Σε ετοιμότητα Περιφέρεια και Δήμοι
στην Π.Ε. Δράμας για την αντιμετώπιση
της κακοκαιρίας στην περιοχή μας
Τα επικίνδυνα σημεία ανά Δήμο στο Νομό Δράμας σε περίπτωση έντονης χιονόπτωσης
Μιλάνε στον «Π.Τ.» οι δήμαρχοι Νευροκοπίου, Παρανεστίου, Δοξάτου,
Προσοτσάνης και ο αντιδήμαρχος Δράμας Πολιτικής Προστασίας
Του Θανάση Πολυμένη
ΟΙ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕΙΣ της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσία (ΕΜΥ) είναι συχνές τις τελευταίες ημέρες, για την εισβολή από σήμερα Σάββατο στη χώρα και την περιοχή της Δράμας, ακόμα, σχετικά με έντονη κακοκαιρία. Η κακοκαιρία έχει πάρει την ονομασία «Μήδεια» και περιορίζεται κυρίως σε έντονες χιονοπτώσεις και παγετό.
Συνεχείς προειδοποιήσεις εκδίδει από την Πέμπτη και η Πολιτική Προστασία κεντρικά, αλλά και οι Διευθύνσεις της Πολιτικής Προστασίας των Περιφερειών, όπως της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Παράλληλα, σε ετοιμότητα βρίσκεται το Τμήμα Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας όπως και οι διευθύνσεις Πολιτικής Προστασίας των Δήμων της περιοχής του Νομού Δράμας.
Χθες Παρασκευή, ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, και με την ιδιότητα του πολιτικού προϊσταμένου της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Δράμας, είχε συνεχείς επαφές με τους δημάρχους του Νομού. Όπως μας είπε ο ίδιος, ήδη την Πέμπτη ο πρωθυπουργός είχε τηλεδιάσκεψη με όλους τους περιφερειάρχες της χώρας, όπως και με τον κ. Μέτιο. «Από σήμερα το πρωί (χθες Παρασκευή), βρίσκομαι σε συνεχή επαφή με τους δημάρχους της Π.Ε. Δράμας», και όπως είπε, «η Αντιπεριφέρεια είναι ήδη έτοιμη να αντιμετωπίσει την κακοκαιρία που έρχεται. Μηχανήματα και εργαζόμενοι βρίσκονται όλοι σε επιφυλακή προκειμένου να αντιμετωπίσουμε οτιδήποτε παρουσιαστεί».
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι, στην ευθύνη της Περιφέρειας είναι η αντιμετώπιση κλεισίματος δρόμων εθνικού και περιφερειακού επιπέδου, ενώ εντός των οικισμών και των πόλεων, την ευθύνη έχουν οι Δήμοι.
Δήμος Κ. Νευροκοπίου
Ένας από τους Δήμους που πλήττεται περισσότερο, είναι ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου, ο οποίος, αντιμετωπίζει έντονα καιρικά φαινόμενα, χαμηλές θερμοκρασίες, χιονοπτώσεις καθώς και παγετό.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το δήμαρχο Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδη για την ετοιμότητα του Δήμου να αντιμετωπίσει μια ακόμα επερχόμενη κακοκαιρία, σημείωσε ότι «ο Δήμος είναι έτοιμος όπως κάθε φορά, να αντιμετωπίσει τέτοια φαινόμενα. Για εμάς δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. Έχουν γίνει συμβάσεις με τους ιδιώτες, τα μηχανήματα του Δήμου είναι όλα σε ετοιμότητα, ενώ έχουμε ήδη συνεννοηθεί με την Αντιπεριφέρεια».
Όπως είπε, «η Αντιπεριφέρεια Δράμας ξέρει ότι, με το που θα ξεκινήσει το χιόνι, αναλαμβάνει αυτή το κομμάτι της που είναι ο κεντρικός δρόμος και εμείς τους υπόλοιπους. Για τους δρόμους υπάρχει μια συνεννόηση ανάλογα με την πορεία του φαινομένου».
Σε ερώτηση για το ποια είναι τα επικίνδυνα σημεία τα οποία χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής, ο κ. Κυριακίδης διευκρινίζει: «Την ώρα της χιονόπτωσης το πλέον επικίνδυνο σημείο, είναι οι κεντρικοί δρόμοι που συνδέουν τα χωριά. Γιατί εκείνη τη στιγμή, μπορεί να σταματήσει η πρόσβαση προς το Κέντρο Υγείας ή οτιδήποτε άλλο, αν γίνει κάτι. Μετά την χιονόπτωση, το επικίνδυνο σημείο πηγαίνει μέσα στα χωριά, όπου πιάνει παγωνιά και οι άνθρωποι δυσκολεύονται στη μετακίνησή τους. Είναι δύο τα στάδια. Την ώρα της χιονόπτωσης το πρώτο μέλημα είναι να καθαρίζονται οι κεντρικοί δρόμοι όλων των χωριών για να μπορεί κάποιος να πάει στο Κέντρο Υγείας».
Δήμος Παρανεστίου
Ο Δήμος Παρανεστίου είναι και αυτός ορεινός Δήμος, και αντιμετωπίζει συχνά καιρικά φαινόμενα. Σε επικοινωνία που είχαμε με το δήμαρχο κ. Καγιάογλου, μας εξήγησε ότι «ο Δήμος Παρανεστίου είναι έτοιμος και εφαρμόζει δύο σχέδια Πολιτικής Προστασίας. Το ένα σχέδιο είναι ο ΒΟΡΕΑΣ για τον παγετό και τα χιόνια και ο ΔΑΡΔΑΝΟΣ κυρίως για πλημμύρες».
Όπως εξηγεί ο κ. Καγιάογλου, «έχουμε ορίσει τα άτομα που είναι υπεύθυνα, έχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες και από μηχανήματα έχουμε ένα γκρέιτερ, τρία JCB, ένα πολυμηχάνημα που είναι ταυτόχρονα μαχαίρι για το χιόνι και έχει αλατιέρα, ενώ έχουμε και ένα ακόμα όχημα που δανείζουμε στην Πυροσβεστική και μπορούμε πάντα να το διαχειριστούμε».
Όπως τονίζει ο δήμαρχος Παρανεστίου, τα πιο δύσκολα σημεία στο Δήμο Παρανεστίου κυρίως σε περίπτωση χιονόπτωσης, «είναι τα πιο ορεινά σημεία, όπως στο Καβαλάρι, ένας οικισμός πάνω από την Πτελέα, στην Πρασινάδα και στο Περίβλεπτο. Αυτά είναι τα κυριότερα και πλέον επικίνδυνα σημεία, όπου κατοικούν από 2 έως και 10 οικογένειες».
Ο δήμαρχος επισημαίνει ακόμα ότι «το κεντρικό οδικό δίκτυ που ξεκινάει από την Αδριανή έως και το Παρανέστι, στα όρια του Δήμου, η λεγόμενη Εθνική οδός Β΄, ανήκει κανονικά στην Περιφέρεια. Εμείς σε συνεργασία μαζί τους, είπαμε ότι τον καθαρισμό από χιόνια θα τον υποστηρίξουμε εμείς, όπως και το ζήτημα του να ρίξουμε αλάτι».
Όπως λέει ο ίδιος, «τα δικά μας μέρη τα τελευταία χρόνια, δεν πλήττονται ιδιαίτερα. Σε πρώτη θέση είναι ο Δήμος Νευροκοπίου και μετά εμείς εδώ. Να σημειώσω επίσης για τους επισκέπτες που κινούνται στον κεντρικό οδικό άξονα, υπάρχει ένα σημείο στο τμήμα της Αγίας Παρασκευής και έπειτα, όπου πιάνει παγετός. Εκεί χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή».
Δήμος Δράμας
Ο Δήμος Δράμας είναι πεδινός και ημιορεινός. Έχει αρκετές ορεινές Κοινότητες, οι οποίες συχνά αντιμετωπίζουν προβλήματα σε περίπτωση χιονοπτώσεων. Όπως μας λέει ο αντιδήμαρχος Δράμας Πολιτικής Προστασίας κ. Μουρβετίδης, «την Παρασκευή, δύο ομάδες με άτομα της Πολιτικής Προστασίας πήγαμε σε όλα τα χωριά και μοιράσαμε αλάτια σε διάφορα σημεία και κυρίως σε εισόδους και εξόδους. Επίσης, μέσα στην πόλη αφήσαμε αλάτια κυρίως σε γέφυρες, στην περιοχή του Νοσοκομείου, στην περιοχή του Πανοράματος όπου πριν 3 χρόνια είχαμε ένα πρόβλημα εκεί, όπου δεν μπορούσε να ανέβει ούτε το ασθενοφόρο».
Επίσης, αλάτια τοποθετήθηκαν και στα περισσότερα σημεία της πόλης, ενώ σε ετοιμότητα βρίσκονται όλα τα απαραίτητα μηχανήματα με τις αλατιέρες και τα μαχαίρια. Όσον αφορά για τα σημεία στα οποία χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή, αυτά είναι κυρίως στα χωριά του ορεινού όγκου, «γι’ αυτό και τα μεγάλα μηχανήματα του εργολάβου, η μία αλατιέρα και το γκρέιτερ, είναι ήδη στους Ταξιάρχες, για να μπορεί να πιάσει όλη την περιοχή από εκεί και πάνω μέχρι Σιδηρόνερο, Δενδράκια, Σκαλωτή. Πήγαμε ακόμα και στο Βαθύλακκο και στην Καλλίφυτο».
Δήμος Δοξάτου
Αν και ο Δήμος Δοξάτου είναι κυρίως πεδινός Δήμος, παρ’ όλα αυτά οφείλει και αυτός να είναι έτοιμος σε περίπτωση που μια κακοκαιρία επιφέρει έντονη χιονόπτωση στην περιοχή. Όπως τονίζει στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Ζεκερίδης, «έχουμε θέσει σε επιφυλακή το απαραίτητο προσωπικό και τον στόλο μας με τα απαραίτητα μηχανήματα για οτιδήποτε χρειαστεί να αντιμετωπίσουμε. Σε κάποια μέρη έχουμε ήδη τοποθετήσει αλάτια και έχουμε ήδη συζητήσει με τους αντιδημάρχους του Δήμου πως θα κινηθούμε».
Όσον αφορά τα πλέον επικίνδυνα σημεία στην περιοχή του Δήμου Δοξάτου, ο κ. Ζεκερίδης μας λέει: «Σε γενικά ζητήματα είμαστε ένας επίπεδος Δήμος. Αν εξαιρέσουμε τα χωριά που βρίσκονται στην περιοχή των Κυργίων, Αγοράς και άλλα, τα υπόλοιπα χωριά, αν έχουν προβλήματα, θα είναι εύκολα διαχειρίσιμα».
Δήμος Προσοτσάνης
Ιδιαίτερα προβλήματα έχει αντιμετωπίσει στο παρελθόν με χιονοπτώσεις και ο Δήμος Προσοτσάνης, ο οποίος κατά καιρούς έχει να αντιμετωπίσει και πλημμυρικά φαινόμενα στην περιοχή.
Όπως τονίζει με δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος κ. Αθανασιάδης, «υπάρχει πλήρη προετοιμασία σε συνεργασία όλου του προσωπικού, το οποίο είναι σε ετοιμότητα και βρισκόμαστε ήδη σε ευθυγράμμιση και με την Περιφέρεια. Πιστεύουμε ότι, αν και εφόσον συμβεί κάτι, σε 24ωρη βάση το προσωπικό είναι έτοιμο να αντιμετωπίσει… όσα μπορούμε να αντιμετωπίσουμε».
Όσον αφορά τα δύσκολα και επικίνδυνα σημεία του Δήμου Προσοτσάνης, ο κ. Αθανασιάδης σημειώνει ότι, «έχουν καθαριστεί όλα τα σημεία όπου είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα σε κοίτες ποταμών και χειμάρρων, στην Προσοτσάνη, στην Καλή Βρύση. Στον πεδινό όγκο τέτοια φαινόμενα είχαμε και στην περιοχή της Μαυρολεύκης, φροντίσαμε να υπάρχει μια αντιπλημμυρική τάφρος εκεί η οποία εκτονώνει την κατάσταση. Μέχρι σήμερα το έχουμε αντιμετωπίσει θετικά όλο αυτό».
Όπως τονίζει ακόμα ο ίδιος, «όλοι οι κοινοτάρχες έχουν ενημερωθεί για το τι πρέπει να κάνουν, έχουμε μοιράσει παντού αλάτια και τέλος νομίζω ότι είμαστε καλά προετοιμασμένοι».