Δηλώσεις του δημάρχου Παρανεστίου κ. Καγιάογλου στον «Π.Τ.»
Στα 6 εκατ. ευρώ το πλαφόν
του Δήμου Παρανεστίου
στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης»
► Καγιάογλου: Κατ’ εξαίρεση η χρηματοδότηση του Βιολογικού Καθαρισμού Παρανεστίου
► Πρόταση χρηματοδότηση 600.000 ευρώ για μελέτες στα Ιαματικά Λουτρά
Του Θανάση Πολυμένη
ΜΕΤΑ από τα δύο χρηματοδοτικά εργαλεία του Υπουργείου Εσωτερικών, το «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι» και «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ» που υλοποιήθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση, το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης» που βρίσκεται πλέον σε εξέλιξη, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα προγράμματα χρηματοδότησης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Ήδη, Δήμοι της Π.Ε. Δράμας έχουν καταθέσει τις προτάσεις και μάλιστα κάποιοι ήδη έχουν προχωρήσει σε δημοπρατήσεις έργων, ενώ η προθεσμία της κατάθεσης προτάσεων, ολοκληρώνεται μέχρι τέλος Απριλίου, σε δύο εβδομάδες δηλαδή. Είναι η πρώτη παράταση που δόθηκε από το τέλος Μαρτίου και για ένα μήνα.
Το Υπουργείο Εσωτερικών όρισε πλαφόν χρηματοδότησης για όλους τους Δήμους της χώρας, ανάλογα με τον πληθυσμό τους. Για παράδειγμα, ο Δήμος Παρανεστίου ως ορεινός Δήμος και με κατοίκους κάτω από 10.000, έχει πλαφόν 6 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα βέβαια, κάποιες προτάσεις εξαιρούνται από το πλαφόν αυτό, όπως είναι οτιδήποτε αφορά τη χρηματοδότηση για προγράμματα για τα 200 Χρόνια από την Επανάσταση του 1821, όπως και χρηματοδότηση μελετών σχετικά με τους Βιολογικούς Καθαρισμούς.
Αν και έχει πλαφόν 6 εκατ. ευρώ, ο Δήμος Παρανεστίου καταθέτει προτάσεις ύψους 6,2 εκατ. ευρώ και ελπίζει ότι θα χρηματοδοτηθεί για όλες τις προτάσεις του.
Οι προτάσεις του Δήμου Παρανεστίου, αφορούν σε υποδομές ύδρευσης, στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αστικών λημμάτων, στη συντήρηση δημοτικών ανοικτών αθλητικών χώρων, σχολικών μονάδων και προσβασιμότητα ΑΜΕΑ, σε δράσεις και υποδομές που χρήζουν αντισεισμικής προστασίας καθώς και σε δράσεις ηλεκτροκίνησης.
Αναφορικά με το ζήτημα της ηλεκτροκίνησης, ο Δήμος Παρανεστίου είναι ο δεύτερος σε όλη τη χώρα μετά το Δήμο Θεσσαλονίκης, που μπήκε στη διαδικασία της προμήθειας ηλεκτροκίνητων οχημάτων και έχει ήδη εγκαταστήσει σταθμούς φόρτισης για τα ηλεκτρικά οχήματα που διαθέτει.
Βιολογικοί Καθαρισμοί και Ιαματικά
Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, έμφαση έδωσε στο θέμα του Βιολογικού Καθαρισμού. Αυτή την ώρα, ο Δήμος έχει έτοιμη πρόταση και την καταθέτει, για τη δημιουργία Βιολογικού Καθαρισμού στον οικισμό Παρανεστίου του ομώνυμου Δήμου. Η χρηματοδότηση του έργου αγγίζει το 1,8 εκατ. ευρώ, υπάρχουν ώριμες μελέτες γι’ αυτό και μπορεί να χρηματοδοτηθεί κατ’ εξαίρεση από το πλαφόν των 6 εκατ. ευρώ.
Αναφορικά με το ζήτημα αυτό, έχει ενεργοποιήσει επίσης μια παλαιότερη μελέτη για τη δημιουργία Βιολογικού Σταθμού στην Αδριανή, ο οποίος χρηματοδοτείται μέσω του προγράμματος ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης. Το έργο αφορά τη σύνδεση του Βιολογικού Αδριανής με αυτόν της Χωριστής που ολοκληρώνεται από το Δήμο Δράμας, και οι εργασίες θα γίνουν σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑΔ του Δήμου Δράμας. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «το έργο αυτό λιμνάζει εδώ και πολλά χρόνια».
Επίσης, μία από τις προτάσεις που καταθέτει ο Δήμος Παρανεστίου στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», είναι η υλοποίηση μελετών για τα Ιαματικά λουτρά Παρανεστίου. Πρόκειται για μια πρόταση χρηματοδότησης ύψους 600.000 ευρώ – που είναι το ανώτερο ποσό για το συγκεκριμένο θέμα, ώστε να μπορέσει να δημιουργήσει μελέτες για υποδομές στα Ιαματικά λουτρά που θα αφορούν την οδοποιία στην περιοχή, πρόσβαση, αποχέτευση, κτιριακά και οτιδήποτε άλλο χρειαστεί.
Όπως τέλος σημειώνει ο δήμαρχος Παρανεστίου κ. Καγιάογλου, «σκοπός μας είναι να καταστήσουμε τον Δήμο Παρανεστίου, έναν «πράσινο Δήμο». Να πείσουμε ότι ο Δήμος μας είναι στολίδι και ότι οι νέοι μπορούν να μείνουν και να δημιουργήσουν στον τόπο μας. Ο Δήμος μας είναι πλούσιος σε φυσικό κάλος, και σε αυτή τη λογική κινείται και η προσπάθειά μας να εντάξουμε το Παρθένο δάσος στα Μνημεία Φυσικής Κληρονομιάς και Κάλλους της UNESCO. Στους στόχους μας είναι και η αξιοποίηση των Θερμιών, τα οποία θεωρούμε μεγάλο σκαλοπάτι ανάπτυξης για τον Δήμο Παρανεστίου. Αλλά δεν σταματούμε μόνο εκεί. Για τον λόγο αυτό δεν αφήνουμε χαμένη καμία χρηματοδοτική ευκαιρία».
Σημαντική είναι επίσης η προσπάθεια του Δήμου, να εντάξει το Παρθένο Δάσος Φρακτού στην εθνική λίστα των Μνημείων Φυσικής Κληρονομιάς και από εκεί αντίστοιχα στην UNESCO.