Χωρίς συντήρηση οι δασικοί δρόμοι στην περιοχή
Αυτοψία του αντιπεριφερειάρχη
Δράμας στον καταρράκτη
Τραχωνίου Παρανεστίου
Δηλώσεις του κ. Παπαδόπουλου στον «Π.Τ.»
«Είναι σημαντικό η περιοχή να είναι προσβάσιμη από επισκέπτες – τουρίστες και φυσιολάτρες»
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΥΤΟΨΙΑ στον καταρράκτη Τραχωνίου γνωστού και ως «Λειβαδίτη», πραγματοποίησε την Κυριακή ο αντιπεριφερειάρχης Δράμας κ. Γιώργος Παπαδόπουλος. Ο αντιπεριφερειάρχης περιηγήθηκε στην περιοχή και διαπίστωσε ιδίοις όμμασι ότι ο δασικός δρόμος μετά το χωριό του Τραχωνίου δεν είναι συντηρημένος όπως θα έπρεπε, και μάλιστα δεν είναι προσβάσιμος ούτε και από πυροσβεστικά οχήματα.
Ο κ. Παπαδόπουλος, περιηγήθηκε στην περιοχή το πρωί της Κυριακής, συνοδευόμενος από τον Διοικητή Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ν. Δράμας Πύραρχο Παναγιώτη Τιάγκο και τον Προϊστάμενο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παρανεστίου Πυροσβέστη Πέτρο Δημίου, επισκέφθηκε και περιηγήθηκε σε περιοχές του Τραχωνίου, των Διποτάμων και της Πρασινάδας της Τοπικής Κοινότητας Σίλλης Δήμου Παρανεστίου. Ειδικότερα, ο Αντιπεριφερειάρχης πραγματοποίησε αυτοψία του χώρου του καταρράκτη «Τραχωνίου», γνωστού και ως «Λειβαδίτη» και του δασικού οδικού δικτύου που οδηγεί προς αυτόν.
Η επίσκεψη του αντιπεριφερειάρχη στην περιοχή, αναδεικνύει για άλλη μια φορά το σημαντικό ζήτημα της συντήρησης των δασικών δρόμων, ώστε σε κάθε περίπτωση, δασικές εκτάσεις όπως αυτές, να είναι εύκολα προσβάσιμες, τουλάχιστον από πυροσβεστικά οχήματα και όχι μόνο.
Σύμφωνα με την αυτοψία του κ. Παπαδόπουλου στην περιοχή και των άλλων αρμοδίων, διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω δασικός δρόμος, μετά το χωριό του Τραχωνίου μέχρι το τέλος της διαδρομής, έκτασης 6 χιλιομέτρων, δεν είναι συντηρημένος και δεν είναι προσβάσιμος ούτε από πυροσβεστικά οχήματα, ενώ μέχρι το χωριό του Τραχωνίου είναι προσβάσιμος μόνο από πυροσβεστικά οχήματα, αλλά όχι από άλλα οχήματα. Επίσης, δεν υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης οχημάτων στην περιοχή από τον Νομό Ξάνθης.
Ο ίδιος υπογράμμισε την ανάγκη, η Αντιπεριφέρεια Δράμας διά των Τεχνικών Υπηρεσιών της, με τη συνδρομή της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Δράμας, να προχωρήσει σε ενέργειες και τεχνικές παρεμβάσεις βελτίωσης της βατότητας του δασικού οδικού δικτύου μέχρι το Τραχώνι και από το Τραχώνι και την Αγία Βαρβάρα προς τον καταρράκτη Τραχωνίου-«Λειβαδίτη», έτσι ώστε το τμήμα αυτό του δασικού δρόμου, να είναι προσβάσιμο τόσο από πυροσβεστικά οχήματα για λόγους αντιπυρικής προστασίας της περιοχής, καθώς και από οχήματα για τη διευκόλυνση επιχειρήσεων διάσωσης σε περίπτωση ατυχήματος, όσο και για τις δύο υφιστάμενες κτηνοτροφικές μονάδες που είναι εγκατεστημένες στο σημείο.
Παπαδόπουλος: «Πρέπει να υπάρχει άμεση πρόσβαση στην περιοχή»
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Παπαδόπουλος, εξήγησε ότι, «με αφορμή τα τοξωτά γεφύρια που περάσαμε από την Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας ΑΜΘ το έργο πηγαίνει προς δημοπράτηση. Με αφορμή λοιπόν, ότι ξεκινήσαμε μία προσπάθεια να ανοίξουμε τα μονοπάτια μεταξύ των παλιών γεφυριών με την εύκολη προσβασιμότητα στον καταρράκτη της Αγίας Βαρβάρας, είχα κατά νου ότι – ούτε από την Πυροσβεστική – δεν υπάρχει προσβασιμότητα προς τον καταρράκτη Τραχωνίου – Λειβαδίτη».
Ο κ. Παπαδόπουλος, επικοινώνησε με το διοικητή Πυροσβεστικής του Ν. Δράμας και τον υπεύθυνο του Πυροσβεστικού Κλιμακίου Παρανεστίου. «Επισκεφθήκαμε μαζί αυτά τα σημεία και διαπιστώσαμε ότι, αν πάρει φωτιά, δεν θα μπορεί να περάσει μετά το Τραχώνι πυροσβεστικό όχημα. Είναι μια διαδρομή 6 χιλιομέτρων, δεν υπάρχει προσβασιμότητα εφόσον δεν υπάρχει συντήρηση του δρόμου. Μάλιστα, η Πυροσβεστική έκανε άμεσα έγγραφο, ώστε να εμπλακεί η Αντιπεριφέρεια Δράμας και να προβούμε στη συντήρηση του δρόμου».
Όπως διευκρινίζει ο κ. Παπαδόπουλος, «ο δρόμος εξυπηρετεί δύο κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση τους καλοκαιρινούς μήνες στη μεταστέγαση που κάνουν τα ζώα τους στις πρόχειρες κατασκευές ώστε να ανεβούν επάνω. Άρα μιλάμε για την προστασία των δασών με δασοπυρόσβεση, συντήρηση του δρόμου Τραχωνίου με καταρράκτη, μιλάμε για την πρόσβαση ενός ασθενοφόρου αν συμβεί κάτι και δεν μπορεί ένας περιηγητής αν θέλει να πάει στον καταρράκτη Τραχωνίου. Και επίσης να έχουν πρόσβαση οι κτηνοτρόφοι της περιοχής».
Ερωτώμενος για το ζήτημα των κονδυλίων, ο κ. Παπαδόπουλος «υπόσχεται να τα βρει» και τονίζει ότι «είναι κάτι που έχω κατά νου τι πρέπει να κάνω. Και επειδή το Δασαρχείο εκφράζει την αδυναμία του, θα τους ζητήσω να παρέμβει η Περιφέρεια για τη συντήρηση των δασικών δρόμων».
Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί ότι «είναι σημαντικό η περιοχή να είναι προσβάσιμη από επισκέπτες – τουρίστες – φυσιολάτρες, για περιήγηση και πεζοπορία στον χώρο του εντυπωσιακού αυτού καταρράκτη, μοναδικού φυσικού κάλλους και με πλούσια χλωρίδα και πανίδα. Η επισκεψιμότητα του καταρράκτη, μέσω της πεζοπορικής διαδρομής των 6 χλμ, είναι μεγάλη και επίσης, χρησιμοποιείται και από αθλητές που τρέχουν μαραθώνιο δρόμο σε σηματοδοτημένες διαδρομές μέσα στον Νομό Δράμας».