Σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας
Δήμων Δράμας και Προσοτσάνης
για «δανεισμό» μηχανικού
Η έλλειψη προσωπικού στην Υπηρεσία Δόμησης του Δ. Δράμας αναδεικνύει σοβαρά ζητήματα
Δήμαρχος Προσοτσάνης: «Τον Σεπτέμβριο θα ιδρύσουμε Διεύθυνση Δόμησης»
Γραμματέας Δήμου Δράμας: «Αυξημένος όγκος εργασιών δόμησης από το ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης μέσω LEADER»
Πρόεδρος ΤΕΕ ΑΜ: Χρονοβόρα διαδικασία οι προσλήψεις… πρέπει να βρεθούν λύσεις
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΕΚΤΑΚΤΗ και δια περιφοράς συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, που πραγματοποιήθηκε τη Μ. Τετάρτη 28 Απριλίου, ψηφίστηκε κατά πλειοψηφία σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ των Δήμων Δράμας και Προσοτσάνης.
Η σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας ανάμεσα στους δύο Δήμους της Π.Ε. Δράμας, αφορούσε τη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Δράμας (παλαιά Διεύθυνση Πολεοδομίας Ν. Δράμας). Το ζήτημα αφορά στον «δανεισμό» ενός υπαλλήλου μηχανικού από το Δήμο Προσοτσάνης προς τη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Δράμας, καθώς υπάρχει σχετική έλλειψη προσωπικού στην συγκεκριμένη υπηρεσία.
Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται στο εισηγητικό του θέματος, «η Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Δράμας έχει ήδη σημαντικά συσσωρευμένο φόρτο εργασιών που αφορούν σε όλη την Περιφερειακή Ενότητα, οι οποίες πρέπει να διεκπεραιωθούν άμεσα».
Όπως διευκρινίζεται, «πολλές απ’ αυτές τις εργασίες, αποτελούν προϋπόθεση για την εκτέλεση επενδυτικών προγραμμάτων LEADER αλλά και άλλων επενδύσεων, όπου προκειμένου να τελεστεί ο έλεγχος και η έκδοση οικοδομικής άδειας θα πρέπει να εξασφαλιστεί η άμεση συνδρομή και από άλλους Δήμους».
Η συνεργασία αυτή θα γίνει με τη μορφή απασχόλησης των δημοτικών υπαλλήλων στη Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Δράμας, «καθότι σε περίπτωση μη άμεσης συνδρομής πιθανολογείται ότι η Διεύθυνση Δόμησης Δήμου Δράμας δε θα μπορέσει να διεκπεραιώσει τις εκκρεμούσες ενώπιον της υποθέσεις».
Η σύμβαση διαδημοτικής συνεργασίας μεταξύ των δύο Δήμων, σημαίνει ότι ο Δήμος Προσοτσάνης διαθέτει ένα μηχανικό προκειμένου να παρέχει εργασία στο Τμήμα Έκδοσης Οικοδομικών Αδειών της Διεύθυνσης Δόμησης για τον έλεγχο των μελετών και λοιπών δικαιολογητικών, για την χορήγηση οικοδομικών αδειών και για την έκδοση των ως άνω πράξεων. Παράλληλα όμως, επισημαίνεται ότι η Διεύθυνση Δόμησης Δήμου Δράμας (παλαιά Διεύθυνση Πολεοδομίας Ν. Δράμας), εξακολουθεί να παρέχει διοικητική υποστήριξη στους Δήμου του Νομού σε ζητήματα αρμοδιότητάς της.
Κατά πλειοψηφία
Κατά τη διενέργεια της ψηφοφορίας, το θέμα πέρασε κατά πλειοψηφία. Μειοψήφησαν σ’ αυτή ο κ. Ηλιόπουλος και η κα. Χατζηιωάννου της παράταξης «Αυτοδιοίκηση Πολιτών», επισημαίνοντας το γεγονός ότι, «πριν από λίγο καιρό με παρέμβασή του ο δήμαρχος Προσοτσάνης απέτρεψε την μετάθεση με κινητικότητα ενός ΠΕ Μηχανικού με την αιτιολογία της έλλειψης προσωπικού». Η παράταξη σημείωσε επίσης το γεγονός ότι, «η δημοτική αρχή δεν έχει προβλέψει και δεν έχει προχωρήσει στις απαραίτητες ενέργειες για την κάλυψη των κενών θέσεων που έχουν δημιουργηθεί λόγω των συνταξιοδοτήσεων». Σημειώνει επίσης το γεγονός ότι, «η δημοτική αρχή με την συγκεκριμένη σύμβαση προχωράει στην ελαστικοποίηση των συνθηκών εργασίας που θέλουν τους εργαζόμενους χωρίς ωράριο και μετατιθέμενες συνεχώς εκεί όπου χρειάζεται να κλείνουν τρύπες. Οι τρύπες όμως είναι τόσες πολλές που δεν σώζεται η κατάσταση και το επόμενο μελετημένο βήμα από πλευράς της διοίκησης είναι η ανάθεση υπηρεσιών σε ιδιώτες με αποτέλεσμα το αυξημένο κόστος προς τους πολίτες».
Με ανάλογη αιτιολόγηση επίσης, μειοψήφησε και ο επικεφαλής της παράταξης «Λαϊκή Συσπείρωση».
Αθανασιάδης: Ίδρυση Διεύθυνσης Δόμησης από Σεπτέμβριο στην Προσοτσάνη
Για τη διαδημοτική σύμβαση συνεργασίας, μίλησε χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο δήμαρχος Προσοτσάνης κ. Αθανασιάδης, σημειώνοντας ότι «αυτό γίνεται επειδή η παλαιά Πολεοδομία ανήκει πλέον στο Δήμο Δράμας και επειδή καλείται να εξυπηρετήσει όλους τους άλλους Δήμους, οι οποίοι σύμφωνα με το νόμο θα έπρεπε να έχουν ιδρύσει Πολεοδομίες. Δεδομένου ότι κανένας Δήμος δεν έχει κάνει κάτι τέτοιο, θα πρέπει να ενισχύσουμε το Δήμο Δράμας με τη διάθεση ενός μηχανικού για να εξυπηρετήσουμε την όλη κατάσταση».
Όπως είπε ο κ. Αθανασιάδης, «υπάρχουν αρκετοί επενδυτές, που θέλουν να επενδύσουν στην περιοχή και πρέπει να συμβάλλουμε και εμείς», σημειώνοντας ότι την επόμενη εβδομάδα θα ψηφιστεί και από το Δημοτικό Συμβούλιο Προσοτσάνης.
Ερωτώμενος σχετικά με το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού στο Δήμο Προσοτσάνης στον τομέα αυτό, ο δήμαρχος τονίζει ότι, «όντως υπάρχει πρόβλημα προσωπικού στο Δήμο μας, και η αλήθεια είναι ότι χρειάζεται και εξειδίκευση. Μ’ αυτόν τον τρόπο, διαθέτοντας εμείς αυτό το άτομο, θα εξειδικευτεί, με στόχο από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο να ιδρύσουμε δική μας Διεύθυνση Δόμησης στην Προσοτσάνη, ώστε η κίνηση αυτή θα είναι ο προθάλαμος για τη δική μας υπηρεσία».
Επισημαίνει πάντως ο ίδιος απαντώντας σε ανάλογη ερώτηση, ότι, «και οι άλλοι Δήμοι θα ακολουθήσουν αυτή τη λύση, γιατί είναι μονόδρομος. Δεν υπάρχει άλλη λύση».
Δαλακάκης: Αυξημένες επενδυτικές δραστηριότητες στο ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» για το Δήμο Δράμας ο γενικός γραμματέας του Δήμου Δράμας κ. Δαλακάκης, επισημαίνει ότι το θέμα αφορά στο ζήτημα ότι η Διεύθυνση Δόμησης του Δήμου Δράμας είναι η Πολεοδομία όλου του Νομού και πλέον υπάρχει σοβαρό ζήτημα έλλειψης προσωπικού.
«Το θέμα είναι ότι είχαμε πάρα πολλές συνταξιοδοτήσεις και επειδή είναι μια εποχή κατά την οποία έχουν υποβληθεί πολλά επενδυτικά σχέδια κυρίως στο LEADER, τα οποία απαιτούν διάφορες οικοδομικές και δομικές πράξεις, και έτσι ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος έκανε μια επαφή με τους άλλους δημάρχους του Νομού. Αρχικά ανταποκρίθηκε ο δήμαρχος Προσοτσάνης – ο οποίος ως μηχανικός καταλαβαίνει τη δυσκολία που υπάρχει – αλλά και ότι στο ΒΙ.ΠΑ. Προσοτσάνης υπάρχει αυξημένος όγκος οικοδομικών αδειών και πολλές επενδύσεις εκεί».
Όπως σημειώνει ο κ. Δαλακάκης «ο μηχανικός από το Δήμο Προσοτσάνης θα έρχεται στο Δήμο Δράμας κάποιες μέρες της εβδομάδας, προκειμένου να βοηθήσει στα ζητήματα αυτά».
Απαντώντας αν γίνει κάτι παρόμοιο και με άλλους Δήμους του Νομού, ο κ. Δαλακάκης επισημαίνει ότι «ο Δήμος Δράμας είναι ανοικτός. Η Πολεοδομία ναι μεν ανήκει διοικητικά στο Δήμο Δράμας, αλλά είναι μια υπηρεσία η οποία ανήκει σε όλους τους πολίτες του Νομού και σε όλους τους Δήμους. Για να μιλήσω για το Δήμο Δοξάτου που γνωρίζω για παράδειγμα, αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει μια δυσκολία εκεί το να παραχωρήσει ένα μηχανικό, γιατί απλά δεν έχει. Το ίδιο συμβαίνει και με τους άλλους Δήμους, όπως π.χ. στο Δήμο Παρανεστίου υπάρχουν μόνο δύο μηχανικοί, όπως και στο Νευροκόπι, όπου θεωρώ ότι η κατάσταση δεν είναι καλύτερη».
Παυλίδης ΤΕΕ: Εντός του 2021 όλοι οι Δήμοι πρέπει να ιδρύσουν Δ/νσεις Δόμησης
Με αφορμή το ζήτημα της έλλειψης μηχανικών στους Δήμους και γενικότερα στο δημόσιο τομέα, ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε με τον πρόεδρο του Περιφερειακού Τμήματος Ανατολικής Μακεδονίας του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ Α.Μ.) κ. Παυλίδη.
«Γενικά μιλώντας, η γνώμη που έχουν οι δημόσιοι υπάλληλοι που στελεχώνουν τις υπηρεσίες δόμησης, είναι πως με αυτό τον τρόπο δεν λύνεται το πρόβλημα (σ.σ. της έλλειψης σχετικού προσωπικού). Είναι αντίθετοι δηλαδή σε τέτοιου είδους διαδικασία, στη διάθεση δηλαδή προσωπικού, είτε μέσω κάποιας διαδημοτικής συνεργασίας, είτε μέσω προγραμματικής σύμβασης με το ΤΕΕ και τη διάθεση ιδιωτών μηχανικών. Δεν το βλέπουνε πολύ θετικά, βάζουν θέματα όπως το δικαίωμα της υπογραφής, το ποιος είναι δηλαδή αυτός που τελικά θα υπογράφει. Κατανοώ τις ανησυχίες τους, ωστόσο πρέπει να βρεθεί ένας τρόπος ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της υποστελέχωσης που υπάρχει σε όλους τους Δήμους της περιοχής μας».
Ο κ. Παυλίδης σημειώνει επίσης ότι, «η δυνατότητα να καλυφθεί η ανάγκη αυτή μέσω προσλήψεων μηχανικών, είναι κάτι το οποίο πιθανόν και θα δώσει λύση στο πρόβλημα, αλλά είναι μια διαδικασία που πρέπει να γίνει μέσω ΑΣΕΠ και είναι εξαιρετικά χρονοβόρα. Παράλληλα η νομοθεσία προβλέπει ότι μέσα στο 2021, θα πρέπει όλοι οι Δήμοι της χώρας να στελεχώσουν Υπηρεσίες Δόμησης. Ο σχετικός νόμος όριζε εντός του 2020, αλλά πήρε παράταση μέχρι τέλος του 2021. Οι Υπηρεσίες Δόμησης έχουν προβλεπόμενη σύνθεση από πέντε τουλάχιστον μηχανικούς διαφορετικών ειδικοτήτων. Σήμερα με τα υπάρχοντα δεδομένα, όλοι οι Δήμοι δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν σε μια τέτοια πρακτική».
Όπως επισημαίνει ο ίδιος, «μέσα στο 2021 αναμένουμε προφανώς από την κυβέρνηση να αναλάβει πρωτοβουλία για την στελέχωση των υπηρεσιών. Διαφορετικά δεν θα μπορέσει να υλοποιηθεί αυτή η πρόβλεψη που έχει γίνει στο νόμο για την στελέχωση Υπηρεσιών Δόμησης σε όλους τους Δήμους».
Διαπιστώνοντας σε ερώτησή μας ότι αυτά τα θέματα θα έπρεπε μέχρι σήμερα να έχουν λυθεί γιατί είχαν αντιμετωπιστεί παλαιότερα για τις ελλείψεις μηχανικών στους Δήμους προκειμένου να ετοιμάσουν μελέτες για το «Φιλόδημος Ι» και «Φιλόδημος ΙΙ», ο πρόεδρος του ΤΕΕ ΑΜ σημειώνει ότι «αυτό ακριβώς προσπαθούμε να καλύψουμε και μέχρι σήμερα δεν έχει δοθεί λύση. Στην πράξη δεν έχουμε καταφέρει να υλοποιήσουμε μια προγραμματική σύμβαση. Μπαίνουν διάφορα ζητήματα από τον Επίτροπο τα οποία πρέπει να διευθετηθούν. Σίγουρα όμως είναι μια προοπτική, καθώς δεν βλέπουμε να δίνονται λύσεις με άλλο τρόπο. Οι διαδημοτικές συνεργασίες είναι επίσης κάτι πολύ ενδιαφέρον, με την προϋπόθεση ότι υπάρχουν Δήμοι, οι οποίες έχουν τη δυνατότητα να συνδράμουν με προσωπικό».