Στη Χωριστή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ κ. Δ. Κουτσούμπας
Ο ξεχωριστός ιστορικός ρόλος της Χωριστής κατά την εξέγερση του 1941
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΗΝ ΧΩΡΙΣΤΗ Δράμας επισκέφθηκε το πρωί της Κυριακής 11 Ιουνίου 2017, ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δράμας Δ. Κουτσούμπας, στα πλαίσιο περιοδείας τους στην περιοχή της Αν. Μακεδονίας – Θράκης.
Ο κ. Κουτσούμπας, έφτασε στη Χωριστή στις 10.00 το πρωί της Κυριακής και η πρώτη του κίνηση ήταν να καταθέσει στεφάνι στο μνημείο των σφαγιασθέντων υπό των Βουλγάρων το 1941 στην είσοδο του χωριού.
Στη συνέχεια, συναντήθηκε με τον δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο στο κτίριο της Κοινότητας του χωριού, όπου και συνομίλησαν επί 30 περίπου λεπτά. Να υπενθυμίσουμε ότι, ο κ. Μαμσάκος κατάγεται από τη Χωριστή και υπήρξε πρόεδρος της Κοινότητας στο παρελθόν.
Στη συνομιλία που είχαν οι δύο άντρες, παρόν ήταν ο πρόεδρος της Κοινότητας Χωριστής κ. Ζαρόγλου, καθώς και στελέχη του ΚΚΕ, όπως ο γραμματέας της Τ.Ε. Δράμας κ. Γ. Μήτρου, ο δημοτικός σύμβουλος της «Λαϊκής Συσπείρωσης» κ. Γ. Στεφανίδης και οι κ. κ. Κ. Παρασκευάς μέλος της Κ.Ε., Δ. Παπατολίδης μέλος της Κ.Ε. και γραμματέας της Επιτροπής Περιοχής της Αν. Μακεδονίας – Θράκης και Ζ. Λιμπερίδης μέλος της Γραμματείας της Κ.Ε. του ΚΚΕ.
Μεταξύ άλλων ο κ. Μαμσάκος, αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει γενικότερα η Τοπική Αυτοδιοίκηση, με τις μειωμένες χρηματοδοτήσεις μέσω των ΚΑΠ, μόλις 1 εκ. ευρώ από το ΣΑΤΑ για 14 κοινότητες του Δήμου). Ο κ. Μαμσάκος ανέδειξε γενικότερα το πρόβλημα της ανεργίας στην περιοχή. Όταν ο κ. Κουτσούμπας ρώτησε τι γίνεται με τα τέλη του Δήμου, ο κ. Μαμσάκος τόνισε ότι όντως ο Δήμος αναγκάστηκε να κάνει μεγάλες αυξήσεις για την καθαριότητα και τον ηλεκτροφωτισμού, λόγω της διαχείρισης των απορριμμάτων καθώς και τη μεταφορά των στερεών αποβλήτων στο ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου Σερρών.
Είπε επίσης ο κ. Μαμσάκος, ότι ανατίθενται στους Δήμους ολοένα και περισσότερα καθήκοντα και ευθύνες, χωρίς όμως τους απαιτούμενους πόρους από την κεντρική διοίκηση.
Στο τέλος της συνάντησής τους, ο κ. Μαμσάκος χάρισε στον γεν. γραμματέα του ΚΚΕ, το βιβλίο: «Τα γεγονότα της Δράμας – Σεπτέμβριος (Σεπτέμβριος – Οκτώβριος 1941) – Εξέγερση ή προβοκάτσια;» των κ.κ. Δημήτρη Πασχαλίδη και Τάσου Χατζηαναστασίου, καθώς και ένα βιβλίο για την ιστορία του Κραχτίδη, του αναμορφωτή της Δράμας. Τέλος, του χάρισε ένα κάδρο με σημείο αναφορά την Αγία Βαρβάρα της Δράμας.
«Με ξεχωριστή ιστορία η Χωριστή»
Κατά την αρχή της ομιλίας του ο κ. Κουτσούμπας, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην Χωριστή, λέγοντας μεταξύ άλλων:
«Βρισκόμαστε σήμερα εδώ στη Χωριστή της Δράμας, σε έναν τόπο που έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία. Έναν τόπο με ιδιαίτερη συμβολή στους εργατικούς αγώνες, ιδιαίτερα στους αγώνες των καπνεργατών.
Έναν τόπο που έχει βάλει τη σφραγίδα του στην αντιφασιστική πάλη, με τη συμμετοχή του στην ηρωική εξέγερση της Δράμας το 1941, τότε που ο ελληνικός λαός στη συγκεκριμένη περιοχή βρέθηκε υπό τριπλή κατοχή ιταλική, γερμανική, βουλγαρική.
Και είχε δύο δρόμους να επιλέξει: να υποταχθεί, να συμβιβαστεί και να λουφάξει ή να οργανωθεί, να αντισταθεί και να παλέψει.
Η Χωριστή της Δράμας ακολούθησε το δεύτερο, το δύσκολο αλλά και ηρωικό δρόμο συμμετέχοντας στην εξέγερση της Δράμας, η οποία οργανώθηκε από την τοπική Οργάνωση του ΚΚΕ το Σεπτέμβρη του 1941.
Πρόκειται για το πρώτο στην Ελλάδα και το δεύτερο στην Ευρώπη οργανωμένο αντιστασιακό κίνημα κατά του Φασιστικού Άξονα.
Τη συμμετοχή της στην εξέγερση της Δράμας, η Χωριστή την πλήρωσε ακριβά με το σφαγιασμό 147 κατοίκων της από τους Βούλγαρους κατακτητές.
Τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν κάτοικοί της αργότερα, παίρνοντας μέρος στην ΕΑΜική Αντίσταση και αργότερα στον μεγαλειώδη αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Χρέος όλων μας είναι να γνωρίσουν οι νέες γενιές την ιστορία του τόπου τους.
Να μάθουν για τις ηρωικές σελίδες που έγραψε η Χωριστή της Δράμας.
Να διαβάσουν και να διδαχθούν από την Εξέγερση της Δράμας, να γνωρίσουν τον αγώνα του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, να γνωρίσουν τον αγώνα του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας.
Τιμάμε όλους όσοι γνώρισαν κι έπεσαν στα εκτελεστικά αποσπάσματα, στις φυλακές, στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, στους τόπους εξορίας, όλους όσοi τραυματίστηκαν στις ηρωικές μάχες.»