Home > Πρώτο Θέμα > Το συνολικό έργο του Κολυμβητηρίου Δράμας αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ-Θα υπάρξουν και άλλες δωρεές στη συνέχεια για τον περιβάλλοντα χώρο του Κολυμβητηρίου

Το συνολικό έργο του Κολυμβητηρίου Δράμας αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ-Θα υπάρξουν και άλλες δωρεές στη συνέχεια για τον περιβάλλοντα χώρο του Κολυμβητηρίου

Συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τη δωρεά της ανακατασκευής του Κολυμβητηρίου

Το συνολικό έργο του Κολυμβητηρίου

Δράμας αγγίζει τα 3 εκατ. ευρώ

Θα υπάρξουν και άλλες δωρεές στη συνέχεια
για τον περιβάλλοντα χώρο του Κολυμβητηρίου
Μαμσάκος: «Σύντομα θα ανακοινώσουμε ένα master plan για όλη την πόλη της Δράμας,
με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και της πόλης μας και του Δήμου μας με τους δωρητές»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

Το θέμα της δωρεάς της μελέτης για το Κολυμβητήριο Δράμας ήρθε στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, το οποίο πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης. Όπως είναι γνωστό και έχει κατ’ επανάληψη δημοσιεύσει ο «Πρωινός Τύπος», η εταιρεία Raycap προσφέρει ως δωρεά τη μελέτη για την καθαίρεση των κερκίδων και του φέροντος οργανισμού του κτιρίου, καθώς τη μελέτη της ανακατασκευής του.

Πριν από μερικές ημέρες, με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Δράμας πέρασε ομόφωνα την σύμβαση του Δήμου Δράμας με την εταιρεία Raycap για το ζήτημα της δωρεάς.

Προχθές, η δημοτική παράταξη «Πόλη+Ζωή», με δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα, ανέφερε ότι η σύμβαση αυτή έγινε αρκετά πρόχειρα και σ’ αυτή δεν γίνεται ξεκάθαρη και πλήρη αναφορά στη σχετική νομοθεσία. Επισημαίνοντας  μ’ αυτό, ότι, μπορεί να υπάρξει πρόβλημα στην όλη διαδικασία και ίσως έτσι δημιουργηθούν διάφορα θέματα ακόμα και στη δωρήτρια εταιρεία.

kolymbhtirio

Το θέμα έθεσε στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση, ο κ. Χαρακίδης, σημειώνοντας ότι «είναι αδιανόητο αυτό που έγινε. Παρασύρθηκε η Οικονομική Επιτροπή να ψηφίσει μια σύμβαση του δωρητή με το δωροδόχο, η οποία δεν είχε νομική βάση. Δεν είχε τις πρόνοιες του νόμου που αφορά τις δωρεές προς τους Δήμους. Και μάλιστα πρόνοιες πολύ σοβαρές, που ακυρώνουν αυτή καθ’ αυτή την σύμβαση η οποία έχει γίνει. Στις διατάξεις οι οποίες διέπουν τις δωρεές, έλειπαν από την εισήγηση ουσιαστικά πράγματα, που υποχρεώνουν πλέον την τροποποίηση των όρων της σύμβασης και αυτά είχαν να κάνουν με τις τεχνικές προδιαγραφές που θα όριζε η Επιτροπή που συγκροτείται από το Δήμο».

Για το ίδιο θέμα αναφέρθηκαν και οι άλλοι επικεφαλής των παρατάξεων. Ο κ. Τσιαμπούσης σημείωσε ότι θα έπρεπε να έχουν πλήρη γνώση οι επικεφαλής που ψήφισαν στην Οικονομική Επιτροπή και είπε ότι δεν μπορεί να γίνεται πολιτική εκμετάλλευση με αυτά τα ζητήματα.

Ο κ. Ηλιόπουλος με τη σειρά του, είπε ότι ήταν «άστοχη η διαδικασία της δημοτικής αρχής» και ότι υπάρχει ζήτημα για το ποιος αποφασίζει τι θα γίνει στο Κολυμβητήριο. Όπως είπε, τόσα χρόνια πέρασαν τόσα χρήματα από το Δήμο, που σήμερα θα μπορούσε να είχε τελειώσει αυτό, ενώ τέλος μίλησε για ανυπαρξία αθλητικών υποδομών στη Δράμα.

Ο κ. Μήτρου είπε ότι «κυριαρχεί μια μυστικοπάθεια» και ότι «η εμπλοκή των επιχειρηματιών όχι μόνο δεν βοηθάει, αλλά δυσχεραίνει κάποια έργα» και σημείωσε ότι δεν μπορεί να υπάρχει επιβολή για το τι θα γίνει στο Κολυμβητήριο.

Ο Καλαϊδόπουλος τέλος, είπε ότι το έργο αυτό θα έπρεπε να έχει ήδη γίνει από τον Μάιο ακόμα, ενώ ζήτησε να υπάρξει μια ημερομηνία για το έργο, ένα χρονοδιάγραμμα.

Ειδικός σύμβουλος

Απαντήσεις έδωσε λίγη ώρα αργότερα ο ειδικός σύμβουλος του δημάρχου Δράμας κ. Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, ο οποίος έχει ασχοληθεί με την σχετική σύμβαση, σε συνεργασία με την Τεχνική Υπηρεσία. Όπως είπε, έγινε αναζήτηση στη σχετική νομοθεσία και εξετάστηκε η συνήθης πρακτική για το τι κάνουν και πώς κινούνται άλλοι Δήμοι σε τέτοια ζητήματα.

Σημείωσε ότι «οι αναφορές που γίνονται στη νομοθεσία, είναι ακριβείς. Αναφέρονται δηλαδή οι δύο νόμοι που αφορούν τα τμήματα της δωρεάς. Το ένα, που είναι η υπηρεσία εργασίας για την κατεδάφιση και το άλλο, βάσει του οποίου θα γίνει η διαδικασία για τη δωρεά των μελετών». Ο κ. Παπαδόπουλος εξήγησε ότι «πολλές φορές γίνεται σύμπτυξη της αναφοράς του νόμου, δηλαδή δεν αναγράφεται όλη η κείμενη νομοθεσία που αφορά όλο το θέμα».

Ο ίδιος αναφέρθηκε επίσης σε διάφορες κατηγορίες για το τι γίνεται σε άλλους Δήμους, λέγοντας ότι, «σχεδόν στο 100% όλων των Δήμων, γίνεται αίτημα του δωρητή που λέει τι θα δωρίσει και στην ουσία γίνεται η αποδοχή της δωρεάς από τις Οικονομικές Επιτροπές των Δήμων, χωρίς να αναγράφεται τίποτα άλλο, ούτε σχετική νομοθεσία, ούτε διαδικασία, ούτε το παραμικρό. Όσον αφορά το Δήμο Δράμας, έχει προχωρήσει και ο ίδιος μετά το 2018 σε τέτοιες αποφάσεις για αποδοχή δωρεών, όπως ένα όχημα που προσέφερε η εταιρεία των Αδερφών Ιωαννίδη για το πρόγραμμα Βοήθεια στο Σπίτι, όπως το μνημείο που έγινε για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο δημοτικό κήπο που ήταν προσφορά της εταιρείας Παυλίδη, όπως και των προμηθειών από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος για την αντιμετώπιση των συνθηκών της πανδημίας» κ.α.

KOLYM

Δήμαρχος: Στα 3 εκ. ευρώ το έργο του Κολυμβητηρίου

Αναφερόμενος αργότερα στο ίδιο θέμα ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ξεκαθάρισε λέγοντας ότι «τίποτα δεν κάνουμε πρόχειρα. Υπάρχουν περιπτώσεις όμως που λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη άλλες δοκιμασμένες καταστάσεις και πράξεις που ακολουθούν πάρα πολλοί Δήμοι και προσπαθούμε να βρούμε την καλύτερη και πιο γρήγορη λύση, για να μπορέσουμε να υλοποιήσουμε κάποια πράγματα, τα οποία χρονίζουν και δυστυχώς οι απαιτήσεις και των παιδιών και των πολιτών, είναι πάρα πολύ μεγάλες».

Ο δήμαρχος σημείωσε ότι «σε καμιά περίπτωση δεν θέλω να δημιουργηθεί το παραμικρό, το οποίο θα καθυστερήσει και το έργο, αλλά συγχρόνως θα θέσει σε αμφιβολία και τις διαδικασίες με τους ανθρώπους οι οποίοι πραγματικά στηρίζουν και βοηθούν αυτή την πόλη. Και το κάνουν με πολλή μεγάλη όρεξη και μεράκι».

Ο κ. Μαμσάκος, εξήγησε επίσης: «Αυτό που θέλω όμως να τονίσω προς πάσα κατεύθυνση είναι ότι οι υπηρεσίες μας με τις υπηρεσίες των συγκεκριμένων δωρητών, έχουν μια πολύ καλή συνεργασία, και όλα γίνονται με την σύμφωνη γνώμη των δωρητών. Σε κάθε περίπτωση για να μην υπάρξει κανένα ψεγάδι στην κοινωνία και για να μην διχάσουμε την κοινωνία, αν χρειαστεί να κάνουμε ξανά Οικονομική Επιτροπή για το συγκεκριμένο θέμα, τότε να γίνει και να ξεκαθαρίσουμε μια δια παντός όλη την σχέση που έχουμε με τους δωρητές».

Τέλος, ο ίδιος είπε ότι, «όσον αφορά το Κολυμβητήριο, αυτή είναι η πρώτη  δωρεά. Το συνολικό έργο θα περάσει τα 3 εκατ. ευρώ. Δεν είναι μονάχα το γκρέμισμα των κερκίδων και της σκεπής, είναι και η κατασκευή και ο περιβάλλοντας χώρος του όλου έργου. Άρα θα ακολουθήσουν και άλλες τακτικές δωρεών. Και δεν είναι μόνο αυτό. Είμαστε σε επικοινωνία με τους δωρητές και σύντομα θα ανακοινώσουμε ένα master plan για όλη την πόλη της Δράμας, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη και της πόλης μας και του Δήμου μας». Σ’ αυτό το σημείο διευκρίνισε πάντως, ότι, επιθυμία των δωρητών είναι να μην γίνονται ανακοινώσεις προς το παρόν.