Home > Πρώτο Θέμα > Η Δράμα αποκτά Μονάδα για οργανικά απόβλητα προδιαλεγμένα στον καφέ κάδο-Δημοπρατείται το επόμενο διάστημα η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων

Η Δράμα αποκτά Μονάδα για οργανικά απόβλητα προδιαλεγμένα στον καφέ κάδο-Δημοπρατείται το επόμενο διάστημα η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων

Δημοπρατείται το επόμενο διάστημα η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων

Η Δράμα αποκτά Μονάδα

για οργανικά απόβλητα

προδιαλεγμένα στον καφέ κάδο

► Σε πρώτη φάση θα συμμετέχουν οι Δήμοι Δράμας και Δοξάτου

► Ειδικά απορριμματοφόρα θα συλλέγουν τον καφέ κάδο και θα τον πλένουν

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΠΟΛΥ σύντομο χρόνο το επόμενο διάστημα, ξεκινάει η διαδικασία της δημοπράτησης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) για τη Δράμα, την Κέρκυρα, το Αγρίνιο, την Κάρπαθο, τη Μήλο, τη Ρόδο, την Πάτρα και δύο στη Θεσσαλονίκη.

Όπως ανακοινώνει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο εθνικός σχεδιασμός προβλέπει την υλοποίηση περισσότερων από 40 ΜΕΑ και περίπου άλλων 10 ΜΕΒΑ (Μονάδα Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων). Όλες αυτές οι ΜΕΑ και ΜΕΒΑ έχουν ήδη χωροθετηθεί και σε κάθε περίπτωση, η δημοπράτηση των ΜΕΑ που δεν έχουν δημοπρατηθεί ακόμα, θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2021.

Όσον αφορά τις δυνατότητες ενεργειακής αξιοποίησης των αποβλήτων, έγινε γνωστό ότι εξετάζεται η εισαγωγή της τεχνολογίας αεριοποίησης (gasification) στη στρατηγική του ΥΠΕΝ. Την εν λόγω τεχνολογία συζήτησε το ΥΠΕΝ και με τον επίτροπο Περιβάλλοντος, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν είναι κατάλληλο για την ελληνική αγορά. Εξετάζεται το κόστος, την πιθανά μειωμένη περιβαλλοντική επιβάρυνση, ενώ θα εξειδικευτούν οι αποφάσεις το επόμενο διάστημα.

kafe kados 01

Το ειδικό απορριμματοφόρο που θα συλλέγει

τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα από τον καφέ κάδο

 

Η μονάδα στη Δράμα

Η δημοπράτηση της μονάδας (ΜΕΑ) στη Δράμα, αναμένεται να ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα και έχει προϋπολογισμό περίπου 2 εκατ. ευρώ. Η κατασκευή της θα γίνει στη δυτικά του σημερινού Σταθμού Μεταφόρτωσης και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην περιοχή της Σίψας. Με την ολοκλήρωσή της η ΜΕΑ Δράμας θα επεξεργάζεται τα προδιαλεγμένα πλέον οργανικά απόβλητα του καφέ κάδου, που θα τοποθετηθεί, ενώ θα συλλέγονται από ειδικά απορριμματοφόρα.

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε και μίλησε τη Δευτέρα με το διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ κ. Γιώργο Βογιατζή, o οποίος αρχικά σημείωσε ότι η μονάδα θα επεξεργάζεται τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα των Δήμων Δράμας και Δοξάτου, πράγμα που σημαίνει ότι θα τοποθετηθούν οι λεγόμενοι καφέ κάδοι.

Όπως μας εξηγεί ο κ. Βογιατζής, «αυτή την ώρα γίνεται ο διαχωρισμός των οργανικών αποβλήτων από τον κάδο των σύμμεικτων. Με την ανάπτυξη των καφέ κάδων, θα έχουμε τη διαλογή των οργανικών στην πηγή».

Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, η δουλειά της μηχανικής διαλογής πλέον δεν θα απαιτείται και αυτό σημαίνει ότι, σε κάποια σημεία των Δήμων Δράμας και Δοξάτου θα αναπτυχθούν οι καφέ κάδοι.

Όπως επισημαίνει, «το κομμάτι της διαλογής στην πηγή είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων. Η δική μας αρμοδιότητα, της ΔΙΑΑΜΑΘ, είναι η κατασκευή και λειτουργία της Μονάδας Επεξεργασίας. Παρ’ όλα αυτά στα πλαίσια της στήριξης που παρέχουμε στους Δήμους που είναι μέλη μας, τους βοηθάμε στο κομμάτι της προμήθειας κάδων και απορριμματοφόρων».

Σύμφωνα με τον κ. Βογιατζή, «θέματα όπως τα σημεία εγκατάστασης των κάδων και οι τρόπο αποκομιδής, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων». Στο σημείο αυτό ο ίδιος διευκρινίζει ότι «η ΔΙΑΑΜΑΘ έχει προχωρήσει σε μια μελέτη για όλους τους Δήμους της Περιφέρειας ΑΜΘ για την κάλυψη με κάδους στους Δήμους, και στο πλαίσιο αυτό προχωρούμε όσο μπορούμε, για την προμήθεια των κάδων και των απορριμματοφόρων».

Και με αυτή την μονάδα, θα ολοκληρωθεί το σύνολο της Μονάδας της Δράμας, μαζί με τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), της Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών και του Σταθμού Μεταφόρτωσης των Αποβλήτων απ’ όπου θα φορτώνεται ο πράσινος κάδος και θα πηγαίνει στο εργοστάσιο της Καβάλας. «Με αυτό το έργο θα πραγματοποιηθεί απόλυτα το Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) για την Περιφερειακή Ενότητα της Δράμας» συμπληρώνει ο κ. Βογιατζής. Το έργο έχει προϋπολογισμό  2 εκατομμύρια ευρώ.

Για την περισυλλογή των οργανικών αποβλήτων απαιτούνται ειδικά απορριμματοφόρα με την ανάλογη στεγανότητα. Το όχημα διαθέτει επίσης ταυτόχρονα και πλυντήριο, όπου θα πλένεται άμεσα ο κάδος μετά από κάθε περισυλλογή του.