Στην τρίτη θέση η ΠΑΜΘ
με 70 νέες αιτήσεις για
φωτοβολταϊκά, αιολικά, βιομάζα κ.α.
ΜΕ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ολοκληρώθηκε η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για χορήγηση Βεβαίωσης Παραγωγού ή Βεβαίωσης Παραγωγού Ειδικού Έργου, μέσω του νέου πληροφοριακού συστήματος ΑΠ, σύμφωνα με ανακοίνωση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας.
Είναι ο δεύτερος κατά σειρά κύκλος ηλεκτρονικής υποβολής νέων αιτήσεων, κατά τη διάρκεια του οποίου δεν παρατηρήθηκε απολύτως κανένα τεχνικό ή λειτουργικό πρόβλημα, αναδεικνύοντας για άλλη μία φορά ότι το πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕ που ανέπτυξε η ΡΑΕ είναι ασφαλές, διαφανές, αξιόπιστο, αυτοματοποιημένο και εξαιρετικά εύχρηστο.
Τα παραπάνω, αφορούν σε νέες αιτήσεις επενδύσεων για Αιολικά, βιομάζα, ΜΥΗΕ (Μικρά Υδροηλεκτικά Έργα), ΣΗΘΥΑ (Συμπαραγωγή Ηλεκτρισμού – Θερμότητας Υψηλής Απόδοσης), Υβριδικά ΑΠΕ και Φωτοβολταϊκά.
Η ΡΑΕ σημειώνει ότι μαζί με τον κύκλο του Δεκεμβρίου 2020 και τηρώντας τη σειρά ανά κύκλο υποβολής, σύμφωνα με τον Κανονισμό Βεβαιώσεων, βρίσκονται υπό αξιολόγηση από την Αρχή για το επόμενο διάστημα 2.341 αιτήσεις για έργα συνολικής ισχύος 54,36 GW.
Επιπρόσθετα, γνωστοποιείται ότι έχουν υποβληθεί στη ΡΑΕ πάνω από 400 αιτήματα τροποποίησης/μεταβίβασης, κτλ, τα οποία επίσης βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης. Το πλήθος των αιτήσεων είναι διαχειρίσιμο από την Αρχή η οποία καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να την αξιολόγηση τους το συντομότερο δυνατό, παρά την αδιαμφισβήτητη δραματική υποστελέχωσή της και υπό τα συνεχιζόμενα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας.
Σημειώνεται ότι οι χρόνοι που αναφέρονται στον Κανονισμό Βεβαιώσεων είναι ενδεικτικοί. Το νέο πληροφοριακό σύστημα ΑΠΕ διαθέτει ασφαλές σύστημα άμεσης επικοινωνίας με κάθε έναν αιτούντα για παροχή διευκρινιστικών στοιχείων που μπορεί να προκύψουν, γεγονός που θα μειώσει ακόμα περισσότερο το χρόνο αξιολόγησης.
Η Ανακοίνωση των αιτήσεων στην ιστοσελίδα της ΡΑΕ, σύμφωνα με τον Κανονισμό Βεβαιώσεων (ΦΕΚ Β’ 5291/01.12.2020), θα πραγματοποιηθεί μετά την αποτύπωση και τον έλεγχο των χωρικών δεδομένων (shape file) προκειμένου να δοθεί η δυνατότητα υποβολής αιτιολογημένων αντιρρήσεων εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερών από την ημερομηνία αυτής της ανακοίνωσης.
Όσον αφορά τον αριθμό των νέων αιτήσεων, πρώτη έρχεται η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με 118 αιτήσεις, ενώ στη δεύτερη θέση είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας με 98 νέες αιτήσεις.
Στην τρίτη θέση έρχεται η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης με 70 νέες αιτήσεις και ακολουθούν Κεντρική Μακεδονία (64), Ήπειρος (32), Δυτική Ελλάδα (25), Δυτική Μακεδονία (22), Νότιο Αιγαίο (16), Αττική (10), Πελοπόννησος (9), Βόρειο Αιγαίο (6), Κρήτη (6) και Ιόνια Νησιά (1).
Στον τομέα των νέων αιτήσεων επίσης, αλλά όσον αφορά την Μεγίστη Ισχύ Αιτήσεων σε MW, πρώτη έρχεται και πάλι η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (2.386 MW), στη δεύτερη θέση είναι η Περιφέρεια Θεσσαλίας (2.076 MW), στην τρίτη θέση η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης (1.427 MW) και τέταρτη η Περιφέρεια Ηπείρου (1.269 MW).