Εγκρίθηκε και το δεύτερο πρακτικό από την Οικονομική Επιτροπή Δήμου Δοξάτου
Προς κατασκευή Σταθμού
Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων
οδεύει ο Δήμος Δοξάτου
Σύμβαση με ιδιώτη για τις κενές συσκευασίες των φυτοφαρμάκων
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΕΡΑΣΕ ομόφωνα από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δοξάτου και το δεύτερο πρακτικό της δημοπρασίας του έργου της κατασκευής Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων του Δήμου Δοξάτου.
Η Ο.Ε. του Δήμου Δοξάτου, πέρασε στις 9 Φεβρουαρίου το δεύτερο πρακτικό του παραπάνω έργου, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό 879.032,26 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ και που έχει κατοχυρωθεί πλέον στην εταιρεία «ΜΙΝΑΒΡΑ Τεχνική Κατασκευαστική και Εργοληπτική Ανώνυμη Εταιρεία (ΜΙΝΑΒΡΑ ΤΕΧΝΙΚΗ ΑΕ» και η τελική προσφορά ήταν 585.240,785 ευρώ με αναθεώρηση και ΦΠΑ (ποσοστό έκπτωσης 46,31%).
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κα. Παπαζώτου, μας εξηγεί ότι η αρμοδιότητα του έργου ανήκει στη ΔΙΑΑΜΑΘ και το έργο θα κατασκευαστεί στην περιοχή του ξεροχειμάρρου στο Δοξάτο.
Αναφορικά με το ζήτημα αυτό των απορριμμάτων, μιλήσαμε επίσης με έναν από τους αρμόδιους αντιδημάρχους Καθαριότητας, τον κ. Μπερμπερίδη, ο οποίος αναφορικά με τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), επισημαίνει ότι «μ’ αυτόν ο Δήμος θα κερδίσει χρόνο και χρήμα. Θεωρώ ότι θα γίνουμε πιο ευέλικτοι πλέον και τα φορτηγά μας δεν θα αναγκάζονται να πηγαίνουν στη Δράμα και στη συνέχεια στην Καβάλα. Και αυτό είναι ένα σημαντικό κόστος».
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι, ο Δήμος Δοξάτου, όπως και ο Δήμος Προσοτσάνης, μεταφέρει μόνος τα απορρίμματά του στον ΧΥΤΥ Καβάλας και δεν συμφώνησε στο γενικότερο πρόγραμμα της ΔΙΑΑΜΑΘ, η οποία πλέον από 14 Ιανουαρίου έχει αναθέσει το έργο αυτό σε ιδιώτη. Συνολικά 6 Δήμοι σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης μεταφέρουν μόνοι τους τα απορρίμματά τους στους ΧΥΤΥ.
Στο σημείο αυτό ο κ. Μπερμπερίδης, σημειώνει ότι «το Δημοτικό Συμβούλιο ψήφισε ομόφωνα να συνεχίσουμε μόνοι μας τη μεταφορά στην Καβάλα. Τα βάλαμε κάτω και είδαμε ότι η διαφορά ήταν πολύ ελάχιστη μεταξύ ιδιώτη και μόνοι μας. Αν αυτό αλλάξει στο μέλλον, τότε το συζητάμε και πάλι και βλέπουμε».
Να σημειωθεί ότι, ούτως ή άλλως, η μεταφορά γίνεται με φορτηγά που διαθέτει η ΔΙΑΑΜΑΘ στους Δήμους. Όσοι Δήμοι συμφώνησαν στο πρόγραμμα της ΔΙΑΑΜΑΘ να γίνει η μεταφορά με ιδιώτη, έχουν ήδη παραδώσει τα φορτηγά στη ΔΙΑΑΜΑΘ.
Δύο απορριμματοφόρα στο Δήμο
Μιλώντας με τον κ. Μπερμπερίδη, επισημαίνεται γενικότερα ότι η κατάσταση σχετικά με τα απορρίμματα στο Δήμο Δοξάτου δεν είναι ιδιαίτερα καλή. Όπως τονίζει ο ίδιος, «δεν μπορώ να πω ότι είμαστε σε πολύ καλό επίπεδο. Πρέπει να μιλάμε ειλικρινά γι’ αυτό το θέμα. Κι αυτό γιατί, δυστυχώς, τα απορριμματοφόρα τα οποία έχουμε, συνεχώς χαλάνε και αναγκαζόμαστε να μένουμε κάποιες μέρες με ένα απορριμματοφόρο και άλλες μέρες χωρίς καν απορριμματοφόρο. Οπότε καταλαβαίνετε ότι η συγκομιδή γίνεται πιο αργά. Ευτυχώς από μια άποψη είναι χειμώνας και αυτό μας βοηθάει κάπως».
Διευκρινίζει ακόμα ο ίδιος, ότι «εντός του 2021 περιμένουμε δύο ολοκαίνουρια απορριμματοφόρα, τα οποία θα λύσουν σημαντικά προβλήματα. Το ένα θα έρθει από χορηγία του ΤΑΡ και το άλλο μέσω ενός προγράμματος του Υπουργείου Εσωτερικών που έδινε 150.000 ευρώ στους Δήμους για την προμήθεια απορριμματοφόρου. Σ’ αυτό θα συνδράμει οικονομικά και ο Δήμος, για να πάρει απορριμματοφόρο λίγο μεγαλύτερο».
Στην ερώτηση για το πόσα απορριμματοφόρα έχει ο Δήμος Δοξάτου, ο κ. Μπερμπερίδης τονίζει ότι ο Δήμος έχει μόνο δύο απορριμματοφόρα, τα οποία μέχρι τώρα ευτυχώς τα βγάζουν πέρα.
Ανακύκλωση
Όσον αφορά το ζήτημα της ανακύκλωσης, αυτή την ώρα ο Δήμος Δοξάτου διαθέτει δύο ρεύματα. Το ένα με τον μπλε κάδο για διάφορα ανακυκλώσιμα υλικά και το άλλο με τον μπλε κάδο με κίτρινο καπάκι για το χαρτί – χαρτόνι.
Ο κ. Μπερμπερίδης σημειώνει «με την ανακύκλωση τοποθετούμε συνεχώς και από λίγους κάδους και στόχος μας είναι να αυξήσουμε την ανακύκλωση. Όσο θα αυξάνεται η ανακύκλωση, ο Δήμος θα κερδίζει όλο και περισσότερα έσοδα. Έχουμε προσθέσει επίσης τον μπλε κάδο και το χαρτί – χαρτόνι και θεωρώ ότι υπάρχει ανταπόκριση από το χαρτί –χαρτόνι. Θεωρώ ότι κάθε φορά κάνουμε και ένα βήμα παραπάνω στην ανακύκλωση. Δεν μιλάμε για εντυπωσιακά αποτελέσματα, αλλά κάτι παραπάνω το κάνουμε στην ανακύκλωση».
Όσον αφορά το προσωπικό, ο Δήμος Δοξάτου διαθέτει 8 άτομα μόνιμο προσωπικό και ενισχύεται συνεχώς με 5 άτομα από τα 8μηνα, που γενικά καλύπτουν τον τομέα της Καθαριότητας.
Φυτοφάρμακα
Ένα από τα πολύ σοβαρά ζητήματα που απασχολούν την περιοχή, είναι οι κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων στον κάμπο, τα οποία χρησιμοποιούν οι αγρότες. Δυστυχώς η απόρριψή τους είναι ανεξέλεγκτη και συχνά ο Δήμος τα συγκεντρώνει σε διάφορα σημεία.
Όπως είχαμε δημοσιεύσει επανειλημμένα εντός του 2020, ο Δήμος Δοξάτου ετοιμαζόταν να υπογράψει μια σύμβαση με ιδιώτη, ο οποίος θα πάρει αυτές τις κενές συσκευασίες.
Η σύμβαση αυτή υπογράφηκε πλέον, και αυτές τις ημέρες, ο ιδιώτης θα ξεκινήσει την παραλαβή των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων.
Όπως μας εξηγεί ο κ. Μπερμπερίδης, «ο Δήμος έχει συγκεντρώσει όλες αυτές τις συσκευασίες σε διάφορα σημεία και ο ιδιώτης θα τα παραλάβει για να τα απορρίψει στη συνέχεια. Στη συνέχεια, ετοιμαζόμαστε να τοποθετήσουμε σε διάφορα σημεία και πορτοκαλί κάδους, ώστε οι αγρότες να ρίχνουν εκεί τις κενές συσκευασίες».
Πρέπει να τονιστεί ότι, η σύμβαση με τον ιδιώτη γίνεται για μία μόνο φορά και παίρνει τα συγκεντρωμένα υλικά. Κάθε χρόνο θα γίνεται νέα σύμβαση για τα επόμενα απορρίμ