤΑ μέχρι την λύση της και την αντιμετώπιση της μισθοδοσίας των υπαλλήλων τόσο πριν όσο και μετά την λύση της επιχείρησης καθώς και την ενίσχυση των κοινωνικών δαπανών του Δήμου. Βέβαια διευκρινίζουμε ότι η πολιτική διαφωνία μας με τον Προϋπολογισμό του 2021, όπως έχει καταρτιστεί στο σύνολό του, συνεχίζει να υφίσταται».
Όσον αφορά το ζήτημα της αποδοχής της πρότασης από τη δημοτική αρχή, η «Πόλη+Ζωή» επισημαίνει ότι, «η πρόταση της παράταξής μας έγινε αποδεκτή από τη δημοτική αρχή και ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, αφού διαφώνησε, χωρίς ουσιαστικές αντιρρήσεις ή αντιπροτάσεις, η παράταξη Πρότζεκτ 2020, συνεχίζοντας τον στείρο και μοναχικό δρόμο που έχει επιλέξει να ακολουθεί τον τελευταίο καιρό.
Μετά την υπερψήφιση της πρότασής μας και από την δημοτική αρχή, συμφωνήθηκε να ξεκινήσει άμεσα και με διαπαραταξιακή συνεννόηση η διαδικασία για τη λύση και εκκαθάριση της ΔΕΚΠΟΤΑ, η οποία πρέπει να ολοκληρωθεί σε τρεις μήνες. Επίσης, με την πρότασή μας αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά η μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ και έως ότου κλείσει η δημοτική επιχείρηση αλλά και μετά το κλείσιμό της. Μας τιμά ιδιαίτερα που για μια ακόμη φορά, μετά την αποδοχή της πρότασής μας για μείωση των δημοτικών τελών κατά 10%, γίνεται και πάλι αποδεκτή από τη δημοτική αρχή η δική μας εναλλακτική πρόταση».
Πιο συγκεκριμένα, η εναλλακτική πρόταση έχει ως εξής:
[Η εναλλακτική μας πρόταση είναι η εξής:
- Μείωση κατά 250.000 του ποσού στον κωδικό 00.6738.01 «Χρηματοδότηση ετήσιου προγράμματος δράσης νέας ενιαίας κοινωφελούς επιχείρησης ΔΕΚΠΟΤΑ» από 300.000,00 σε 50.000,00
- Αύξηση του ποσού στον κωδικό 15.6471.01 «Έξοδα πολιτιστικών εκδηλώσεων» κατά 100.000, από 4.000 σε 104.000.
- Αύξηση του ποσού στον κωδικό 15.6481.02 «Προμήθεια ειδών πρώτης ανάγκης σίτισης) για τη λειτουργία του κοινωνικού παντοπωλείου» κατά 50.000, από 92.007,99 σε 142.007,99.
- Εγγραφή ποσού 50.000 στον κωδικό 15.6481.03 «Πρόγραμμα σίτισης απόρων», που είναι μηδενικό για το 2021
- Αύξηση του ποσού στον κωδικό 00.6715.01 «Επιχορήγηση Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας» κατά 50.000, από 1.100.000 σε 1.150.000].
Η διαφωνία του «Project Δράμα 2020»
Στην πρόταση διαφώνησε η παράταξη «Project Δράμα 2020», η οποία καταψήφισε και τις δύο προτάσεις. Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» χθες, ο επικεφαλής της παράταξης κ. Αλέξανδρος Τσιαμπούσης τόνισε ότι μειοψήφησαν «επειδή εμείς δεν συμφωνούμε με ένα βασικό στοιχείο της εναλλακτικής πρότασης. Ότι δηλαδή, δεν προβλέπεται όλο το ποσό που αφορά τις μισθοδοσίες των υπαλλήλων για όλη τη χρονιά. Από τη στιγμή που είναι προϋπολογισμός χρονιάς, θα έπρεπε να προβλέπεται να μείνει στο Δήμο και η υπόλοιπη μισθοδοσία των υπαλλήλων της ΔΕΚΠΟΤΑ, όταν μεταφερθούν στο Δήμο με το κλείσιμο της επιχείρησης».
Όπως είπε ο κ. Τσιαμπούσης, «καλώς έμειναν στη ΔΕΚΠΟΤΑ οι 50.000 ευρώ μόνο έως ότου κλείσει – αλλά τα υπόλοιπα 100.000 ευρώ έπρεπε να μπουν σε αντίστοιχο κωδικό στο Δήμο για τις μισθοδοσίες τους. Ώστε όταν μεταφερθούν οι υπάλληλοι της ΔΕΚΠΟΤΑ στο Δήμο που προβλέπεται όταν κλείσει η επιχείρηση, να υπάρχουν τα χρήματα εξασφαλισμένα. Διαφωνήσαμε κατά βάση σ’ αυτό και είπαμε ότι καταψηφίσουμε και τις δύο εναλλακτικές, ελπίζοντας ότι μέχρι το Δημοτικό Συμβούλιο εμείς θα καταθέσουμε εναλλακτική πρόταση που να αφορά αυτό που θεωρούμε εμείς ότι πρέπει να πάνε τα χρήματα αυτά. Από εκεί αν καταλήξουμε σε μια πρόταση κοινά αποδεκτή απ’ όλου, καλώς».
Ο κ. Τσιαμπούσης σημείωσε πάντως και τον προβληματισμό του, ότι «είναι η πρώτη φορά που έρχεται εναλλακτική πρόταση της αντιπολίτευσης στην Ο.Ε., γιατί ως τώρα, δεν είχε νόημα να κατατεθεί εναλλακτική πρόταση στην Ο.Ε., αφού η πλειοψηφία είναι δεδομένη. Προφανώς για να καταθέσει η «Πόλη+Ζωή» εναλλακτική πρόταση στην Ο.Ε., εικάζω ότι είχε συνεννοηθεί για να ψηφιστεί αυτή. Να μην ψηφίζεται ο προϋπολογισμός που εισηγείται η Εκτελεστική Επιτροπή και να ψηφίζεται ο προϋπολογισμός που εισηγείται η αξιωματική αντιπολίτευση, αυτό είναι πρωτοφανές!»