Κ. Νευροκόπι και Προσοτσάνη επισκέφθηκε η βουλευτής Δράμας
Κεφαλίδου: Πρέπει να σκεφτούμε τρόπους
η Δράμα να βγει από την αφάνεια
► Πολύ σύντομα νέο εμβολιαστικό στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου
► Δημιουργία κλίματος συνεργίας των πολιτικών παραγόντων του Ν. Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΥΣ Κ. Νευροκοπίου και Προσοτσάνης επισκέφθηκε χθες Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου, η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου. Οι δύο επισκέψεις της, έγιναν στο πλαίσιο περιοδείας και στους πέντε Δήμους του Νομού Δράμας το επόμενο διάστημα, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί και με εκπροσώπους όλων των φορέων του Νομού.
Κατά την επίσκεψή της στους δύο Δήμους χθες, η κα. Κεφαλίδου συναντήθηκε με το δήμαρχο Νευροκοπίου κ. Γιάννη Κυριακίδη, όπως και με το δήμαρχο Προσοτσάνης κ. Θεόδωρο Αθανασιάδη, όπου είχε ενδιαφέρουσες συζητήσεις. Όπως η ίδια σημείωσε μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» στη συνέχεια των συναντήσεων μαζί τους, από τα κύρια θέματα συζήτησης ήταν η πορεία των εμβολιασμών στις δύο περιοχές αλλά και η εποχή που θα ακολουθήσει μετά το τέλος της πανδημίας.
Η ίδια αποκάλυψε ότι πολύ σύντομα, στις αρχές Μαρτίου, θα λειτουργήσει νέο εμβολιαστικό κέντρο στο Κέντρο Υγείας Κ. Νευροκοπίου, προκειμένου οι κάτοικοι της περιοχής να γλυτώσουν την ταλαιπωρία να κατεβαίνουν μέχρι το Κέντρο Υγείας Προσοτσάνης.
Συζήτηση και ενημέρωση υπήρξε επίσης με τους δύο δημάρχους και για θέματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το νέο εκλογικό νομοσχέδιο που έρχεται και άλλα θέματα, ενώ τέλος τονίζει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια κοινή προσπάθεια όλων, ώστε ο Νομός Δράμας να μπορέσει να βγει από την αφάνεια.
Εμβόλια και πανδημία
Αναλυτικότερα, σε δηλώσεις της στον «Πρωινό Τύπο», η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Κεφαλίδου, επισημαίνει ότι ο κύριος στόχος αυτής της περιοδείας της, «είναι να περάσω από όλα τα εμβολιαστικά κέντρα, για να δω πώς προχωράει ο εμβολισμός. Που είναι ό,τι πιο σημαντικό αυτή την εποχή. Να εμβολιαστεί δηλαδή ο πληθυσμός, να υπάρξει ετοιμότητα, να μπορέσουμε δηλαδή κάποια στιγμή να πάρουμε την ανάσα που χρειαζόμαστε».
Σημειώνει η κα. Κεφαλίδου, ότι το Νευροκόπι δεν έχει εμβολιαστικό κέντρο και λέει ότι «προχωράει η διαδικασία με μια συντονισμένη προσπάθεια και στο επόμενο δεκαήμερο, με την παραλαβή των εμβολίων θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός και στο Κέντρο Υγείας Νευροκοπίου για να καλύψει όλη την περιοχή του λεκανοπεδίου».
Η κα. Κεφαλίδου θυμίζει ότι πριν από τα Χριστούγεννα είχε αποστείλει μια επιστολή, λέγοντας πόσο μεγάλη σημασία έχει να προχωρήσει το εμβολιαστικό σχέδιο της κυβέρνησης, να υπάρξει πλάνο, σχεδιασμός και προθυμία από την πλευρά των πολιτών, γιατί αυτό είναι το μόνο που μπορεί να μας δώσει την ανάσα που χρειαζόμαστε για να επιστρέψουμε στην κανονικότητα. «Αυτή την πρωτοβουλία τη συνέχισα, ουσιαστικά κινητοποιώντας και καταθέτοντας και μια άποψη για να ξέρει ο καθένας πως τοποθετούμε εγώ ως Χαρά Κεφαλίδου σ’ αυτή την πολύ μεγάλη προσπάθεια. Και πρέπει να σας πω ότι, απ’ αυτά που βλέπω μέχρι στιγμής από Προσοτσάνη και Νευροκόπι, είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένη με την έννοια ότι υπάρχει πλάνο και συμμετοχή του κόσμου. Οι όποιες καθυστερήσεις σε σχέση με το εμβόλιο όντως ξεπερνάνε τις δικές μας πρωτοβουλίες, είναι θέμα Ευρώπης και γι’ αυτό δεν μπορείς να κάνεις αντιπολίτευση τυφλή».
Όπως λέει η ίδια, «το μόνο που πρέπει να δούμε ξανά, είναι πως μπορούμε να συνδυάσουμε ξανά, εκτός από το ηλικιακό και τις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Εκεί έχουμε ένα θέμα. Δεν μπορεί ο καρκινοπαθής σαραντάρης να περιμένει να έρθει η ηλικιακή του σειρά για να μπει στη διαδικασία του εμβολιασμού. Πρέπει να σκεφτούμε κάτι διαφορετικό».
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Στη συζήτηση με τους δύο δημάρχους, η κα. Κεφαλίδου τους ενημέρωσε σχετικά και με ζητήματα που αφορούν την Τοπική Αυτοδιοίκηση. Όπως δηλώνει στον «Π.Τ.», «την περασμένη εβδομάδα έκανα μια συνάντηση με τον υπ. Εσωτερικών κ. Βορίδη, για το πώς τα μεγάλα project που έχει μπροστά της η Αυτοδιοίκηση, είναι η αλλαγή του εκλογικού νόμου στην Αυτοδιοίκηση, αλλά και το μεγάλο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», για το πώς θα προχωρήσουν και κάποια θέματα που ανά Δήμο έχουν κάποιες ιδιαιτερότητες. Όπως οι ορεινοί Δήμοι που βάζουν το θέμα της πρόσβαση αγροτών και κτηνοτρόφων – αγροτική οδοποιία, και άλλα θέματα που έχουν να κάνουν με το επίδομα θέρμανσης, τα καυσόξυλα, προβλήματα με χαμηλές θερμοκρασίες και τις πατάτες».
Η κα. Κεφαλίδου αναφέρει εδώ ότι, «το Υπουργείο Εσωτερικών σκέφτεται να επιστρέψει σε μια λογική εκλογικού νόμου με πρώτη Κυριακή το 42% ποσοστό για εκλογή δημάρχου, ενώ σύντομα θα έχουμε νομοσχέδιο».
Η κα. Κεφαλίδου αναφέρθηκε επίσης και στο θέμα της αλλαγής σκεπτικού στο πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης»: «Αλλάζει λίγο η λογική με την οποία ο πρώην υπουργός κ. Θεοδωρικάκος προχωρούσε στον τρόπο με τον οποίο θα υλοποιούσε το «Αντ. Τρίτσης». Δηλαδή, το έβαζε σε μια βάση απολύτως ανταγωνιστική, οι καλύτερες μελέτες, οι πιο ολοκληρωμένες προτάσεις θα υλοποιηθούν, ενώ ο κ. Βορίδης – και σωστά νομίζω – μπαίνει σε μια διαδικασία να βάλει και άλλα κριτήρια για να ευνοήσει την Περιφέρεια, να μην απορροφηθεί ο προϋπολογισμός του προγράμματος μόνο από τις μεγάλες πόλεις και μείνουμε ξανά στο περιθώριο. Όμως πρέπει και οι δήμαρχοι να καταλάβουν ότι, τα έργα που θα προτείνουν στο «Αντ. Τρίτσης» για να έχουν την πιθανότητα να χρηματοδοτηθούν, θα πρέπει να είναι έργα ουσίας, έργα υποδομών, έργα σημαντικά για την αναπτυξιακή δυνατότητα του τόπου».
Η Δράμα μετά την πανδημία
Όπως μας εξηγεί η κα. Κεφαλίδου, «η συζήτηση αυτή με τους δημάρχους και με τους φορείς που θα ακολουθήσει, αφορά στο πιο πρέπει να είναι το δικό μας σχέδιο ως Νομός Δράμας για την εποχή αμέσως μετά την πανδημία. Γιατί η πανδημία, καλώς ή κακώς, έχει φτιάξει ένα ορόσημο. Πέρα απ’ αυτό, πρέπει να σκεφτούμε με όλα τα νέα δεδομένα, με όλα τα προβλήματα που θα αφήσουμε πίσω μας, τι είναι το ζητούμενο για ένα Νομό όπως ο δικός μας. Πού πρέπει να ρίξουμε το βάρος, ποια είναι τα προτάγματα, πώς πρέπει να κινηθούμε για να έχει ο Νομός να διεκδικεί και να έχει αποτέλεσμα η διεκδίκηση. Δεν μπορεί να μένουμε στα παλιά, στα τετριμμένα, στα χιλιοειπωμένα. Οπότε νομίζω ότι, πρέπει ο καθένας, απ’ όσους έχουν και διαχειρίζονται εξουσία, είναι εκλεγμένοι, να σκεφτούν με ποιο τρόπο από τη θέση τους και ενώνοντας όλοι μαζί τις δυνάμεις μας, να μπορούμε να πούμε δυο πράγματα ουσιαστικά και να γίνουν. Δεν μπορούμε να επανερχόμαστε συνεχώς και να λέμε για το Ε-61, για το τρένο και άλλα. Πρέπει να σκεφτούμε τι είναι αυτό που μπορεί να μας βγάλει από την αφάνεια και αυτό να κάνουμε. Αυτό να ζητήσουμε από την κυβέρνηση».