Home > Πρώτο Θέμα > Επίσκεψη Μουζάλα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας Τι απαντά ο κ. Μουζάλας στον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

Επίσκεψη Μουζάλα στη δομή φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας Τι απαντά ο κ. Μουζάλας στον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

Επίσκεψη Μουζάλα στη δομή

φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας

Τι απαντά ο κ. Μουζάλας στον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

 

Της Σουζάνας Θεοδωρίδου

 

Την δομή φιλοξενίας προσφύγων στη ΒΙΠΕ Δράμας, επισκέφθηκε χθες το πρωί ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Γιάννης Μουζάλας, συνοδευόμενος από τον επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) στην Ελλάδα, κ. Δανιήλ Εσδρά. Μάλιστα, ο Υπουργός, νωρίτερα επισκέφθηκε και την αντίστοιχη δομή στις Σέρρες.

Τα δύο κέντρα φιλοξενίας, θα λειτουργούν με ευθύνη του ΔΟΜ υπό την εποπτεία και τον συντονισμό του Υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, όπως άλλωστε αναφέραμε και σε προηγούμενο δημοσίευμά μας για τη δομή. Η δομή των Σερρών, αποτελείται από 94 μονάδες διαμονής, με συνολική χωρητικότητα έως 650 άτομα, ενώ η μονάδα στη Δράμα αποτελείται από 70 διαμερίσματα σχεδόν για 400 άτομα.

DSC02997 copy111DSC02984DSC02977

Σε δηλώσεις του στα μέσα ενημέρωσης, σχετικά με τις νέες δομές φιλοξενίας των προσφύγων που έχουν δημιουργηθεί ανά την Ελλάδα αλλά και της περιοχής μας, ο Υπουργός, επεσήμανε μεταξύ άλλων πως οι αρχικές συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων ήταν αρκετά δύσκολες, ενώ η σημερινή μορφή των δομών και με τη συμβολή των κατοίκων της περιοχής μας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, έχουν γίνει κατάλληλες.

«Θυμάμαι την περιοχή όταν πρωτοήρθα, και την μεγάλη βοήθεια που έδωσαν οι Δημοτικές Αρχές, η Περιφέρεια και οι κάτοικοι, σε συνθήκες πολύ κακές. Σήμερα είστε σε θέση να κρίνετε, περίπου 8-9 μήνες μετά τη διάλυση της Ειδομένης, την τεράστια αλλαγή. Αξιοπρεπή camp, για ανθρώπους που δικαιούνται αξιοπρέπεια από τους Έλληνες, που η αξιοπρέπεια αυτή αντανακλάται στο λαό μας. Είναι νομική υποχρέωση. Χωρίς την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε όλες τις βαθμίδες της, χωρίς την αγάπη των κατοίκων, χωρίς την προσπάθεια του Στρατού και της Αστυνομίας δεν θα είχαν γίνει αυτά τα πράγματα. Πώς έγιναν όλα αυτά; Έγιναν με σχεδιασμό της Κυβέρνησης, με χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση και με τη βοήθεια των συμβεβλημένων κέντρων του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης και άλλων Μ.Κ.Ο., αλλά το κύριο βάρος έπεσε εδώ. Εφόσον η συμφωνία Ευρώπης – Τουρκίας ισχύει, με την έννοια ότι δεν θα αυξηθούν οι ροές, δεν θα υπάρξει άλλη επιβάρυνση. Θα υπάρξει συνεχής βελτίωση. Άκουσα από τον Αντιπεριφερειάρχη ότι τα παιδιά πάνε σχολείο, και ο κόσμος τους έχει καλοδεχτεί. Τώρα παίρνουν cash, που σημαίνει ότι τους δίνεται μια δυνατότητα να κινηθούν, να ψωνίσουν, να είναι πιο άνθρωποι, σαν εμάς. Τους εύχομαι καλή πατρίδα σε αυτούς, και καλή πατρίδα σε εμάς», πρόσθεσε ο κ. Μουζάλας.

Εξελίξεις με την μετεγκατάσταση των προσφύγων

Για την μετεγκατάσταση των προσφύγων στην Ευρώπη, τις οικειοθελείς επιστροφές στις χώρες τους, καθώς και την προσπάθεια που γίνεται από την ελληνική πλευρά στο πλαίσιο της οικονομικής κρίσης να ανταπεξέλθει και σε αυτή την κρίση, σχολίασε ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, λέγοντας ότι: «Η μετεγκατάσταση αργεί. Ωστόσο να σας πω το εξής. Εγώ δεν έχω το στυλ να καταγγέλλω. Λέμε η μετεγκατάσταση αργεί. Η Ευρώπη φάνηκε τσιγκούνα στη μετεγκατάσταση. Ωστόσο, 12.500 πρόσφυγες έχουν μετεγκατασταθεί. Κάθε μήνα μετεγκαθιστούμε περίπου 700-800-1.000 άτομα. Έχουμε πάρει τη διαβεβαίωση ότι όσοι δικαιούνται μετεγκατάστασης, ακόμη κι όταν λήξει, θα γίνει η μετεγκατάσταση. Νομίζω ότι το κύριο είναι να συνεχίσει.

Επίσης, να σας πω, με την ευκαιρία, ότι έχουμε 12.500 ανθρώπους που τους μετεγκαταστήσαμε στην Ευρώπη. Κάναμε 6.500 επανενώσεις οικογενειών στην Ευρώπη, εκ των οποίων 2.500 ήταν από αυτό το μεταναστευτικό ρεύμα. Και κάναμε και 6.500 οικειοθελείς επιστροφές στη χώρα τους. Προσπαθούμε να τους βοηθήσουμε για μια καλύτερη ζωή και να εξασφαλίσουμε συγχρόνως καλύτερη λειτουργία και την καλύτερη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Όπως έχω ξαναπεί, το Μεταναστευτικό στην τρίτη γενιά φτιάχνει. Έχει δάκρυ το Μεταναστευτικό, έχει πόνο. Δεν υποσχόμαστε πέργκολες με λουλούδια. Προσπαθούμε, όμως πάρα πολύ σκληρά, μέσα στην τεράστια οικονομική κρίση που έχουμε, να ανταπεξέλθουμε στις υποχρεώσεις μας, τις ηθικές και τις νομικές. Κυρίως χρησιμοποιούμε την αλληλεγγύη των ανθρώπων. Και νομίζω ότι στη Δράμα, η αλληλεγγύη κινηματικά έπαιξε έναν πολύ σημαντικό ρόλο, ώστε μέσα στην κοινωνία να ηρεμήσουν τα πράγματα, αλλά και η ίδια η κοινωνία βοήθησε σε αυτό».

Εξηγήσεις στον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

Σχόλιο σχετικά με την δυσαρέσκειά που εξέφρασε ο Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, με επιστολή του στον κ. Μουζάλα, για το ζήτημα ανάθεσης της ιατροφαρμακευτικής φροντίδας των προσφύγων που βρίσκονται στο κέντρο φιλοξενίας της ΒΙΠΕ Δράμας, στην ΜΚΟ «Γιατροί του Κόσμου», έκανε ο ίδιος ο Υπουργός, λέγοντας μεταξύ άλλων: «Εγώ είμαι γιατρός, όπως ξέρετε, επομένως τους συναδέλφους τους καταλαβαίνω. Και επίσης, είμαι απόλυτα πεπεισμένος ότι διάθεσή τους είναι να βοηθήσουν. Υπάρχει πρόβλημα με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η χρηματοδότηση για αυτή την πρωτοβάθμια περίθαλψη δίνεται απευθείας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, και δίνεται μόνο μέσω Μ.Κ.Ο. Μακάρι, να ήταν αλλιώς και να μπορούσαμε να το οργανώσουμε αλλιώς. Δεν έχει άδικο ο Ιατρικός Σύλλογος, απλά δεν γνωρίζει ότι δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή τουλάχιστον στην ενδοχώρα άλλη δυνατότητα για ιατρική πρωτοβάθμια περίθαλψη. Στα νησιά, πετύχαμε μια αλλαγή και από το Σεπτέμβριο θα έχουμε κρατικούς γιατρούς. Δηλαδή γιατρούς, που θα έχουν σύμβαση με το Κράτος. Επομένως, θα ήθελα να πω στους συναδέλφους ότι καταλαβαίνω το αίτημά τους, την καλή τους προαίρεση σε αυτό το πράγμα. Απλά, σε αυτή τη φάση νομικά και χρηματοδοτικά από την Ε.Ε. δεν γίνεται. Ελπίζω σε δεύτερη φάση να το καταφέρουμε».

Επιπλέον, στη δομή φιλοξενίας παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Αργύρης Πατακάκης, και ο Δήμαρχος Δράμας κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος, οι οποίοι αναφέρθηκαν στη στήριξη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης στο προσφυγικό ζήτημα από την πρώτη στιγμή, ενώ παράλληλα εξήραν την ευαισθησία και την συμβολή της τοπικής μας κοινωνίας.

 

.