Μεγάλη σύσκεψη στο Παρανέστι για το Παρθένο Δάσος Φρακτού
Η προσπάθεια του Δήμου Παρανεστίου
και της έδρας UNESCO Δράμας να ενταχθεί
το Παρθένο Δάσος στα Μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς
Ενημέρωση του δημάρχου Παρανεστίου προς τους φορείς της ΠΕ Δράμας και της Περιφέρειας
Του Θανάση Πολυμένη
ΓΙΑ ΤΗ μεγάλη προσπάθεια που κάνει ο Δήμος Παρανεστίου και ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου, ώστε το Παρθένο Δάσος Φρακτού να ενταχθεί στα Μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς και Κάλλους της UNESCO, ο «Πρωινός Τύπος» έχει ασχοληθεί το τελευταίο διάστημα με αρκετά δημοσιεύματα και συνεντεύξεις.
Μεγάλος αρωγός σ’ αυτή την προσπάθεια, φυσικά, ο διευθυντής της Έδρας Unesco Con-E-Ect κ. Εμμανουλούδης, ο οποίος εργάζεται πάνω σ’ αυτό το ζήτημα. Από τα τελευταία ρεπορτάζ που δημοσίευσε ο «Πρωινός Τύπος», είναι μια συνέντευξη των δύο παραπάνω αντρών, στις 4 Μαρτίου 2021, όπου γίνεται μια πλήρης αναφορά στις εξελίξεις που υπάρχουν στο τόσο σημαντικό ζήτημα για την περιοχής μας.
Όπως είχε τονιστεί σ’ αυτή τη συνέντευξη, αυτή την στιγμή υπάρχουν μόνο τρία Παρθένα Δάση στην UNESCO, ως μνημεία φυσικής κληρονομιάς. Αν ενταχθεί και το Παρθένο Δάσος Φρακτού Παρανεστίου, τότε θα είναι το τέταρτο παγκοσμίως. Όλοι μπορούμε να καταλάβουμε πόσο σημαντικό είναι αυτό. Και σ’ αυτό το πλαίσιο, οφείλουν να βοηθήσουν όλοι οι φορείς της Π.Ε. Δράμας, αλλά και της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Μάλιστα, θεωρούμε ότι η διοίκηση της Περιφέρειας οφείλει να το αγκαλιάσει όσο πιο θερμά γίνεται και να βοηθήσει όσο περισσότερο μπορεί.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, ο δήμαρχος Παρανεστίου κ.Καγιάογλου, συγκάλεσε σύσκεψη δια ζώσης, με όλα τα απαιτούμενα μέτρα προστασίας και αποστάσεις για τον κορωνοϊό. Η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε αργά το μεσημέρι της Πέμπτης 11 Μαρτίου στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Παρανεστίου, στην οποία προήδρευσε ο ίδιος ενώ παραβρέθηκαν: οι βουλευτές Δράμας κ.κ. Μπλούχος και Ξανθόπουλος, ο περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Μέτιος, ο πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου ΑΜΘ κ. Παπαθεοδώρου, ο χωρικός αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Παπαδόπουλος, ο θεματικός εντεταλμένος σύμβουλος ΑΜΘ για θέματα Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Παπαεμμανουήλ, ο πρόεδρος της Επιτροπής Τουρισμού της ΚΕΔΕ και δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Δράμας κ. Γεωργιάδης και φυσικά, ο διευθυντής της Έδρας Unesco Con-E-Ect κ. Εμμανουλούδης με τη συνεργάτιδά του κα. Παπαδοπούλου. Η βουλευτής κα. Κεφαλίδου δεν μπόρεσε να παραβρεθεί εξαιτίας ανειλημμένων υποχρεώσεων, ενώ παρόν ήταν επίσης και ο ειδικός σύμβουλος του αντιπεριφερειάρχη Δράμας κ. Μαργαρίτης και πρώην δήμαρχος Δράμας.
Όπως εξηγεί στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος κ. Καγιάογλου, η συνάντηση αυτή έγινε προκειμένου οι φορείς να ενημερωθούν σχετικά με το έργο, «και να ζητήσουμε από κοινού την στήριξή τους, για την υποψηφιότητα του Παρθένου Δάσους Φρακτού στη λίστα Μνημείων Φυσικής Κληρονομιάς και Κάλλους Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO».
Ο κ. Καγιάογλου, εξήγησε σε όλους τη διαδικασία, που αυτή την ώρα υπάρχει η έγκριση από το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ότι επίκειται η έγκριση του Υπουργείου Πολιτισμού. «Επειδή όλοι οι φορείς έχουν θεσμικό χαρακτήρα και έχουν τη δυνατότητα να εμπλακούν θετικά στη υπόθεση τούς ζητήσαμε να βοηθήσουν».
Όπως εξήγησε ο δήμαρχος στον «Πρωινό Τύπο», «μ’ αυτό τον τρόπο θα κερδίσουμε ως Παρανέστι, ως Νομός, ως Περιφέρεια, ακόμα και ως χώρα». Ο ίδιος σημείωσε ότι οι τοποθετήσεις όλων ήταν θετικές και από τον περιφερειάρχη και από τους βουλευτές και από το Επιμελητήριο και από πρόεδρο Τουρισμού της ΚΕΔΕ. Σύμφωνα με το δήμαρχο μάλιστα, υποσχέθηκαν όλοι να βοηθήσουν ακόμα και σε περίπτωση που υπάρξει ανάγκη χρηματικής βοήθειας στη συνέχεια της όλης διαδικασίας.
Στη σύσκεψη, έγινε επίσης ενημέρωση για τον προ-φάκελο που εστάλη στο Υπ. Πολιτισμού, την οποία έκανε η συνεργάτιδα του κ. Εμμανουλούδη, κα. Παπαδοπούλου, «γιατί δεν γνωρίζει (σ.σ. το Υπ. Πολιτισμού) τι είναι το Παρθένο Δάσος και τι περιλαμβάνει».
Ο κ. Καγιάογλου σημείωσε ότι «προσπαθούμε να έχουμε θετικό αποτέλεσμα απ’ όλη αυτή την προσπάθεια, με στόχο να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας μας, θα υπάρχει υποψηφιότητα για ένταξη στον Παγκόσμιο Χάρτη Μνημείων Φυσικής Κληρονομιάς και Κάλλους. Μέχρι τώρα μόνο πολιτιστικής και άυλης κληρονομιάς έχουμε» εξήγησε ο ίδιος.
Εξέφρασε επίσης την αισιοδοξία του ο δήμαρχος Παρανεστίου, «ώστε όλοι οι φορείς και η ίδια η χώρα βέβαια, να μας στηρίξουν όταν γίνει η μεγάλη συνεδρίαση σε κάποια χώρα της Ασίας, ώστε να παρθεί αυτή η τελική απόφαση».
Σύμφωνα με τον κ. Καγιάογλου, ο περιφερειάρχης κ. Μέτιος, εξέφρασε την απορία του για το αν θα υπάρξουν ζητήματα σωστής χρήσης και διαχείρισης του Παρθένου Δάσους Φρακτού. Ο δήμαρχος σημείωσε σ’ αυτό, ότι όταν όλα αυτά έχουν αίσιο τέλος, θα υπάρξουν προγράμματα ειδικής προστασίας του Παρθένου Δάσους. Διότι, αν ενταχθεί στα Μνημεία της UNESCO και στη συνέχεια δεν υπάρξει προστασία του και δεν διατηρηθεί η έννοια του Παρθένου Δάσους, τότε το Μνημείο απεντάσσεται.