Home > νέα > Αίτημα του κ. Ζιμπίδη προς τον ΥΠΑΑΤ -Άμεση η ανάγκη επέκτασης της θήρας του αγριόχοιρου στις Π.Ε. Δράμας και Καβάλας- Για την αποτροπή εισόδου της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων

Αίτημα του κ. Ζιμπίδη προς τον ΥΠΑΑΤ -Άμεση η ανάγκη επέκτασης της θήρας του αγριόχοιρου στις Π.Ε. Δράμας και Καβάλας- Για την αποτροπή εισόδου της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων

Αίτημα του κ. Ζιμπίδη προς τον ΥΠΑΑΤ

Άμεση η ανάγκη επέκτασης

της θήρας του αγριόχοιρου

στις Π.Ε. Δράμας και Καβάλας

Για την αποτροπή εισόδου της Αφρικανικής Πανώλης των χοίρων

 

 

ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ επέκταση της θήρας του αγριόχοιρου στις Π.Ε. Δράμας και Καβάλας, με το ζήτημα της αποτροπής εισόδου της Αφρικανικής Πανώλης, ζητάει με αίτημά του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Ζιμπίδης.

Ο κ. Ζιμπίδης, απέστειλε σχετικό αίτημα στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό, στην υφυπουργό κα. Αραμπατζή Φωτεινή κοινοποιώντας το και στις αρμόδιες υπηρεσίες,  ζητώντας  την άμεση επέκταση της Κυνηγετικής ζώνης για την θήρευση του Αγριόχοιρου σε ολόκληρη την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Όπως είναι γνωστό, μέχρι στιγμής η θήρα του αγριόχοιρου επιτρέπεται στους 3 Νομούς Έβρου, Ροδόπης και Ξάνθης.

kynhgh

Όπως επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Ζιμπίδης, η νόσος έχει ραγδαία εξάπλωση στη Βουλγαρία, με 64 64 συνολικά νέα κρούσματα σε αγριόχοιρους από την αρχή του έτους με το κοντινότερο σε απόσταση 1,5 Km από τα Ελληνοβουλγαρικά σύνορα στην περιοχή του Χάσκοβο. Και σημειώνει ότι, η ανάγκη λήψη ορισμένων μέτρων για την αποτροπή εισόδου της ασθένειας στο έδαφος της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και  γενικότερα στην Χώρα, είναι πλέον αναγκαία.

Ο κ. Ζιμπίδης, αναφέρεται ακόμα στον μεγάλο αριθμό των συστηματικών Χοιροτροφικών εκμεταλλεύσεων που εδρεύουν  στην Π.Ε. Δράμας και ξεπερνούν σε ζωικό κεφάλαιο τις 4.500 χοιρομητέρες, που ισοδυναμεί με παραγωγή 3.500 τόνους χοιρινού κρέατος ετησίως.

Ότι η σοβαρότητα του νοσήματος δεν επιτρέπει σε καμία περίπτωση τον εφησυχασμό όλων μας ούτε εν μέσω της πανδημίας του Κορωνοϊού (Covid-19).

Ότι η αντιμετώπιση του νοσήματος δεν μπορεί να αποτελεί μόνο ζήτημα των Κτηνιατρικών Υπηρεσιών αλλά όλων των αρμοδίων Αρχών, Υπηρεσιών και Φορέων που οι αποφάσεις, οι δράσεις και δραστηριότητές τους, έχουν άμεση επίδραση στην εξέλιξη του νοσήματος.

Ότι αποτελεί κοινή διαπίστωση των σχετικών επιστημονικών φορέων, πως το νόσημα μετά την είσοδο του θα απασχολήσει για πολλά χρόνια τις Κεντρικές και Περιφερειακές Κτηνιατρικές Αρχές καθώς και την Περιφερειακή και Πολιτική ηγεσία.

Ότι η είσοδος του νοσήματος στην χώρα βρίσκεται προ των πυλών και ο μόνος ουσιαστικός τρόπος αντιμετώπισής του, είναι η δραστηριοποίηση της θήρας  σε ολόκληρο το μήκος των Βόρειων συνόρων.