Τοποθετήθηκε το Σαββατοκύριακο η σκάλα εξόδου κινδύνου
Ολοκληρώνεται το έργο της πυροπροστασίας
στο Δικαστικό Μέγαρο Δράμας
Μιλάει στον «Π.Τ.» η προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος
της Διεύθυνση Τεχνικών της Π.Ε. Δράμας κα. Νίκη Κεφαλίδου
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΟ Μέγαρο, είναι ένα κτίριο που εδώ και πολλά χρόνια είχε αφεθεί στην τύχη του. Και δυστυχώς, πολλά ήταν εκείνα που έπρεπε να γίνουν.
Τεράστια προβλήματα, όπως έλλειψη επαρκούς πυρασφάλειας, εξόδους κινδύνου, μεγάλα προβλήματα στεγανότητας και άλλα. Παλαιότερα μάλιστα, βλέπαμε το απίστευτο θέαμα, να υπάρχουν κουβάδες στο πάτωμα και να στάζουν τα νερά από τη στέγη, πράγμα που τελικά σήμαινε ότι, το κτίριο συνολικά χρειαζόταν μια σοβαρή και ολοκληρωμένη παρέμβαση.
Και αυτή η παρέμβαση ήρθε τελικά από την Περιφερειακή Ενότητα Δράμας, η οποία, με τη Διεύθυνση της Τεχνικής Υπηρεσίας της, ανέλαβε τις μελέτες και την υλοποίηση του έργου, ενώ η χρηματοδότηση γίνεται από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.
Το πρώτο έργο αφορούσε την ανακατασκευή WC στο κτίριο και οι οποίες έχουν ολοκληρωθεί εδώ και αρκετό διάστημα, ενώ το επόμενο διάστημα, ολοκληρώνεται και το έργο της πυροπροστασίας.
Το έργο της πυροπροστασίας, περιλάμβανε μεταξύ άλλων, τη δημιουργία δεύτερης εξόδου κινδύνου που να καλύπτει όλους τους ορόφους, με την κατασκευή και τοποθέτηση μεταλλικού ανοικτού κλιμακοστασίου, στην δυτική πλευρά του κτιρίου (οδός Μ. Αλεξάνδρου). Συγκεκριμένα, αυτή η εξωτερική σκάλα τοποθετήθηκε το Σαββατοκύριακο και οι εργασίες της ολοκληρώνονται σήμερα.
Επίσης, το έργο περιλαμβάνει τοποθέτηση πυράντοχων θυρών με δείκτη πυραντίστασης σύμφωνα με τους κανονισμούς (άρθρο 8 – Π.Δ. 71/88), στους επικίνδυνους χώρους του υπογείου. Αποξήλωση του υπάρχοντος αντλητικού συστήματος στο χώρο του υπογείου, και τοποθέτηση ενός σύγχρονου τρίδυμου πυροσβεστικού συγκροτήματος.
Έλεγχος και συμπλήρωση του υπάρχοντος μόνιμου υδροδοτικού δικτύου (πυροσβεστικές φωλιές, δίκτυο σωληνώσεων, μάνικες, βάνες, εξαρτήματα ελέγχου, υδροδότης Π.Υ., πυροσβεστικός σταθμός κ.λ.π.).
Τοποθέτηση φωτιστικών ασφαλείας και δίδυμων προβολέων ασφαλείας 2 x 21 W, επιπλέον των υπαρχόντων και σήμανση των οδεύσεων διαφυγής. Εγκατάσταση συστήματος ανίχνευσης πυρκαγιάς, με τοποθέτηση: ανιχνευτών, φαροσειρήνων συναγερμού και μπουτόν, διευθυνσιοδοτούμενων τύπων, που θα πληροί τους ισχύοντες κανονισμούς. Τοποθέτηση νέου διευθυνσιοδοτούμενου κεντρικού πίνακα πυρανίχνευσης με μπαταρία, συνδεδεμένου με τα μέσα πυρανίχνευσης (ανιχνευτές, μπουτόν, φαροσειρήνες).
Ο προϋπολογισμός του πρώτου έργου ανέρχεται στις 257.000 ευρώ με ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης και ήδη ολοκληρώνεται.
Σε δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο», η προϊσταμένη του Τμήματος Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνση Τεχνικών της Π.Ε. Δράμας κα. Νίκη Κεφαλίδου, διευκρινίζει ότι «η σκάλα τοποθετήθηκε στο πλαίσιο του έργου της πυροπροστασίας και είναι η έξοδος κινδύνου. Όλα τα δημόσια κτίρια πρέπει να έχουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας και επειδή οι κανονισμοί για την πυρασφάλεια κατά καιρούς αλλάζουν, εκσυγχρονίζονται, το Δικαστικό Μέγαρο όπως και άλλα δημόσια κτίρια, δεν έχουν πιστοποιητικό πυρασφάλειας. Λειτουργούν στην ουσία παρανόμως».
Όπως η ίδια μας ενημερώνει, «το έργο της πυρασφάλειας βρίσκεται πλέον στο τέλος του και σύντομα θα ολοκληρωθεί».
Ενεργειακή αναβάθμιση
Όπως η ίδια επισημαίνει, με το τέλος του παραπάνω έργου, θα ακολουθήσει και το δεύτερο μεγαλύτερο έργο της ενεργειακής αναβάθμισης του Δικαστικού Μεγάρου. «Πρόκειται για ένα μεγάλο έργο, όπου το Δικαστικό Μέγαρο θα ντυθεί με ένα νέο κέλυφος, θα γίνει πλήρης στεγάνωση και στο τέλος θα βαφτεί με πολύ ωραία χρώματα και θα είναι πολύ όμορφο. Προς το παρόν έγινε μια μικρή στεγάνωση με μια απ’ ευθείας ανάθεση από το Δικαστικό Μέγαρο και πήγε πολύ καλά».
Όπως διευκρινίζει η κα. Κεφαλίδου, «το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης έχει προϋπολογισμό μελέτης 950.000 ευρώ» και τονίζει ιδιαίτερα ότι, «την περίοδο αυτή οι εταιρείες δίνουν πολύ χαμηλές εκπτώσεις. Οι μεγάλες εταιρείες, επειδή δεν βρίσκουν εύκολα εξειδικευμένο προσωπικό, δίνουν μεγάλες εκπτώσεις για να έχουν δουλειά ώστε να πληρώσουν το προσωπικό τους. Και ουσιαστικά αυτοί οι προϋπολογισμοί ρίχνουν σχεδόν στο μισό του κόστους των έργων».
Το έργο της ενεργειακής αναβάθμισης περιλαμβάνει:
Κατασκευή εξωτερικού κελύφους με τοποθέτηση θερμομόνωσης πάχους 10 εκ. εξωτερικά (πλάκες από αφρώδη εξηλασμένη πολυστερίνη) και έγχρωμο επίχρισμα, τοποθέτηση κουφωμάτων από αλουμίνιο με διπλούς θερμομονωτικούς-ηχομονωτικούς-ανακλαστικούς υαλοπίνακες.
Στεγανοποίηση δώματος με αποξήλωση και απομάκρυνση υφιστάμενου ασφαλτόπανου, κατασκευή βιομηχανικού δαπέδου με υστερόχυτο σκυρόδεμα για την δημιουργία ρύσεων και επαλείψεις σε τρεις στρώσεις χυτών ελαστικών μεμβρανών πολυουρεθανικής βάσης ενός συστατικού τύπου Hyperdesmo CLV, συμπεριλαμβανομένων του ασταρώματος της σφράγισης των ρηγματώσεων – περιμέτρων του δώματος και την προστατευτική βαφή της μεμβράνης.
Κατασκευή εσωτερικά θερμομόνωσης των οροφών με φύλλα εξηλασμένης πολυστερίνης πάχους 10εκ., κατασκευή ψευδοροφής από γυψοσανίδες και τοποθέτηση φωτιστικών LED.
Κατασκευή δύο μεταλλικών ραμπών ΑΜΕΑ στην πρόσοψη και πίσω όψη του κτιρίου.
Κατασκευή μεταλλικού στεγάστρου με επικάλυψη από επίπεδα κυψελωτά πολυκαρβονικά φύλλα στην πρόσοψη του κτιρίου.
Αποκατάσταση επισκευή όλων των φθαρμένων επιφανειών σκυροδέματος ή σοβάδων με υψηλών αντοχών ινοπλισμένο επισκευαστικό κονίαμα ενός συστατικού περιμετρικά του κτιρίου και στο ύψος των στηθαίων του δώματος.
Ο προϋπολογισμός του προτεινόμενου έργου ανέρχεται τις 950.000 ευρώ με ΦΠΑ και χρηματοδοτείται από το Ταμείο Χρηματοδοτήσεως Δικαστικών Κτιρίων του Υπουργείου Δικαιοσύνης.