Home > Πρώτο Θέμα > Κεντρική δειγματοληψία από βιολογικούς καθαρισμούς και στη Δράμα για Covid-19 και άλλες ουσίες

Κεντρική δειγματοληψία από βιολογικούς καθαρισμούς και στη Δράμα για Covid-19 και άλλες ουσίες

Συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Κεντρική δειγματοληψία

από βιολογικούς καθαρισμούς και

στη Δράμα για Covid-19 και άλλες ουσίες

Πρόγραμμα δειγματοληψίας λυμάτων για όλη την Περιφέρεια Α.Μ.Θ.

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΧΗ σχεδόν της πανδημίας του Covid-19, υπήρξε η ανάγκη της άμεσης δειγματοληψίας λυμάτων σε διάφορες περιοχές της χώρας, προκειμένου να διαφανεί το πόσο υψηλά είναι τα επίπεδα μόλυνσης στους κατοίκους των περιοχών.

Η δειγματοληψία μέσω των κινητών μονάδων του ΕΟΔΥ για ασυμπτωματικούς φορείς, πολλές φορές δεν επαρκεί, καθώς δεν μπορεί να ελεγχθεί άμεσα μεγάλο μέρος του πληθυσμού. Συνεπώς, ένας γενικότερος τρόπος είναι ο έλεγχος των λυμάτων σε μια πόλη από διάφορα σημεία, κυρίως όμως από τους βιολογικούς καθαρισμούς των Δήμων.

Τέτοιες δειγματοληψίες στήθηκαν σε διάφορα σημεία της χώρας και κυρίως στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη, όπου μέσα από τον έλεγχο των δειγμάτων, διαφάνηκε το υψηλό ποσοστό μόλυνσης στις περιοχές αυτές.

Για τη Δράμα, μια προσπάθεια έγινε στις αρχές Νοεμβρίου μέσω της ΔΕΥΑ Δράμας, η οποία μπόρεσε να πάρει δείγματα λυμάτων από συγκεκριμένα σημεία και να τα στείλει προς ανάλυση. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία αυτή με άτομο να λαμβάνει λύματα από διάφορα σημεία, πρακτικά είναι πολύ δύσκολη και η διαδικασία που ακολουθεί δεν είναι η καλύτερη, ή τουλάχιστον δεν αποδίδει πάντα σωστά αποτελέσματα.

Στη λογική αυτή μπήκε η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, η οποία προχώρησε σε σύναψη προγραμματικής σύμβασης με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, προκειμένου να εγκαταστήσει κεντρικά συστήματα ελέγχου λυμάτων για Covid-19, αλλά και για πολλές άλλες ουσίες.

«Αυτό σημαίνει ότι, στους κεντρικούς βιολογικούς καθαρισμούς των πόλεων και των Δήμων, όπως και στη Δράμα, θα στηθούν μηχανισμοί, οι οποία αυτόματα θα λαμβάνουν δείγματα και θα διενεργούν τους ελέγχους αυτούς», επισημαίνει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος.

PAPADOPOYLOS G1

Όπως τονίζει ο ίδιος, «η Περιφέρεια μπήκε στη διαδικασία της προμήθειας ηλεκτρονικών μηχανημάτων, ώστε να μην χρειάζεται κάποιος να λαμβάνει τα δείγματα από τα λύματα δια ζώσης. Η ανάλυση θα γίνεται στα κεντρικά σημεία, στους βιολογικούς καθαρισμούς από ένα κεντρικό σημείο ελέγχου».

Στην ερώτηση αν ο έλεγχος γίνεται μόνο για Covid-19 ή και για άλλες ουσίες, ο κ. Παπαδόπουλος διευκρινίζει ότι «θα μπορεί να γίνεται ανάλυση και για άλλες ουσίες, όπως παράδειγμα ναρκωτικά».

Για το ίδιο θέμα μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» και ο γενικός διευθυντής της Διεύθυνσης Υγείας της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Γεωργίου, οι οποίος σημείωσε αρχικά ότι προς το παρόν το σχέδιο αυτό δεν έχει ολοκληρωθεί και βρίσκεται σε εξέλιξη. Όπως είπε μάλιστα, «το σίγουρο είναι ότι το ψάχνουμε, το διερευνούμε ώστε να είναι αξιόπιστο, να μην γίνονται λάθη. Μ’ αυτή τη διαδικασία θα μπορούμε να δούμε τα επίπεδα κυκλοφορίας μέσω των λυμάτων σε μια περιοχή, θα μπορούν να βγαίνουν συμπεράσματα για τα κρούσματα του Covid-19 που υπάρχουν και όχι μόνο. Θα μπορούμε ακόμα να δούμε και παράδειγμα και άλλες ουσίες, όπως παράδειγμα για ναρκωτικά, για ηπατίτιδες και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία. Για  παράδειγμα η κατανάλωση ναρκωτικών σε μια περιοχή».

Να σημειώσουμε ότι, παρόμοια συστήματα λειτουργούν ήδη στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη με πολύ καλά αποτελέσματα, ενώ ήδη υπήρξε δοκιμαστική λειτουργία 15 ημερών στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης.