Σε ανάπτυξη ο καφέ κάδος όταν ολοκληρωθεί το έργο
Σήμερα η προκήρυξη για τη μονάδα
επεξεργασίας βιοαποβλήτων στη Δράμα
Η ολοκλήρωση του ΠΕΣΔΑ για την ΠΕ Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ευθεία βρίσκεται το θέμα της κατασκευής της Μονάδας Οργανικών Αποβλήτων (βιοαποβλήτων) (ΜΕΑ), για την περιοχή της Δράμας, από τη ΔΙΑΑΜΑΘ.
Στα μέσα Φεβρουαρίου, ο «Πρωινός Τύπος» είχε δημοσιεύσει σχετικό ρεπορτάζ, ότι σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, θα ξεκινούσε η διαδικασία της δημοπράτησης για τη Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων στη Δράμα. Πλέον, αυτή η ώρα έφτασε και έτσι σήμερα δημοσιεύεται η διακήρυξη του έργου.
Το έργο έχει τίτλο: «Εγκατάσταση μονάδας επεξεργασίας μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων (βιοαποβλήτων)» της Πράξης: «Μονάδα επεξεργασίας μη επικίνδυνων αστικών στερεών αποβλήτων (βιοαποβλήτων) ΠΕ Δράμας».
Από τη συνολική προθεσμία εκτέλεσης της σύμβασης, ορίζονται 15 μήνες για την ολοκλήρωση του έργου. Οι πρώτοι 12 μήνες αφορούν στην κατασκευή του έργου και οι επόμενοι 3 μήνες, αφορούν στη δοκιμαστική λειτουργία του.
Στο αντικείμενο του έργου περιλαμβάνεται η κατασκευή μιας μονάδας επεξεργασίας οργανικών αποβλήτων που θα προέρχονται από προγράμματα Διαλογής στην Πηγή των Δήμων Δράμας και Δοξάτου. Η δυναμικότητα της μονάδας επεξεργασίας βιοαποβλήτων είναι 6.152 τόνοι/έτος (προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα 5.008 τόνοι και πράσινα απόβλητα/κλαδέματα 1.144 τόνοι). Μετά το πέρας των κατασκευαστικών εργασιών εκκινεί η τρίμηνη δοκιμαστική λειτουργία.
Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 2.016.450 ευρώ και το έργο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Συνοχής με ποσοστό 85% και από Εθνικούς Πόρους.
Καφέ κάδος
Η Μονάδα Επεξεργασίας Αποβλήτων, θα κατασκευαστεί δυτικά του σημερινού Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων και του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών στην περιοχή της Σίψας. Με την ολοκλήρωσή της, θα επεξεργάζεται τα προδιαλεγμένα πλέον οργανικά απόβλητα του καφέ κάδου που θα αναπτυχθεί στους Δήμους Δράμας και Δοξάτου, ενώ θα συλλέγονται από ειδικά απορριμματοφόρα επίσης καφέ χρώματος.
Να σημειωθεί ότι αυτή την ώρα, ο διαχωρισμός των οργανικών αποβλήτων γίνεται από τον κάδο των σύμμεικτων απορριμμάτων, ενώ με την ανάπτυξη του καφέ κάδου, η διαλογή των οργανικών αποβλήτων θα γίνεται στην πηγή.
Θα πρέπει να σημειωθεί εδώ, ότι, η ΔΙΑΑΜΑΘ είναι αυτή που κατασκευάζει και διαχειρίζεται τις Μονάδες Επεξεργασίας Ανακυκλώσιμων Υλικών, τους Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, τις Μονάδες Επεξεργασίας Βιοαποβλήτων και άλλες σχετικές μονάδες. Και ακόμα, η ΔΙΑΑΜΑΘ αναλαμβάνει τη διανομή των κάδων, όπως τον μπλε με το κίτρινο καπάκι και τώρα τον καφέ κάδο. Από εκεί και πέρα, τα σημεία εγκατάστασης των κάδων και οι τρόποι συγκομιδής, είναι αποκλειστική αρμοδιότητα των Δήμων.
Με αυτή τη νέα Μονάδα και μαζί με τη λειτουργία του Κέντρου Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), της Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαλεγμένων Οργανικών και του Σταθμού Μεταφόρτωσης των Αποβλήτων απ’ όπου θα φορτώνεται ο πράσινος κάδος και θα πηγαίνει στο εργοστάσιο της Καβάλας, ολοκληρώνεται ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) για την Π.Ε. Δράμας.