Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη ΑΜΘ Αγροτικής Οικονομίας στον «Π.Τ.»
Τι συζητήθηκε στην τηλεδιάσκεψη
με τον υφ. Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
► Θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για τις γενικές συνελεύσεις των ΤΟΕΒ
► Εν αναμονή για τις αποζημιώσεις στην πατάτα, στο βαμβάκι, στα καρπούζια
► Συζήτηση για την ΚΑΠ υποσχέθηκε ο υφυπουργός
Του Θανάση Πολυμένη
ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΕΝΗ τηλεδιάσκεψη με τους αρμόδιους θεματικούς αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου, με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Οικονόμου.
Κατά τη διάρκεια της τηλεδιάσκεψης, παρών ήταν και ο γεν. γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διαχείρισης Κοινοτικών Πόρων κ. Μπαγινέτας καθώς και υπηρεσιακοί παράγοντες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.
Η εποικοδομητική συζήτηση -διάρκειας 2 και πλέον ωρών- πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα και εστίασε κατά κύριο λόγο στην πορεία υλοποίησης εκχωρήσεων των μέτρων προς τις Περιφέρειες, στην ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και στην στοχοθεσία για το 2021, την πρόθεση, όπως εκφράστηκε αρχικά από τον κ. Οικονόμου, για πρόβλεψη αναβάθμισης και εκσυγχρονισμού της δομής των διαχειριστικών υπηρεσιών, στις επικείμενες δράσεις και πολιτικές και φυσικά στην αξιολόγηση και επιρροή των τρεχόντων και επικείμενων προγραμμάτων, προκειμένου να γίνει σαφής η επιρροή τους αλλά και οι αδυναμίες στην εφαρμογή τους.
Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχε μεταξύ των θεματικών Αντιπεριφερειαρχών Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης και ο κ. Ζιμπίδης, της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης που τυγχάνει να είναι και περιφερειακός σύμβουλος της Π.Ε. Δράμας.
Ο «Πρωινός Τύπος» μίλησε με τον κ. Ζιμπίδη, ο οποίος αναφερόμενος στην τηλεδιάσκεψη αυτή, σημείωσε ότι τέθηκαν τα διάφορα ζητήματα που αφορούν την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης και ότι «η δική μας Περιφέρεια σε ορισμένα σημεία όσον αφορά τις απορροφήσεις και τις πληρωμές σε διάφορα προγράμματα, είναι πρώτη και σε ορισμένα έρχεται δεύτερη. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτό είναι θετικό. Αυτό οφείλεται κυρίως στους υπηρεσιακούς παράγοντες των ΔΑΟΚ της κάθε Περιφέρειας. Γιατί αυτοί βάζουν πλάτη κυρίως σε όλο αυτό. Μέσα σ’ αυτή την προσπάθεια εντάσσονται βέβαια και τα Leader, και τα εγγειοβελτιωτικά έργα, το πρόγραμμα των Νέων Αγροτών, τα Σχέδια Βελτίωσης, τα μέτρα μεταποίησης και άλλα πολλά».
Όπως εξηγεί ο κ. Ζιμπίδης, «από εκεί και πέρα τέθηκαν και ορισμένα επί μέρους ζητήματα της κάθε Περιφέρειας» και ο ίδιος έθεσε το θέμα με τις αποζημιώσεις για την πατάτα Νευροκοπίου, για να πάρει την απάντηση ότι «το ΥπΑΑΤ τελείωσε με ότι είχε να κάνει μ’ αυτό και το θέμα βρίσκεται στο Υπουργείο Οικονομικών για υπογραφή και εκταμίευση. «Είναι ένα σύνολο27 εκατ. ευρώ για καρπούζια, πατάτες, τομάτες και άλλα υλικά για τις αποζημιώσεις λόγω Covid».
ΤΟΕΒ
Ακόμα αναφορά έγινε και στο θέμα των γενικών συνελεύσεων των ΤΟΕΒ, καθώς λόγω Covid και περιοριστικών μέτρων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν. «Αυτό σημαίνει ότι δεν μπορούν να εγκριθούν οι ισολογισμοί και απολογισμοί». Όπως επισημαίνει ο κ. Ζιμπίδης «είχα κάνει έγγραφο προς το Υπουργείο και ζήτησα να δοθεί το δικαίωμα στα διοικητικά συμβούλια να εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς τους, γιατί δεν μπορούν να προχωρήσουν». Ο κ. Οικονόμου απάντησε ότι γνωρίζει το θέμα και είπε ότι θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση στη Βουλή.
Βαμβάκι
Ο κ. Ζιμπίδης, σημείωσε ακόμα ότι τέθηκε θέμα και για τις αποζημιώσεις λόγω Covid για το βαμβάκι, λόγω μείωσης όλων των τμημάτων της διαδικασίας, όπως νηματουργία, υφάσματα και άλλα, με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλη καθίζηση σε όλη την αγορά, τόσο στην Ελλάδα όσο και παγκόσμια.
ΚΑΠ
Συζήτηση έγινε επίσης και για τη νέα ΚΑΠ και ζητήθηκε από τον κ. Ζιμπίδη, «να σταματήσουν πια αυτά τα ιστορικά δικαιώματα, που τα έχει ένας για παράδειγμα που δεν είναι παραγωγός και τα λυμαίνονται». Ο κ. Οικονόμου δέχθηκε να γίνει μια συζήτηση γι’ αυτό το ζήτημα, σε μια ξεχωριστή συνεδρίαση.
«Ουσιαστικά, ζητάμε, οι ενισχύσεις να πάνε σ’ αυτούς που παράγουν και σ’ αυτούς που πραγματικά είναι παραγωγοί. Μέσα σ’ αυτούς είναι φυσικά και οι κτηνοτρόφοι. Γιατί με τις μεταβιβάσεις που κάνουν και τα βοσκοτόπια, κάποιοι βρήκαν την άκρη και λυμαίνονται δικαιώματα και άλλοι δεν παίρνουν τίποτα από το εθνικό απόθεμα. Είναι πολύ σοβαρό το θέμα αυτό».
Πρόσφατα άλλωστε, όπως έχει δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος», Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Αν. Μακεδονίας – Θράκης απέστειλαν σχετική επιστολή προς τον ΥπΑΑΤ για το θέμα αυτό.
Σταφύλια
Ακόμα, όπως επισημαίνει ο κ. Ζιμπίδης, «δεν μπορούμε προς το παρόν να εντάξουμε τα σταφύλια της Καβάλας στις αποζημιώσεις λόγω Covid, ούτε και από την Αχαΐα μπορούν να ενταχθούν. Το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν στοιχεία για τη διαθεσιμότητα των προϊόντων, η οποία δεν έχει πέσει κάτω από το 30% στις πωλήσεις. Δεν προκύπτει κάτι τέτοιο. Το αντίθετο, η ομάδα παραγωγών του Παγγαίου με τα σταφύλια, έχουν μάλιστα και αύξηση σε σχέση με πέρσι στις εξαγωγές τους».