Αντικαταστάσεις δικτύων ύδρευσης σε χωριά του Δήμου Προσοτσάνης
Μετά το Πάσχα οι εργασίες για
την αλλαγή και το διαχωρισμό ύδρευσης
στην Προσοτσάνη και το Βιοτεχνικό Πάρκο
► Δηλώσεις του δημάρχου Προσοτσάνης Θ. Αθανασιάδη στον «Π.Τ».
► Ασφαλτοστρώνεται ο κυκλικός κόμβος στην έξοδο Προσοτσάνης στα μνήματα
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΟΡΓΑΣΜΟ έργων βρίσκεται αυτή την περίοδο ο Δήμος Προσοτσάνης. Αφενός αμέσως μετά το Πάσχα ξεκινάνε τα πρώτα έργα αλλαγής του δικτύου ύδρευσης της πόλης της Προσοτσάνης και ο διαχωρισμός του δικτύου με αυτό του Βιοτεχνικού Πάρκου, και αφετέρου μέσα στο Μάιο ολοκληρώνονται οι δημοπρασίες για αντικατάσταση δικτύων ύδρευσης σε χωριά του Δήμου, όπως Κοκκινόγεια, Καλή Βρύση, Καλλιθέα και άλλα.
Επίσης, ολοκληρώνεται σήμερα η ασφαλτόστρωση του κυκλικού κόμβου στην έξοδο της Προσοτσάνης στην περιοχή των νεκροταφείων, ενώ σύντομα θα δούμε το νέο φωτισμό με λαμπτήρες τεχνολογία led στην είσοδο της Μαυρολεύκης από Θεσσαλονίκη. Το έργο αναμένεται να αλλάξει την είσοδο και έξοδο των οχημάτων σε όλο το Νομό Δράμας.
Έργα ύδρευσης
Αναλυτικότερα, για τα έργα ύδρευσης που άλλα έχουν ξεκινήσει, άλλα θα ξεκινήσουν μετά το Πάσχα και άλλα βρίσκονται σε δημοπρατήσεις αυτή την ώρα, μίλησε στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Θεόδωρος Αθανασιάδης.
Αυτή την ώρα έχει βγει σε δημοπρασία για τις 18 Μαΐου, το έργο για τη βελτίωση υποδομών ύδρευσης στην Κοινότητα Κοκκινογείων, με προϋπολογισμό 916.935,48 ευρώ χωρίς ΦΠΑ. Το έργο αφορά σε κατασκευαστικές εργασίες αγωγών ύδρευσης και αποχέτευσης. Το έργο χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης». Κατά τη διάρκεια των εργασιών, θα γίνει πλήρη αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης από σωλήνες αμιάντου κτλ., «και θα λύσουν το πρόβλημα των Κοκκινογείων για τα επόμενα 50 χρόνια», συμπλήρωσε ο κ. Αθανασιάδης.
Επίσης, στις αρχές Μαΐου ολοκληρώνεται μια άλλη δημοπρασία, που αφορά την αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης της Μικρόπολης, προϋπολογισμού 1.564.516 ευρώ χωρίς τον ΦΠΑ. Και αυτό το έργο αυτό χρηματοδοτείται επίσης από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» και αφορά την αντικατάσταση όλου του εσωτερικού δικτύου ύδρευσης από τον κεντρικό αγωγό από τις γεωτρήσεις. Όπως τόνισε ο κ. Αθανασιάδης, «εδώ χρειάζεται επισταμένη προσοχή του έργου, καθώς το ανάγλυφο του εδάφους της περιοχής είναι ιδιαίτερα δύσκολο, ώστε να μην έχουμε προβλήματα που είχαμε αντιμετωπίσει στην περιοχή της Πετρούσας».
Ακόμα, μια άλλη δημοπρασία ολοκληρώνεται για τα έργα ύδρευσης στην Καλή Βρύση. Προϋπολογισμός μαζί με το ΦΠΑ περίπου 1 εκατομμύριο ευρώ. Και εδώ θα γίνει αντικατάσταση αγωγών ύδρευσης και ισχύει ό,τι και για τα υπόλοιπα χωριά.
Επίσης, στο πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης» εντάχθηκε και το πρόγραμμα αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης για την Καλλιθέα, προϋπολογισμού επίσης 1 εκατ. ευρώ.
Τέλος, όσον αφορά τα έργα ύδρευσης, ο κ. Αθανασιάδης σημειώνει ότι «λύεται η εργολαβία σε έργο αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης στην Πετρούσα. Σ’ αυτή την εργολαβία είχε υπάρξει ένα μεγάλο πρόβλημα. Απομακρύνεται ο εργολάβος διότι υπήρξε πρόβλημα στις κατασκευές. Το έργο θα δημοπρατηθεί εκ νέου και από εδώ και πέρα θα είμαστε πολύ προσεκτικοί στην εφαρμογή της μελέτης στην κατασκευαστική φάση».
Ύδρευση Προσοτσάνης – ΒΙ.ΠΑ.
Επίσης, όπως είχαμε και δημοσιεύσει παλαιότερα το φθινόπωρο, εντάχθηκε στο ΠΕΠ της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας – Θράκης, χρηματοδοτήθηκε και δημοπρατήθηκε, το έργο της αντικατάστασης δικτύου ύδρευσης του οικισμού Προσοτσάνης, καθώς και του Βιοτεχνικού Πάρκου (ΒΙ.ΠΑ.) Προσοτσάνης με προϋπολογισμό 6,5 εκατομμύρια ευρώ.
Όπως τονίζει ιδιαίτερα ο δήμαρχος Προσοτσάνης στον «Π.Τ.»., «πιστεύουμε ότι είναι ένα έργο πνοής, τόσο για το ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης, όσο και για την έδρα του Δήμου, την Προσοτσάνη. Πρόκειται να κατασκευαστούν ανεξάρτητα δίκτυα ύδρευσης, τόσο για την ίδια την Προσοτσάνη, όσο και για το ΒΙ.ΠΑ.»
Όπως διευκρινίζει ο κ. Αθανασιάδης, «αυτό σημαίνει ότι θα έχουμε επάρκεια νερού και ποσοτικά και ποιοτικά στην περιοχή, αλλά κυρίως δεν θα επηρεάζεται τους καλοκαιρινούς μήνες ούτε ο οικισμός της Προσοτσάνης, ούτε και το ΒΙ.ΠΑ. Θα υδροδοτούνται πλέον και τα δύο σημεία, από ανεξάρτητα δίκτυα. Γιατί συνήθως, το καλοκαίρι, όπου υπάρχει και μεγαλύτερη ζήτηση, η βόρεια πλευρά του οικισμού της Προσοτσάνης, είχε πρόβλημα με τις ποσότητες του νερού. Ακόμα και τα ισόγεια οικήματα δεν είχαν νερό. Επίσης, η βόρεια πλευρά του ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης, όπου έχουν εγκατασταθεί πολλές βιοτεχνίες, αντιμετωπίζουν προβλήματα ύδρευσης με το υπάρχον δίκτυο. Πιστεύω ότι με το έργο αυτό, όλα αυτά τα προβλήματα θα λυθούν».
Αυτή την ώρα, ο εργολάβος έχει εγκατασταθεί και θα ξεκινήσει τα πρώτα έργα μετά το Πάσχα.
Κυκλικός κόμβος Προσοτσάνης
Όσον αφορά τα οδικά έργα στην περιοχή του Δήμου Προσοτσάνης, ολοκληρώνεται η ασφαλτόστρωση του κυκλικού κόμβου στη νότια έξοδο του οικισμού της Προσοτσάνης στην περιοχή των μνημάτων. Το έργο θα παραδοθεί τις επόμενες ημέρες στην κυκλοφορία προς χρήση από τους δημότες.
Όσον αφορά τα άλλα οδικά έργα, μεγάλο μέρος του δρόμου από Πύργους προς Άγιο Πνεύμα Φαλακρού, ολοκληρώνεται και μετά το Πάσχα θα γίνει ασφαλτόστρωση, όπως επίσης μετά το Πάσχα θα ασφαλτοστρωθεί και μεγάλο μέρος του δρόμου Φωτολίβους – Σιταγρών. Ήδη οι εργασίες έχουν προχωρήσει και ολοκληρώνεται.
Φωτισμός στην είσοδο Μαυρολεύκης
Ακόμα, στην είσοδο της Μαυρολεύκης από τη Θεσσαλονίκη προς το χωριό, έχουν ήδη τοποθετηθεί τα μισά φωτιστικά σώματα. Όπως διευκρινίζει ο κ. Αθανασιάδης, μέσα σε 10 μέρες περίπου, θα έχουν ολοκληρωθεί και θα φωτιστεί όλη η είσοδος της Μαυρολεύκης από τα σιλό και τη γέφυρα, μέχρι και τη βόρεια είσοδο – έξοδο της Μαυρολεύκης μετά τη διασταύρωση προς Φωτολίβος στα μνήματα και προς τη Δράμα.
Η υποδομή είχε ξεκινήσει το 2009 ως Δήμος Σιταγρών και τώρα ολοκληρώνεται το υπόλοιπο τμήμα του έργου και έτσι «δίνεται έμφαση στην ποιότητα στην είσοδο της Μαυρολεύκης αλλά και του Νομού Δράμας. Γιατί είναι ο πρώτος οικισμός που βλέπει κάποιος όταν έρχεται στη Δράμα».
Έργα στο «Αντ. Τρίτσης»
Να σημειωθεί εδώ, ότι, το πλαφόν του Δήμου Προσοτσάνης που έχει οριστεί για χρηματοδοτήσεις από το πρόγραμμα «Αντ. Τρίτσης», είναι 12 εκατ. ευρώ. Σε ερώτηση αν αυτό το πλαφόν είναι αρκετό για το Δήμο Προσοτσάνης, ο κ. Αθανασιάδης τονίζει:
«Θέλω να είμαι ειλικρινής. Το θέμα είναι ότι, όταν αυτά τα 12 εκατομμύρια έργα τα υλοποιείς, είναι πολλά. Μακάρι να είναι σε θέση όλοι να υλοποιούν. Γιατί, το ζήτημα δεν είναι μόνο να δεσμεύσεις τα χρήματα, αλλά να υλοποιήσεις και τα έργα. Γιατί δυστυχώς, στην πατρίδα μας, υπάρχουν δεσμευμένα και παρκαρισμένα πολλά χρήματα, τα οποία πήραν τίτλο, δεσμεύτηκαν και ποτέ δεν έχουν υλοποιηθεί, δεν έχουν απορροφηθεί. Με συνέπεια, να έχουμε αυτό που λέμε για το ΕΣΠΑ παράδειγμα. Το ΕΣΠΑ έχει μια διάρκεια 6 ετών και όταν τελειώνει, βλέπουμε ότι δεν υπάρχει απορρόφηση. Ή πολλές φορές υπάρχει απορρόφηση στα χαρτιά και στην πράξη το χρήμα δεν έχει απορροφηθεί και είναι απορροφημένο στις τράπεζες. Αυτό πρέπει να το αντιληφθούμε».
Συνολικά ο Δήμος Προσοτσάνης έχει καταθέσει προτάσεις για χρηματοδότηση από το «Αντώνης Τρίτσης» προϋπολογισμού περίπου 11 εκατ. ευρώ.