Μιλάει στον «Π.Τ.» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου
Να μην μείνουν στα χαρτιά
τα σχέδια για το Νοσοκομείο Δράμας
► Χαμηλά τα ποσοστά κρουσμάτων στη Δράμα
► Ψευδαίσθηση τα self rapid test με πλασματικά αποτελέσματα
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκονται και στη Δράμα οι εμβολιαστικές διαδικασίες, αν και το τελευταίο διάστημα υπήρξαν ορισμένες καθυστερήσεις, λόγω διαχείρισης των εμβολίων από το Υπ. Υγείας.
Μεγάλη συζήτηση επίσης γίνεται το τελευταίο διάστημα, σχετικά με τα λεγόμενα self rapid test, τα οποία από τις αρχές Απριλίου αναμένεται να διατίθενται από τα φαρμακεία και οι πολίτες να κάνουν μόνοι τους το rapid test, για να δουν αν είναι θετικοί στον Covid-19. Παρ’ όλα αυτά, υπάρχουν έντονες αντιδράσεις τόσο από τους φαρμακοποιούς, αλλά και από τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας.
Για όλα αυτά, αλλά και για το νέο σχεδιασμό του Νοσοκομείου Δράμας που δόθηκε πρόσφατα στη δημοσιότητα από τη διοίκησή του, σχολιάζει στον «Πρωινό Τύπο» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου.
Χαμηλά τα κρούσματα
Απαντώντας αρχικά στην ερώτηση για το πού βρίσκεται η Δράμα όσον αφορά τα θετικά κρούσμα στο Νομό, η κα. Βασιλείου τονίζει ότι, «οι αριθμοί που δηλώνονται στη Δράμα από τον ΕΟΔΥ είναι πολύ χαμηλοί. Παρ’ όλα αυτά, αυτό δεν σημαίνει κάτι, με την έννοια ότι δε θα πρέπει να χαλαρώσουμε. Είδαμε ότι στη Θεσσαλονίκη, στο Ογκολογικό Τμήμα του «Παπαγεωργίου» δηλώθηκαν κρούσματα. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να είμαστε σε εγρήγορση, συν το γεγονός ότι υπάρχουν και οι μεταλλάξεις. Γενικά πάντως σαν Νομός, από την έννοια των κρουσμάτων, πάμε καλά».
Εμβολιασμοί
Ερωτώμενη για τους εμβολιασμούς, η κα. Βασιλείου επισημαίνει ότι «υπάρχει μια μικρή καθυστέρηση, όσον αφορά τα εμβόλια και τον εμβολιασμό, καθώς περιμέναμε να έρθουν νέες δόσεις. Επίσης, ανοίγει η πλατφόρμα και για τους 75 και άνω και για τους 65 και άνω, οπότε θεωρώ ότι μ’ αυτόν τον τρόπο γενικά τα ποσοστά εμβολιασμού είναι πολύ υψηλά, καθώς υπάρχει διάθεση εμβολιασμού από τον πληθυσμό και ίσως οφείλεται και στο γεγονός ότι πολύ δύσκολα περάσαμε το δεύτερο κύμα ως Δράμα και ως Νομός».
Θεωρεί επίσης σημαντικό η ίδια, ότι «μπαίνουν και τα νέα εμβολιαστικά κέντρα στη μάχη, όπως αυτό στο Δήμο Νευροκοπίου, το οποίο θα ανοίξει στις αρχές Απριλίου».
Ψευδαίσθηση τα Self rapid test
Ρωτήθηκε επίσης η κα. Βασιλείου, να μας πει ποια είναι η θέση του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας σχετικά με τα λεγόμενα self rapid test. Όπως μας, «μας βρίσκει κάθετα αντίθετους όλη αυτή η κατάσταση, γιατί δημιουργεί μια ψευδαίσθηση, ότι ελέγχεται κάτι, ενώ στην ουσία δεν ελέγχεται. Είναι καθαρά για ψυχολογικούς λόγους. Γιατί δεν θα δηλώνεται στον ΕΟΔΥ, δεν ξέρουμε αν θα γίνεται η λήψη με το σωστό τρόπο, ενώ δεν έχουμε επίσης ενημερωθεί από ποια εταιρεία θα είναι αυτά τα τεστ. Και ακόμα, ο πληθυσμός δεν είναι εκπαιδευμένος κατάλληλα για να το κάνει αυτό μόνος στο σπίτι, οπότε θα έχουμε ένα πλασματικό αποτέλεσμα, καθώς θα πρέπει να επιβεβαιωθεί και από μία επιπλέον εξέταση».
Όπως επισημαίνει η κα. Βασιλείου, «αυτό βρίσκει επίσης αντίθετους και τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι δεν θέλουν να γίνεται το Φαρμακείο πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας όπου εκεί θα εκτελούνται τα Self test, όπου καταλαβαίνεται ότι υπάρχει κίνδυνος διασποράς.
Και εξίσου σημαντικό είναι το πού θα πετάγονται όλα αυτά. Δεν μπορείς να το βάλεις στον κάδο σκουπιδιών και μετά να το πετάξεις όπου βρεις. Είναι γεγονός ότι ο Έλληνας δεν φημίζεται ιδιαίτερα, καθώς πετάει οπουδήποτε βρει γάντια, μάσκες και θα κάνει το ίδιο και με τα rapid test. Πρέπει με πολλή μεγάλη προσοχή να γίνεται η διαχείριση γιατί ήδη υπάρχει ένα αυξημένο ιικό φορτίο στο περιβάλλον. Για ποιο λόγο να το αυξήσουμε ακόμα περισσότερο; Δεν υπάρχει λόγος.
Θα μπορούσαν κάλλιστα να δοθούν στις ΤΟΜΥ, αλλά και στις Κινητές Μονάδες του ΕΟΔΥ και να γίνονται μαζικά όπως γίνονται, αλλά ακόμα και στους εθελοντές του Ερυθρού Σταυρού. Ακόμα, θα μπορούσαν να δημιουργηθούν μικρές ομάδες ή μικρά κέντρα, εντός πόλεως, όπου θα ξέρει ο πολίτης ότι εκεί μπορεί να πάει και να κάνει δωρεάν τα τεστ. Να καταγραφεί και να πεταχτεί το rapid εκεί που πρέπει. Γιατί υπάρχει μητρώο covid ασθενών, η καταγραφή για τους ιδιώτες γιατρούς ήταν όχι απλά υποχρεωτική, αλλά αν δεν γινόταν ήταν και λόγος προστίμων της τάξης των 3.000 έως 5.000 ευρώ».
Ο σχεδιασμός του Νοσοκομείου Δράμας
Ζητήσαμε επίσης από την γραμματέα του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου, να σχολιάσει πώς είδε τις ανακοινώσεις του Νοσοκομείου Δράμας, σχετικά με το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο, το οποίο θα τύχει μάλιστα της αρωγής και της εταιρείας Raycap και του κ. Κώστα Αποστολίδη.
Απαντώντας η ίδια, σημείωσε ότι «εμείς ως Ιατρικός Σύλλογος Δράμας, ήμασταν οι πρώτοι που έχουμε μιλήσει και έχουμε ζητήσει την αλλαγή του Οργανογράμματος. Υπάρχουν έγγραφα για όλα αυτά που έχουμε καταθέσει μέχρι τώρα. Εννοείται ότι όλοι αγκαλιάζουμε μια τέτοια πρωτοβουλία και μια τέτοια προσπάθεια. Ακόμα περισσότερο όταν έρχεται από έναν ιδιώτη – ευεργέτη τοπικό, ο οποίος έχει κάνει πάρα πολλά στη Δράμα ως εταιρεία Raycap, όχι μόνο για το Νοσοκομείο μας αλλά γενικά και για τον πολιτισμό μας και με αναπαλαίωση σε ιστορικά κτίρια της πόλης μας».
Και συνεχίζει η ίδια: «Το θέμα ποιο είναι όμως; Ότι θα πρέπει όλα αυτά να μην μείνουν στο χαρτί. Όλα αυτά να υλοποιηθούν και η πάγια δική μας τακτική, είναι ότι, όταν και εφόσον τα δούμε να υλοποιούνται, τότε ναι, θα τα χειροκροτήσουμε. Αλλά το πιο βασικό για εμάς, είναι σε όλο αυτό να ενσωματωθεί ιατρικό και υγειονομικό προσωπικό. Ζητήσαμε και ζητούμε ακόμα να γίνει αλλαγή του Οργανογράμματος, να ανοίξουν δύο θέσεις επιπλέον Ογκολόγου και να ανοίξουν και θέσεις για νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο θα είναι εξειδικευμένο πάνω στη χορήγηση χημειοθεραπευτικών φαρμάκων.
Στόχος μας είναι, μέσα στο Νοσοκομείο να δημιουργηθεί μια Θεραπευτική Μονάδα όπου ο ασθενής θα λαμβάνει τη θεραπεία του στον τόπο κατοικίας του. Αυτό θέλουμε. Αν μπορεί να γίνει εδώ και η διάγνωση ακόμα καλύτερα. Αυτό που μας ενδιαφέρει, είναι ότι ο Δραμινός, ο οποίος ξέρουμε από τι νοσεί, να παίρνει τη θεραπεία στο Νοσοκομείο του και κοντά στο σπίτι του. Να μην μετακινείται στη Θεσσαλονίκη και στην Αλεξανδρούπολη. Ακόμα και προς Καβάλα».
Όχι πολιτική εκμετάλλευση
Η κα. Βασιλείου, διευκρινίζει και εξηγεί επίσης ότι, «εννοείται πως είμαστε υπέρ της προσπάθειας αυτής, απλά δεν θέλουμε όλο αυτό να γίνει εκμετάλλευση αυτού του πράγματος, καθαρά για πολιτικούς σκοπούς. Από εμάς είναι μακριά κάτι τέτοιο. Εμείς είμαστε Ιατρικός Σύλλογος και στηρίζουμε μια προσπάθεια απ’ όπου και αν προέρχεται. Δεν κοιτάμε πολιτικές ταυτότητες. Αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να γίνει.
Να ξέρετε ότι εδώ και 10 χρόνια γίνεται αυτή η συζήτηση και έχει καταντήσει όπως ο δρόμος προς την Εγνατία έτσι και το Ογκολογικό στο Νοσοκομείο. Μιλάμε για ένα Τμήμα χημειοθεραπευτικό. Να μπορεί ο ασθενής να κάνει τις θεραπείες του, παρουσία Ογκολόγου».
Ερωτώμενη αν για να γίνουν όλα αυτά, θα πρέπει να αλλάξει ο Οργανισμός του Νοσοκομείου και ότι αυτό είναι απόφαση του Υπουργείου Υγείας, η κα. Βασιλείου σημειώνει ότι, «πρέπει να γίνει αλλαγή οργανογράμματος, που είναι απόφαση το Υπουργείου Υγείας, ώστε να φαίνεται ότι υπάρχει οργανική θέση Ογκολόγου και να μπει στο πρόγραμμα του Νοσοκομείου. Και το ίδιο ισχύει για την ίδρυση της Νεφρολογικής κλινικής. Οτιδήποτε γίνει, θα πρέπει να φαίνεται και στο Οργανόγραμμα του Νοσοκομείου. Να μπει ουσιαστικά στο πρόγραμμα υλοποίησης, παρουσία γιατρών. Δεν φτάνει να αγοράσει η Raycap τα μηχανήματα και τις καρέκλες. Δεν σημαίνει ότι μπορούμε να κάνουμε κάτι. Θα πρέπει να στελεχωθούν όλα αυτά.
Να γίνει Τμήμα στην Παθολογική Κλινική του Νοσοκομείου, να στελεχωθεί από Ογκολόγους και να ξέρουμε ότι εκεί είναι μια μονάδα θεραπείας, η οποία είναι υπό την αιγίδα της Παθολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου μας».