Χ. Κεφαλίδου στον «Π.Τ» για το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»
«Οι Δήμοι οφείλουν να καταθέσουν έργα
υποδομών και όχι φρου-φρου κι αρώματα…»
«Με τις εκπτώσεις στα έργα, το πλαφόν των χρημάτων θα φτάσει και θα περισσέψει…
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ του Υπουργείου Εσωτερικών «Αντ. Τρίτσης», βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης μετά το ΕΣΠΑ και φυσικά, μετά από τα δύο προηγούμενα «Φιλόδημος Ι» και «Φιλόδημος ΙΙ».
Όπως είναι γνωστό, οι αιτήσεις των Δήμων και των Περιφερειών στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», είχαν οριοθετηθεί να σταματήσουν στο τέλος Μαρτίου, παρ’ όλα αυτά πήραν παράταση μέχρι 30 Απριλίου. Και βέβαια, επειδή τα χρήματα δεν είναι άπειρα, αν και γενικά φαίνεται να έχει γίνει ένας σχετικά καλός προγραμματισμός από το Υπ. Εσωτερικών, πριν από μερικές ημέρες ανακοινώθηκε πλαφόν για Δήμους και Περιφέρειες, ανάλογα με τον πληθυσμό.
Αυτό δημιούργησε αρκετές δυσαρέσκειες από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, παρ’ όλα αυτά όμως, φαίνεται ότι έτσι τουλάχιστον, κυρίως οι Δήμοι, θα έχουν ένα σταθερό ποσό γύρω από το οποίο θα τους επιτραπεί να κινηθούν. Και όπως λένε και αρκετοί από τους ανθρώπους της Αυτοδιοίκησης, σημαντικό είναι να γίνει αρχικά μια ιεράρχηση των έργων, να είναι έργα υποδομών, και άλλωστε, μέσων των εκπτώσεων θα εξοικονομηθούν και άλλα χρήματα από το ίδιο το πλαφόν.
Κεφαλίδου: Έργα υποδομών
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», η βουλευτής Δράμας του ΚΙΝΑΛ κα. Χαρά Κεφαλίδου, τονίζει μεταξύ άλλων ότι οι Δήμοι θα πρέπει να εστιάσουν σε έργα υποδομών και όχι «σε έργα φρου-φρου κι αρώματα» όπως λέει χαρακτηριστικά, ενώ σημειώνει επίσης ότι, από τις εκπτώσεις των έργων θα εξοικονομηθούν περαιτέρω ποσά.
Αρχικά, η κα. Κεφαλίδου αναφέρεται στην επίσκεψή της στον υπ. Εσωτερικών κ. Βορίδη λίγες μέρες μετά από την ανάληψη των καθηκόντων του, αφού πρώτα είχε σχετικές επαφές με τους δημάρχους του Νομού Δράμας. Όπως σημειώνει, «το «Αντ. Τρίτσης» είναι ένα από τα τελευταία σημαντικά κονδύλια που έχουμε» και ότι ο κ. Βορίδης σκεφτόταν ότι «θα έπρεπε να υπάρχει μια διάχυση των κονδυλίων προς του Δήμους της Περιφέρειας. Διότι οι μεγάλοι Δήμοι έχουν τη δυνατότητα για μεγάλα έργα, πιο άρτια κτλ. Αυτό που σκεφτόταν ο κ. Βορίδης, ήταν να μπει ένα πλαφόν με την έννοια ότι οι περιφερειακοί Δήμοι θα μπορούσαν να πάρουν συγκεκριμένα ποσά. Και το άλλο ζήτημα ήταν να τεθούν και εθνικά κριτήρια, όπως για παράδειγμα για Δήμους όπως το Διδυμότειχο, η Ορεστιάδα, η Φλώρινα κτλ.»
Με την ανακοίνωση του πλαφόν, η κα. Κεφαλίδου σημειώνει ότι, «και προφανώς, χωρίς να έχουν δημοσιοποιήσει το τι και πώς, έβαλαν ένα όριο για να χρηματοδοτηθούν οι περισσότεροι Δήμοι. Από εκεί και πέρα, για μένα, το θέμα δεν είναι το ποσό. Το θέμα είναι τι προτάσεις έχουν οι Δήμοι. Δηλαδή, εάν η πρόταση ενός Δήμου σε τέτοιους καιρούς είναι φρου-φρου κι αρώματα, να μην πάρει μία! Η κυβέρνηση πρέπει να δει σε όλες τις περιοχές, τι καλύτερο μπορεί να κάνει. Είναι έργο υποδομής; Να το χρηματοδοτήσει. Είναι έργο επικοινωνίας; Δεν χρειάζεται… βρείτε κάτι άλλο πιο έξυπνο και ελάτε μετά».
Αναφερόμενη ως παράδειγμα στο ότι ο Δήμος Δράμας έχει πλαφόν 22 εκατομμύρια ευρώ, η κα. Κεφαλίδου σημειώνει: «Αυτή η ιστορία είναι πολύ απλή. Τα 22 εκατομμύρια ευρώ, εάν καλύπτουν το σύνολο των έργων, τότε θα μας φτάσουν. Μην ξεχνάμε ότι στα έργα έχουμε πάντα εκπτώσεις. Άρα τα 22 εκατ. ευρώ μπορεί να φτάνουν για να καλύψουν τις ανάγκες των έργων που καταθέτουν οι δήμαρχοι. Το θέμα είναι ότι, για να πιάσουν τόπο αυτά τα χρήματα, πρέπει τα έργα να είναι έργα ανάγκη και προτεραιότητα για τον τόπο. Δεν θα έχουμε ξανά τέτοια χρήματα εύκολα».
Καταλήγοντας η κα. Κεφαλίδου, τονίζει ιδιαίτερα ότι «θα πρέπει να γίνει και μια αξιολόγηση από την πλευρά των ίδιων των δημάρχων, καθώς σ’ αυτό έχουν τεράστια ευθύνη στο τι προτείνουν» και εξηγεί: «Άλλο είναι για παράδειγμα να κάνεις μια παιδική χαρά, και άλλο είναι να κάνεις ένα έργο υποδομής. Αυτό είναι όμως το ουσιαστικό, ότι δημιουργείς την υποδομή στην πόλη σου».