Home > νέα > Ξεκινούν οι δηλώσεις καλλιεργειών που θα αρδευτούν από το δίκτυο άρδευσης του Δήμου Δοξάτου

Ξεκινούν οι δηλώσεις καλλιεργειών που θα αρδευτούν από το δίκτυο άρδευσης του Δήμου Δοξάτου

Δηλώσεις του αντιδημάρχου Δοξάτου κ. Μπερμπερίδη στον «Π.Τ.»

Ξεκινούν οι δηλώσεις καλλιεργειών

που θα αρδευτούν από το δίκτυο

άρδευσης του Δήμου Δοξάτου

► Προβλήματα με το δίκτυο άρδευσης σε γενικότερο επίπεδο

► Οι φετινές δηλώσεις θα διασταυρωθούν μέσω του ΟΣΔΕ

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΝΟΙΓΟΥΝ οι δηλώσεις στο Δήμο Δοξάτου, για όσους αγρότες της περιοχής επιθυμούν, οι καλλιέργειές τους να αρδεύονται από το δίκτυο ύδρευσης του Δήμου.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, ο Δήμος Δοξάτου, καλεί τους δημότες  και ειδικά όσους ενδιαφέρονται να χρησιμοποιούν το δίκτυο άρδευσης τους Δήμου για τις καλλιέργειές τους.

Οι αγρότες οι οποίοι προτίθενται να χρησιμοποιήσουν το δίκτυο άρδευσης του Δήμου στις Κοινότητας Αγοράς, Πηγαδίων, Κυργίων, Αγ. Αθανασίου, Δοξάτου και Φτελιάς, καλούνται να δηλώσουν το είδος και την έκταση της καλλιέργειας που θα αρδεύσουν στην τρέχουσα αρδευτική περίοδο, στο δημοτικό κατάστημα στο Καλαμπάκι.

Σκοπός της δήλωσης αυτής, είναι ο καλύτερος έλεγχος των καλλιεργειών που αρδεύονται, με τελικό στόχο τη δίκαιη κατανομή των βαρών σε όλους όσοι αρδεύουν τις καλλιέργειές τους από το δίκτυο άρδευσης του Δήμου, την ελαχιστοποίηση των κρουσμάτων άρδευσης καλλιεργειών χωρίς την καταβολή των ανάλογων τελών και την ορθολογική χρήση του νερού.

Mpermperidis

Μπερμπερίδης: Ιδιαίτερη προσπάθεια για την παράνομη άρδευση

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τον αρμόδιο αντιδήμαρχο επί Αγροτικών θεμάτων κ. Σάκη Μπερμπερίδη, ο οποίος τονίζει αρχικά, ότι, «η καλή συνεργασία των αγροτών με την υπηρεσία άρδευσης του Δήμου Δοξάτου και τους υδρονομείς και η τήρηση του κανονισμού άρδευσης, αποτελούν τις απαραίτητες προϋποθέσεις ώστε οι αγρότες να έχουν στη διάθεσή τους τις αναγκαίες ποσότητες νερού για τις καλλιέργειές τους και ο Δήμος να έχει τη δυνατότητα να συντηρεί και να λειτουργεί τα δίκτυα άρδευσης στη βάση της αειφόρους ανάπτυξης και της οικονομικής ανταπόδοσης».

Σημειώνει ακόμα, ότι, «θα καταβληθεί ιδιαίτερη προσπάθεια στον εντοπισμό των περιπτώσεων της παράνομης χρήσης του νερού άρδευσης, της άσκοπης σπατάλης του νερού, στον εντοπισμό των παράνομων συνδέσεων, στη χρέωση της δαπάνης από καταστροφές στο δίκτυο άρδευσης. Σε κάθε τέτοια περίπτωση θα επιβάλλονται οι κυρώσεις και τα πρόστιμα που προβλέπει ο κανονισμός».

Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της κατάστασης στην οποία βρίσκεται το δίκτυο άρδευσης του Δήμου, ο κ. Μπερμπερίδης τονίζει ότι, «ετοιμαζόμαστε ήδη να κάνουμε κάποια αποκατάσταση σε πολλά σημεία στο δίκτυο άρδευσης, τα οποία είχαν δημιουργηθεί από πέρυσι ακόμα με διάφορες διαρροές. Τώρα είμαστε σ’ αυτή τη διαδικασία, ώστε από 15 Απριλίου που ξεκινάει η αρδευτική περίοδος, να είμαστε έτοιμοι για να μην έχουμε θέματα. Αυτή την ώρα που μιλάμε, οι υδραυλικοί ασχολούνται με αυτό το θέμα».

Ερωτώμενος για το πόσο εκτεταμένες είναι οι ζημιές στο αρδευτικό δίκτυο του Δήμου, ο κ. Μπερμπερίδης τονίσει ότι «ούτως ή άλλως το δίκτυο είναι παλιό. Εμείς προσπαθούμε να το συντηρούμε σε έναν ικανοποιητικό βαθμό. Δεν λέμε ότι όλα είναι τέλεια, αλλά προσπαθούμε». Ο κ. Μπεμπερίδης εξηγεί ότι ο Δήμος θα έχει δύο υδρονομείς να κάνουν την καταγραφή και θα ξεκινήσουν μετά τις 15 Απριλίου.

Δηλώσεις στρεμμάτων

Ερωτώμενος πως θα γίνεται ο έλεγχος των στρεμματικών που δηλώνοντας, ο κ. Μπερμπερίδης εξηγεί ότι, «επειδή δεν δηλώνουν όλοι τα σωστά στρέμματα, φέτος θα κάνουμε έλεγχο. Ζητήσαμε από τον ΟΣΔΕ να μας δώσει τα αληθή στοιχεία ώστε να μην δηλωθούν πλασματικά στρέμματα».

Ερωτώμενος σχετικά αν οι δηλώσεις πλασματικών στρεμμάτων είναι σε μεγάλο αριθμό, διευκρινίζει ότι «είναι μεγάλο το ποσοστό που δηλώνει πλασματικά στρέμματα και αυτό είναι ένα χρόνιο πρόβλημα. Συνήθως οι καλλιεργητές που δηλώνουν στρέμματα για άρδευση από το δίκτυο του Δήμου Δοξάτου, ανέρχεται περίπου στο 70% των καλλιεργητών της περιοχής».

Όσον αφορά το ζήτημα της μείωσης του νερού ειδικότερα το καλοκαίρι, ο αντιδήμαρχος Δοξάτου μας λέει ότι ο Δήμος δεν έχει κάνει κάποιες ενέργειες, «προσπαθούμε να πορευτούμε ακόμα με τα υπάρχοντα δεδομένα. Εάν όμως περιοριστούν οι βλάβες στο αρδευτικό δίκτυο και δεν έχουμε απώλειες νερού, θεωρώ ότι θα είμαστε σε καλό και ικανοποιητικό βαθμό. Όπως είπαμε το δίκτυο είναι παλιό, έχει βλάβες, έχει πολλές διαρροές και αναγκαζόμαστε να τις μαζέψουμε για να έχουν παραπάνω πίεση και να μπορέσουν οι αγρότες να κάνουν τη δουλειά τους».

Ερωτώμενος για το αν ο Δήμος σκέφτεται να προβεί σε παρεμβάσεις για αλλαγή του δικτύου άρδευσης, ο κ. Μπερμπερίδης απαντάει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει κάποιος σχετικός προγραμματισμός, «είναι πάντως στα σχέδιά μας να κάνουμε παρεμβάσεις στη συνέχεια. Προς το παρόν έχουν δώσει μεγάλη βάση στο εσωτερικό δίκτυο ύδρευσης και μετέπειτα θα πάμε στο αρδευτικό δίκτυο. Πάντως κάνουμε παρεμβάσεις στα αντλιοστάσια μας και σε χαλασμένες πομόνες, ώστε να αποκατασταθούν και να λειτουργήσουν ξανά και αυτό θα μας βοηθήσει σημαντικά».

Τέλος, ο κ. Μπερμπερίδης κάνει έκκληση προς τους αγρότες της περιοχής, «να μην κάνουν σπατάλη του νερού, για να μπορούμε να είμαστε σε ένα καλό και ικανοποιητικό επίπεδο για να εξυπηρετούνται όλοι».