Δηλώσεις της γραμματέως του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»
Το self test δεν εξασφαλίζει
την ορθή λήψη του δείγματος
και την ορθή διάγνωση
► Πιθανότητα ψευδών αποτελεσμάτων λόγω άγνοιας της χρήσης από τους πολίτες
► Να υπάρξει υπεύθυνη διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων και να μην πετιούνται στον πράσινο κάδο
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΠΟ ΤΗΝ αρχή της εβδομάδας, τα self test για Covid-19, χρησιμοποιούνται πλέον ευρέως από εκπαιδευτικούς και μαθητές, προκειμένου να υπάρξει ένας υποτυπώδης έλεγχος για αρνητικά και θετικά κρούσματα. Ήδη, σύμφωνα με ανακοίνωση της κυβέρνησης, τα self test ετοιμάζονται να χρησιμοποιηθούν και στο λιανεμπόριο. Επί της ουσίας, τα αυτοδιαγνωστικά τεστ για Covid-19, ανοίγουν το δρόμο για ανοιχτά σχολεία, ανοιχτά καταστήματα και ανοιχτές αγορές στη συνέχεια.
Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται πως υπάρχουν γενικότερες αντιρρήσεις, όσον αφορά το πόσο σωστά γίνονται από τον καθένα μας τα self test, το πόσο σωστό είναι το αποτέλεσμά τους, και ακόμα το αν δηλώνουν όλοι το πραγματικό αποτέλεσμα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Για να πούμε την αλήθεια, είναι πολύ εύκολο κάποιος που αποδειχθεί θετικός από το self test που θα κάνει μόνος του, να δηλώσει ψευδώς ότι ήταν αρνητικό. Δεν υπάρχει κανένας μηχανισμός να κάνει τον σχετικό έλεγχο.
Ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος
Ανάμεσα σε όλα αυτά, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος, με σχετική ανακοίνωση που εξέδωσε μέσω των τοπικών Ιατρικών Συλλόγων, εκφράζει τις ανησυχίες του και εφιστά την προσοχή σχετικά με τα αυτοδιαγνωστικά τεστ.
Με σχετική ανακοίνωση, καλεί τους πολίτες να κάνουν υπεύθυνη χρήση και στη συνέχεια να δηλώνουν το ακριβές αποτέλεσμα. Όπως επισημαίνεται μάλιστα, «προς την κατεύθυνση αυτή, ο ιατρικός κόσμος της χώρας είναι πρόθυμος να βοηθήσει κάθε πολίτη ή ασθενή, σχετικά με το χρονικό παράθυρο της διάγνωσης, τις οδηγίες ιχνηλάτησης, αυτό-απομόνωσης και τις εξειδικευμένες θεραπευτικές οδηγίες».
Στην ανακοίνωση του, ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος υπογραμμίζει τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν από την ευρεία χρήση των self tests και επισημαίνει:
«- Δεν εξασφαλίζεται η ορθή λήψη του δείγματος από τους πολίτες. Ως συνέπεια αυτού μπορεί να έχουμε ψευδώς αρνητικά αποτελέσματα, που είναι πιθανό να οδηγήσουν σε εσφαλμένα συμπεράσματα και αύξηση της διασποράς του ιού.
– Η καταγραφή των αποτελεσμάτων από τους πολίτες θα πρέπει να είναι ειλικρινής, ώστε να μην προκύψει εσφαλμένη ή μη ενημέρωση του εθνικού μητρώου covid – 19, με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται για τη διασπορά της νόσου.
-Η διαχείριση των μολυσματικών αποβλήτων από τη διαδικασία του αυτοελέγχου, θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τις σχετικές οδηγίες της Ε.Ε..
-Η διαχείριση και η επιτήρηση της νόσου COVID-19 μέσω των τεστ διάγνωσης, καθορίζεται από αυστηρό υγειονομικό πρωτόκολλο, απαιτεί πιστοποιημένο προσωπικό (ιατρούς και νοσηλευτές) και σαφές πλαίσιο προδιαγραφών».
Βασιλείου: Να μην εφησυχάζει ο πληθυσμός
Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε με την γραμματέα του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, η οποία τονίζει ότι, «αυτό που βγαίνει ως συμπέρασμα, είναι ότι τα self test, δεν πρέπει να δώσουν την εντύπωση ότι αντικαθιστούν το γιατρό και μάλιστα τον μικροβιολόγο. Ότι δηλαδή, αν έχουμε συμπτώματα, ή αν πιστεύουμε ότι έχουμε έρθει σε επαφή με κάποιο κρούσμα θετικό, να μην μείνουμε μόνο στο self test που κάνουμε στο σπίτι μας».
Όπως διευκρινίζει μάλιστα η ίδια, «ο τρόπος δειγματοληψίας, ότι δηλαδή δεν γίνεται από ένα έμπειρο ιατρικό προσωπικό, μπορεί να οδηγήσει σε ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα. Οπότε, αυτό που λέμε εμείς σαν Ιατρικός Σύλλογος, και όλοι οι Ιατρικοί Σύλλογοι, είναι ότι: χρησιμοποιήστε τα για προσωπική χρήση, αλλά σε περίπτωση που εσείς γνωρίζετε ότι έχετε έρθει σε επαφή με θετικό κρούσμα στο περιβάλλον σας, ή έχετε ήπια συμπτώματα, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας για να δοθούν οδηγίες.
Μην εφησυχάζει ο πληθυσμός με ένα τεστ το οποίο είναι αρνητικό και θεωρήσει ότι έχει ελεγχθεί παρ’ όλο που έχει συμπτώματα, παρ’ όλο που έχει έρθει σε επαφή με κάποιο θετικό κρούσμα. Γιατί και στην περιοχή μας, υπάρχει μια αύξηση κρουσμάτων. Θα πρέπει να μην υπάρχει εφησυχασμός».
Στη διαπίστωση ότι δεν πρόκειται για μια τόσο απλή διαδικασία και ότι μπορεί να το κάνουμε και λάθος επειδή δεν έχουμε την σχετική πείρα, η κα. Βασιλείου επιβεβαιώνει: «Βεβαίως. Και το πώς το κάνουμε, και το πώς το χρησιμοποιούμε, και το πώς το γνωματεύουμε. Γιατί δεν είναι το μάτι όλων ικανό να δει αν ένα self test είναι αχνό, που σημαίνει ότι είναι ασθενώς θετικό και όλοι οι μικροβιολόγοι μπορούν να το αναγνωρίσουν και το δηλώνουν ως θετικό. Αυτό μπορεί να ξεφύγει της διάγνωσης».
Η απόρριψη
Τέλος, η κα. Βασιλείου θίγει επίσης και το σημαντικό πρόβλημα των απορριμμάτων. Ότι δηλαδή δεν θα πρέπει τα απόβλητα των self test να πετάγονται στον πράσινο κάδο, «Και το άλλο που ήθελα να επισημανθεί, είναι ότι η κυβέρνηση σε συνεργασία με τους Δήμους, θα πρέπει να δημιουργήσει εντός των πόλεων, συγκεκριμένα κουτιά στα οποία θα πηγαίνει ο πολίτης και θα πετάει τα αναλώσιμα. Γιατί, η οδηγία του να το βάλουμε σε μια διπλή σακουλίτσα και να το πετάξουμε στον οικιακό μας κάδο και από εκεί στους πράσινους κάδους, θεωρούμε ως Ιατρικός Σύλλογος, ότι δεν μας καλύπτει. Θα πρέπει να υπάρξει συγκεκριμένος χώρος, όπως υπάρχει για τη συλλογή των ρούχων, για τη συλλογή του γυαλιού και των πλαστικών, να υπάρχει ένας ειδικός χώρος, ένα ειδικό κουτί, μέσα στο οποίο θα πρέπει να απορρίπτονται τα rapid test».