Μιλάει στον «Π.Τ.» ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας κ. Κ. Σίμογλου
Σε καλό επίπεδο η χρήση
των γεωργικών φυτοφαρμάκων
στην περιοχή της Δράμας
Συμβουλές για την ορθή χρήση των φυτοπροστατευτικών
προϊόντων από τη ΔΑΟΚ Π.Ε. Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΚΔΟΘΗΚΕ από το Τμήμα Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής (ΔΑΟΚ) της Π.Ε. Δράμας, το πρόγραμμα ελέγχου υπολειμμάτων φυτοπροστατευτικών προϊόντων και την ορθή χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
Το πρόγραμμα αυτό καταρτίζεται κάθε χρόνο από το Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΥΠΑΑΤ) με βάσει διάφορα κριτήρια, όπως την καλλιεργούμενη έκταση ανά καλλιέργεια τον πιθανό όγκο εισαγωγών αγροτικών προϊόντων φυτικής προέλευσης, τα αποτελέσματα των ελέγχων των προηγουμένων ετών, τα διατροφικά χαρακτηριστικά της ελληνικής δίαιτας κλπ.
Σε δηλώσεις του σχετικά με το πρόγραμμα αυτό στον «Πρωινό Τύπο», ο Γεωπόνος της ΔΑΟΚ της Π.Ε. Δράμας κ. Κων/νος Σίμογλου και απαντώντας σε σχετική ερώτηση για την κατάσταση που επικρατεί στο Νομό Δράμας, σημειώνει ότι, «από το πρόγραμμα των τελευταίων ετών, η Δράμα βρίσκεται στη μέση εικόνα όλης της χώρας. Απλώς, να σημειώσω ότι, το πρόγραμμα υπολειμμάτων της Ελλάδας, όπως και στις αντίστοιχες χώρες της Ευρώπης, παίρνει αριθμό δειγμάτων ανά 100.000 κατοίκους, περισσότερο από το μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Συνεπώς σ’ αυτό το κομμάτι, από την άποψη των ελέγχων, είμαστε καλά. Από την άποψη των ευρημάτων, είμαστε γύρω στο 2%. Τόσο είναι περίπου ο μέσος όρος της χώρας και περίπου τόσο είναι και της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
Όπως εξηγεί ο κ. Σίμογλου, «σε γενικές γραμμές είναι καλή η εικόνα της συμμόρφωσης των τροφίμων φυτικής προέλευσης στην περιοχή της Δράμας, όσον αφορά στις υπερβάσεις των νομικών ορίων που έχουν τεθεί. Όταν υπάρχει υπέρβαση αυτών, στοιχειοθετείται μη ορθή χρήση γεωργικών φαρμάκων και επιβάλλονται κυρώσεις, όπως πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις».
Όσον αφορά το ζήτημα της εισαγωγής παράνομων φυτοφαρμάκων, ο κ. Σίμογλου επιβεβαιώνει ότι παλαιότερα υπήρχαν έντονα ζητήματα «και υπήρξαν περιπτώσεις που είχαν κατασχεθεί σκευάσματα τα οποία τα έχουμε ακόμα σε ασφαλή τόπο προς καταστροφή, καθώς αναμένονται σχετικά κονδύλια για να καταστραφούν. Τα τελευταία 3 χρόνια πάντως δεν έχουν προκύψει τέτοια ζητήματα παράνομης εισαγωγής παράνομων σκευασμάτων, αν και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε εντελώς. Η οδός εισόδου αυτών μέσω Βουλγαρίας δεν αποκλείεται ποτέ, όμως είναι αλήθεια ότι στο συνοριακό σταθμό της Εξοχής, υπάρχει και ο Τελωνειακός και ο αστυνομικός έλεγχος. Πολλές φορές έχει ειδοποιηθεί η ΔΑΟΚ της Π.Ε. Δράμας για ευρήματα τέτοιου είδους. Παρ’ όλα αυτά, δεν νομίζω ότι είναι πολύ εύκολο να έρθουν από εκεί».
Συνεχίζοντας ο κ. Σίμογλου, σημειώνει ότι «έχουμε ακούσει πολλές φορές για κυκλώματα που κατεβαίνουν μέσω Ουκρανίας, αλλά και μέσω Τουρκίας. Στη Δράμα πάντως, τελευταία δεν έχει προκύψει κάτι».
Επισημαίνοντας πάντως ότι γενικότερα, για να αποφεύγονται τέτοιες καταστάσεις, θα πρέπει να υπάρχουν και σωστά ενημερωμένοι αγρότες, ο κ. Σίμογλου επιβεβαιώνει λέγοντας ότι «υπάρχει μια περίπτωση που συνέβη παλαιότερα στην περιοχή μας. Ήταν ένας παραγωγός ο οποίος είχε χρησιμοποιήσει ένα τέτοιο παρασκεύασμα από τη Βουλγαρία, ένα ζιζανιοκτόνο σιτηρών. Για να το πούμε κάπως απλά, το αντίστοιχο ελληνικό στην Ελλάδα, είχε περιεκτικότητα φαρμάκου 10% και έπρεπε να χρησιμοποιηθεί με κάποιες δόσεις. Το βουλγάρικό όμως, όπως αποδείχθηκε, είχε μειωμένη ποσότητα φαρμάκου κατά 5%. Το φάρμακο το αγόρασαν στη μισή τιμή. Η πρώτη σκέψη είναι ότι δικαίως το αγόρασαν στη μισή τιμή, εφόσον ήταν το μισό φάρμακο. Θα χρησιμοποιούσαν όμως τη μισή δόση και θα έκαναν και διπλή δουλειά και δεν θα είχαν τα αποτελέσματα που θα ήθελαν. Πιάστηκαν όμως και δεν πρόλαβαν να το χρησιμοποιήσουν».
Συμβουλές ορθής χρήσης
Εν όψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου που ξεκινάει και του προγράμματος ελέγχου 2021, η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής ΠΕ Δράμας υπενθυμίζει στους καλλιεργητές ορισμένες βασικές υποχρεώσεις τους σε σχέση με τη χρήση των γεωργικών φαρμάκων.
Α) Τα γεωργικά φάρμακα θα πρέπει να χρησιμοποιούνται πάντοτε σύμφωνα με τις οδηγίες χρήσης που αναγράφονται στην ετικέτα (κατάλληλη δόση, κατάλληλη διάλυση, μέσα ατομικής προστασίας, εγκεκριμένες καλλιέργειες, ημέρες πριν τη συγκομιδή). Απαγορεύεται η καύση ή ανεξέλεγκτη απόρριψη στο περιβάλλον των κενών συσκευασιών (άρθ. 42, παρ. 1) (α σχετικό).
Β) Απαγορεύεται η χρήση σκευασμάτων για τα οποία δεν έχει χορηγηθεί άδεια κυκλοφορίας (άρθ. 9, άρθ. 10) (α σχετικό). Σε κάθε περίπτωση οι καλλιεργητές να είναι σε επικοινωνία με τους γεωπόνους τους, ιδίως όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσουν γ. φάρμακα που είχαν στην αποθήκη τους, για να ενημερώνονται για τυχόν ανακλήσεις γεωργικών φαρμάκων ώστε να αποφεύγεται το ενδεχόμενο επιβολής προστίμων από την χρήση τους λόγω άγνοιας.
Γ) Ο επαγγελματίας χρήστης προμηθεύεται και χρησιμοποιεί γεωργικά φάρμακα μόνον εφόσον εκδοθεί συνταγή χρήσης γεωργικών φαρμάκων (άρθ. 45) (α σχετικό).
Δ) Μεγάλη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στην τήρηση των ελαχίστων ημερών από την εφαρμογή έως τη συγκομιδή. Σε περιπτώσεις πολλαπλών μιγμάτων γεωργικών φαρμάκων μεταξύ τους ή με λιπάσματα, μπορεί να επηρεαστεί η υπολειμματικότητα.
Ε) Οι επαγγελματίες χρήστες οφείλουν να τηρούν ημερολόγιο καταγραφών εφαρμογής γεωργικών φαρμάκων (άρθ. 67) (β σχετικό), το οποίο διατηρούν επί τρία έτη.
Στ) Οι επαγγελματίες χρήστες οφείλουν να ενημερώνουν τους μελισσοκόμους, κτηνοτρόφους κλπ. οι οποίοι ενδέχεται να εκτεθούν σε μετακινούμενο ψεκαστικό νέφος από τον ψεκασμό τού γεωργικού φαρμάκου, με έγγραφο που τοποθετείται επιτόπου.
Υπενθυμίζουμε ότι σε περιπτώσεις υπέρβασης τού ανώτατου επιτρεπτού ορίου υπολειμμάτων στοιχειοθετείται μη ορθή χρήση γεωργικού φαρμάκου για την οποία προβλέπονται πρόστιμα και ποινικές κυρώσεις σύμφωνα με τις διατάξεις του Ν. 4036/2012 (α σχετικό). Οι υπεύθυνοι επιστήμονες των καταστημάτων εμπορίας γεωργικών φαρμάκων κατά τη συνταγογράφηση γεωργικών φαρμάκων προς τους καλλιεργητές, να επισημαίνουν σε κάθε περίπτωση και κατ’ επανάληψιν την ορθή χρήση τους.