Από τον ευρωβουλευτή της «Ελληνικής Λύσης» κ. Φραγκούλη
Στην Ευρωβουλή το θέμα για
τα κλαπέντα κειμήλια της Μονής
Εικοσιφοινίσσης στο Παγγαίο
ΝΕΑ ΔΙΑΣΤΑΣΗ φαίνεται να παίρνει το ζήτημα με τα κλαπέντα κειμήλια της Μονής Εικοσιφοινίσσης Παγγαίου, μετά από ερώτηση που κατέθεσε ο Έλληνας Ευρωβουλευτής της «Ελληνικής Λύσης» Εμμανουήλ Φράγκος Φραγκούλης.
Η κίνηση αυτή του Έλληνα Ευρωβουλευτή έρχεται να ενισχύσει τις αλλεπάλληλες προσπάθειες του Οικουμενικού Πατριαρχείου και της Μητροπόλεως Δράμας αλλά και ιδιωτών για τον επαναπατρισμό των κλαπέντων κειμηλίων στον φυσικό τους χώρο.
Όπως είναι γνωστό, κατά την διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου και την βουλγαρική κυριαρχία στην περιοχή η Μονή της Εικοσιφοινίσσης λεηλατήθηκε και τα μεγάλης ιστορικής, θρησκευτικής και πολιτισμικής αξίας κειμήλιά της μεταφέρθηκαν αρχικά στην Σόφια και στην συνέχεια, πολλά από αυτά, διασκορπίστηκαν σε διάφορες ιδιωτικές συλλογές όλου του κόσμου.
Στο κείμενο της ερώτησης, γίνεται αναφορά στο ιστορικό της Μονής Παναγίας Εικοσιφοινίσσης, ενώ αναφέρεται αναλυτικά πότε κλάπηκαν τα κειμήλια. Όπως συγκεκριμένα αναφέρεται, «κατά τους Βαλκανικούς, τον Α΄ και Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αποτέλεσε στόχο των Βουλγάρων κατακτητών, με δολοφονίες, απαγωγές, πυρπολήσεις, καταστροφές, αλλά και κλοπές των ιερών κειμηλίων και 1300 τόμων βιβλίων και χειρογράφων, τα οποία ακόμα και σήμερα βρίσκονται στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο Σόφιας, στο Κέντρο Σλαβοβυζαντινών Σπουδών Ivan Dujev και στο Εθνικό Ιστορικό Μουσείο της Βουλγαρίας, ενώ κάποια άλλα πουλήθηκαν ή έφτασαν με άλλους τρόπους, μέσω Βουλγαρίας, σε βιβλιοθήκες εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και ιδιωτικές συλλογές της Ευρώπης και των ΗΠΑ. Αυτά τα κειμήλια έχει πολλές φορές ζητήσει η Ελληνική Πολιτεία έκτοτε.
H Οδηγία 2014/60/ΕΕ σχετικά με την επιστροφή πολιτιστικών αγαθών αναφέρεται σε παρανόμως απομακρυνθέντα αγαθά από το έδαφος κράτους μέλους, μετά το 1992 και σύμφωνα με το άρθρο 167(ΣΛΕΕ), η προστασία και η προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς, αποτελεί αρμοδιότητα των κρατών μελών, όμως υπάρχει πεδίο δράσης της ΕΕ στην ενθάρρυνση της συνεργασίας και στην υποστήριξη και συμπλήρωση ενεργειών υπέρ της πολιτιστικής κληρονομιάς».
Τέλος, γίνεται λεπτομερή αναφορά σε όλη τη λίστα των κλαπέντων κειμηλίων από τη Μονή καθώς και το πλήρες ιστορικό για τις συγκεκριμένες περιόδους, κατά τις οποίες οι Βούλγαροι κατακτητές είχε προβεί σε ωμότητες και άλλες καταστροφές.
Τέλος, ο Ευρωβουλευτής, αναρωτιέται αν η Ευρωπαϊκή Ένωση διαθέτει εργαλεία υποστήριξης κινήσεων καλής θέλησης, για να επιστραφεί η κλαπείσα σε πρότερη περίοδο πολιτιστική κληρονομιά ενός Κράτους Μέλους από ένα άλλο; Και ακόμα, αν μπορεί η Οδηγία 2014/60/ΕΕ να αναθεωρηθεί κατόπιν πιθανού αιτήματος Πρωτοβουλίας Ευρωπαίων Πολιτών;