Δηλώσεις του προέδρου Νοσηλευτικού Προσωπικού Δράμας στον «Π.Τ.»
«Υπήρξε δίλημμα αν θα ανοίξει κλινική
Covid στο Νοσοκομείο της Δράμας
ή αν θα μετακινηθούν οι νοσηλευτές μας»
«Με το προσωπικό που έχουμε δεν μπορούμε να στηρίξουμε ξανά μια κλινική Covid στη Δράμα»
«Σε έναν Οργανισμό 320 θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού που θα έπρεπε να έχει, είναι καλυμμένος αυτή τη στιγμή με 242 άτομα»
Του Θανάση Πολυμένη
ΝΕΑ προβλήματα στο ζήτημα του προσωπικού του Νοσοκομείου Δράμας εμφανίστηκαν από χθες, καθώς 8 νοσηλεύτριες μετακινήθηκαν πλέον στο Νοσοκομείο Καβάλας, προς ενίσχυσης της κλινικής Covid εκεί. Οι νοσηλεύτριες θα παραμείνουν εκεί για 10 ημέρες, μετά από σχετική εντολή που δόθηκε από τη Διοίκηση της 4ης ΥΠΕ.
Στην εντολή φαίνεται να μην υπάρχει αντίδραση από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας, ενώ με κοινή ανακοίνωσή τους, έντονα αντέδρασε το Σωματείο Νοσηλευτών του Γ.Ν. Δράμας, το Σωματείο Εργαζομένων και ο Σύλλογος Ιατρών του Νοσοκομείου Δράμας.
Στην κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν αργά το απόγευμα της Κυριακής, τα τρία παραπάνω Σωματεία, μιλάνε για «το γεφύρι της Άρτας και τη θυσία των 8 νοσηλευτών», επισημαίνοντας ότι τις τελευταίες μέρες, «βιώσαμε μια κατάσταση που θυμίζει ακριβώς το χτίσιμο του γεφυριού της Άρτας , σύμφωνα με την λαϊκή παράδοση. Η κλινική Covid άνοιγε το πρωί και το βράδυ έκλεινε. Την άλλη μέρα άνοιγε το βράδυ και το πρωί έκλεινε…και αυτό κράτησε επί μέρες».
Όπως φαίνεται, αλλά και όπως επισημαίνει με δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού στο Νοσοκομείο Δράμας κ. Ιάκωβος Σιρλαντζής, φαίνεται να τέθηκε ένα δίλημμα προς τη Διοίκηση του Γ.Ν. Δράμας, με την έννοια ότι ή θα επαναλειτουργήσει κλινική Covid στη Δράμα, ή θα μετακινηθούν 8 νοσηλεύτριες στην κλινική Covid στην Καβάλα.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται μάλιστα «…το Νοσοκομείο Δράμας, όπως και να έχει, έπρεπε να θυσιάσει κάτι και αποφάσισε να θυσιάσει τις 8 νοσηλεύτριες. Γιατί στο νοσοκομείο Δράμας έχουμε μάθει πάντα να λέμε ναι σε ότι μας ζητηθεί, όχι εμείς… οι διοικήσεις που πέρασαν όλα αυτά τα χρόνια».
Τα τρία Σωματεία, κατηγορούν τη διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας ότι «δεν αντέδρασε» σ’ αυτή την απόφαση και συγκεκριμένα γράφουν: «Γιατί δεν βρέθηκε μια διοίκηση να ορθώσει το ανάστημα της και να υπερασπιστεί με νύχια και με δόντια τους εργαζόμενους της, που κρατούν όρθιο το ΓΝ Δράμας με αίμα, δάκρυα και ιδρώτα.
Γιατί οι εργαζόμενοι του ΕΣΥ πλέον αποτελούν έναν περιπλανώμενο θίασο, που βρίσκεται σε περιοδεία και μεταφέρεται σύμφωνα με τις επιθυμίες του εκάστοτε διοικητή της ΥΠΕ».
Σιρλαντζής: Χωρίς παθολόγους…
Δηλώσεις στον «Πρωινό Τύπο» έκανε χθες ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Γ.Ν. Δράμας και γραμματέας της Πανελλήνιας Συνδικαλιστικής Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ) κ. Ιάκωβος Σιρλαντζής, ο οποίος επισημαίνει ότι, «εμείς ήμασταν αντίθετοι σ’ αυτή τη μετακίνηση, γιατί στην ουσία ζητήθηκε να ανοίξει η κλινική Covid στο Νοσοκομείο Δράμας ή να μετακινηθούν 8 νοσηλευτές για να ενισχύσουν τον κλινική Covid στο Νοσοκομείο Καβάλας».
Ερωτώμενος αν θα γινόταν ή το ένα ή το άλλο, ο κ. Σιρλαντζής σημειώνει ότι, «εμείς ούτως ή άλλως, είχαμε πάρει τη διαβεβαίωση ότι δεν θα ανοίξει ξανά κλινική Covid στο Νοσοκομείο Δράμας, μετά από όλα όσα είχαμε περάσει το χειμώνα και με την έλλειψη που έχουμε σε παθολόγους ώστε να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε περιστατικά Covid στο Νοσοκομείο μας. Στην ουσία έχουμε 3 παθολόγους και 1 πνευμονολόγο μόνιμο και ένας πνευμονολόγος που μας ενισχύει από τον ιδιωτικό τομέα. Με αυτό το προσωπικό δεν μπορούσαμε να στηρίξουμε ξανά μια κλινική Covid στη Δράμα, γιατί θα έπρεπε να εφημερεύει και στην Παθολογική που έχει πληρότητα, αλλά και ένας ακόμα γιατρός στην εφημερία συν τους ειδικευόμενους».
Συνεχίζοντας ο κ. Σιρλαντζής, τονίζει ότι, «αυτό δεν θα μπορούσε να γίνει, γιατί υπάρχει έλλειψη, παρ’ ότι έχουν προκηρυχθεί θέσεις παθολόγων και δεν κανένας δεν έχει δηλώσει ενδιαφέρον να έρθει στη Δράμα».
Όπως τονίζει, «το θέμα είναι να μετακινηθούν οι συνάδελφοι για 10 ημέρες μόνο και να μην έχουμε παράταση. Θεωρώ ότι, το Νοσοκομείο Καβάλας θα μπορούσε να αντιμετωπίσει το πρόβλημα με εσωτερικές μετακινήσεις από άλλα τμήματα. Γνωρίζω ότι το ανώτερο που μπορούν να δεχθούν είναι 80 ασθενείς Covid στην Καβάλα, αν και συζητούσαν να ανοίξουν σήμερα (χθες) άλλη μια νέα κλινική Covid».
Επισημαίνει ακόμα ο κ. Σιρλαντζής, ότι, «έχει πρόβλημα το Νοσοκομείο Καβάλας, αν και ακόμα δεν έχουν φτάσει στο σημείο που είχαμε φτάσει εμείς τον περασμένο Νοέμβριο, που νοσηλεύαμε 140 ασθενείς με Covid, με όσα προβλήματα είχαμε – από το προσωπικό που ασθένησε μέχρι που δεν μπορούσαμε να καλύψουμε τις ανάγκες και λειτουργούσαμε πάνω από τις δυνάμεις μας – για να μπορέσουμε να δώσουμε περίθαλψη στους Δραμινούς πολίτες, με τις ελλείψεις που συνεχίζει και έχει το Νοσοκομείο μας. Σε έναν Οργανισμό 320 θέσεων μόνιμου νοσηλευτικού προσωπικού που θα έπρεπε να έχει, είναι καλυμμένος αυτή τη στιγμή με 242 άτομα. Υπολείπεται δηλαδή ένας αριθμός 78 ατόμων. Βέβαια έχουμε 82 άτομα νοσηλευτικού προσωπικού με διάφορες συμβάσεις, αλλά το θέμα είναι ότι δεν είχαμε τον αριθμό τον επιπλέον για να πάρουν από εμάς άτομα και να πάνε σε ένα γειτονικό Νοσοκομείο».
Επιπλέον επικουρικό προσωπικό στην Καβάλα
Ο κ. Σιρλαντζής σημειώνει ότι, «το θέμα θα λύνονταν πιθανόν, αν η Καβάλα ζητούσε επιπλέον επικουρικό προσωπικό για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την κατάσταση που υπάρχει αυτή τη στιγμή. Παρ’ όλα αυτά, έχουν περισσότερο ιατρικό προσωπικό και θα μπορούσαν πιθανόν να κάνουν κάποιες εσωτερικές μετακινήσεις. Όλα τα τμήματα του Γ.Ν. Καβάλας και τα χειρουργεία τους, λειτουργούν κανονικά, ενώ εμείς εκείνο το διάστημα είχαμε μετατραπεί πλήρως σε Νοσοκομείο Covid και δεν λειτουργούσε τίποτα άλλο. Δεν θέλουμε σε καμιά περίπτωση και σε κανένα άλλο Νοσοκομείο να περάσουν αυτά που είχαμε περάσει εμείς πέρυσι».
Ερωτώμενος – επειδή θίγεται στην ανακοίνωση – σχετικά με το αν η Διοίκηση του Γ.Ν. Δράμας έχει τη δυνατότητα να αντιδράσει στην εντολή της 4ης ΥΠΕ, ο κ. Σιρλαντζής τονίζει: «Στις μετακινήσεις των ΥΠΕ πανελλαδικά, δεν ξέρω τι τρόπο αντίδρασης θα μπορούσαν να βρουν. Όμως για μένα θα έπρεπε να αντιδράσουν. Θα έπρεπε να υπάρχει μια αντίδραση. Θεωρώ ότι υπήρξε ένα δίλημμα που μπήκε, είτε να ανοίξουμε ως κλινική Covid ή να μεταφέρουμε προσωπικό στην Καβάλα και διάλεξαν το δεύτερο για να μην ανοίξει η κλινική. Βέβαια, υπάρχουν πολλοί παράγοντες που συνηγορούν να μην ανοίξει και πάλι μια κλινική Covid στη Δράμα, λόγω του ότι δεν υπάρχουν γιατροί, αλλά και για όλα όσα αναφέραμε. Αυτό που θέλουμε εμείς, τουλάχιστον είναι να μείνουν εκεί μόνο 10 μέρες και να μην δοθεί παράταση στη μετακίνηση των συναδέλφων στην Καβάλα».