Στην περιοχή του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου
Δρομολογείται η κατασκευή
νέου Εκκλησιαστικού Μουσείου
Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας
► Τη δέσμευση πίστωσης για τη δημιουργία φακέλου για τη μελέτη του έργου υπέγραψε την Παρασκευή ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας Γ. Παπαδόπουλος
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ δέσμευση ποσού για τη δημιουργία φακέλου προκειμένου να προχωρήσει η μελέτη για την κατασκευή Εκκλησιαστικού Μουσείου Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας, υπέγραψε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Ιανουαρίου (χθες), ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος.
Συγκεκριμένα, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας υπέγραψε την έγκριση δέσμευσης πίστωσης ύψους 24.800 ευρώ, για την «παροχή υπηρεσίας οργάνωσης φακέλου τεκμηρίωσης σκοπιμότητας για τη μελέτη Εκκλησιαστικού Μουσείου Μητροπόλεως Δράμας», μετά από απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Όπως δήλωσε στον «Πρωινό Τύπο» ο αντιπεριφερειάρχης κ. Παπαδόπουλος, «είναι μια χρηματοδότηση για τη δημιουργία του φακέλου για τη δημοπράτηση των 485.000 ευρώ για τη μελέτη για το Εκκλησιαστικό Μουσείο Ιεράς Μητροπόλεως Δράμας».
Όπως εξηγεί ο κ. Παπαδόπουλος, «η μελέτη θα αναδείξει το συνολικό κόστος και προϋπολογισμό της κατασκευής του Εκκλησιαστικού Μουσείου».
Όπως διευκρίνισε επίσης ο κ. Παπαδόπουλος, «πρόκειται για ένα Μουσείο, ανάδειξης όλης της πολιτιστικής – εκκλησιαστικής κληρονομίας του Νομού Δράμας. Το Μουσείο που υπάρχει σήμερα στο κτιριακό συγκρότημα του Μητροπολιτικού μεγάρου, δεν είναι επισκέψιμο και όλο αυτό το υλικό, θα πρέπει κάποια στιγμή να εκτεθεί σε ένα καθώς πρέπει κτίριο. Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα Εκκλησιαστικά Μουσεία, θα πρέπει να διέπονται από ειδικούς κανόνες λειτουργίας και να διαθέτουν τον ανάλογο αερισμό, υγρασία, φωτισμό και άλλα».
Ερωτώμενος αν η μελέτη θα γίνει για συντήρηση του υφιστάμενου Εκκλησιαστικού Μουσείου στο Μητροπολιτικό μέγαρο ή αν πρόκειται για νέα κατασκευή, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι «πρόκειται να κατασκευαστεί ένα καινούριο κτίριο, στην περιοχή του Ιερού Ναού Αγίου Χρυσοστόμου».
Όπως είπε, το νέο Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιερής Μητροπόλεως Δράμας, θα κατασκευαστεί στον ανοικτό χώρο που βρίσκεται δίπλα ακριβώς στον Ιερό Ναό Αγίου Χρυσοστόμου στην πόλη της Δράμας.
Το υφιστάμενο Εκκλησιαστικό Μουσείο
Όπως είναι γνωστό, η Ιερά Μητρόπολη Δράμας διαθέτει ένα πενταόροφο Εκκλησιαστικό Μουσείο δίπλα ακριβώς από το Μητροπολιτικό μέγαρο, το οποίο όμως δεν είναι επισκέψιμο.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που δίνει στη δημοσιότητα η Ιερά Μητρόπολη Δράμας μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της, το Μουσείο Εκκλησιαστική Τέχνης άρχισε να λειτουργεί το 1999 και αναφέρονται τα παρακάτω:
«Στεγάζεται στο κτήριο του πρώην οικοτροφείου της Μητρόπολης Δράμας. Ο μακαριστός μητροπολίτης Διονύσιος είχε συγκεντρώσει πολλά κειμήλια για συντήρηση και διαφύλαξη στους χώρους της μητρόπολης. Σταδιακά τα κειμήλια συντηρήθηκαν από τον κο Γκερέκο και βρήκαν τη θέση τους στο νέο μουσείο.
Στον πρώτο όροφο στεγάζονται εικόνες λαϊκής τέχνης του ΙΘ’ αι., ξυλόγλυπτα βημόθυρα ναών και τμήματα τέμπλων εκκλησιών. Στο δεύτερο όροφο ξεχωρίζουν ένα ζεύγος βημόθυρων με τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου του ΙΕ’ αι., δυο εικόνες του ΙΓ΄αι., η Παναγία Οδηγήτρια και ο Κύριος Ευλογών, που προέρχονται κατά πάσα πιθανότητα από το ναό των Ταξιαρχών στη Δράμα. Επίσης εκτίθενται πολλά αρχιερατικά άμφια μητροπολιτών Δράμας, Γρεβενών, Νευροκοπίου και Ζιχνών. Τα πιο σημαντικά όμως είναι τα αρχιερατικά άμφια του Εθνομάρτυρα Μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσόστομου.
Στον τρίτο όροφο τα περισσότερα εκθέματα είναι επίσης εικόνες λαϊκής τεχνοτροπίας. Από τα υπόλοιπα εκθέματα ξεχωρίζουν ένα αρτοφόριο ξυλόγλυπτο του ΙΗ’ αι. και άλλα αρτοφόρια του ΙΘ’ και του Κ’ αι., καθώς και χρυσοκέντητο κάλυμμα Αγίας Τράπεζας του ΙΘ’ αι. και ζεύγη καλυμμάτων ιερών σκευών του ΙΘ’ αι.
Στον τέταρτο όροφο το σύνολο των εκθεμάτων είναι φορητές εικόνες, πολλά ιερατικά και διακονικά άμφια. Στον πέμπτο όροφο υπάρχουν πολλά εκκλησιαστικά σκεύη (άγια ποτήρια, λόγχες, εξαπτέρυγα, σταυροί λιτανείας και αντιμήνσια)».