Δεκαεπτά σημεία στο Δήμο για την περισυλλογή των συσκευασιών
Ξεκινά το πρόγραμμα περισυλλογής
κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων
στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου
Σε χρέωση των συσκευασιών στο ΑΦΜ των αγροτών προσανατολίζονται τα συναρμόδια Υπουργεία
Του Θανάση Πολυμένη
ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ με τις κενές συσκευασίες φυτοφαρμάκων στις αγροτικές περιοχές, είναι ένα από τα μεγαλύτερα θέματα που έχουν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι της περιοχής μας και όχι μόνο.
Πρόκειται για ένα δυσεπίλυτο πρόβλημα, το οποίο οφείλουν να αντιμετωπίσουν οι Δήμοι, χωρίς να υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός. Και η περισυλλογή των κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων, γίνεται αναγκαστικά μέσω ιδιωτικών εταιρειών, οι οποίες αναλαμβάνουν να συγκεντρώσουν τα υλικά και να τα προωθήσουν για ανακύκλωση.
Σε ένα τέτοιο πρόγραμμα έχει μπει και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου από το καλοκαίρι του 2020 και συνεχίζει και φέτος. Με απόφαση του Δήμου, εγκρίθηκε προ ημερών ανάθεση έργου σε ιδιωτική εταιρεία, με συνολικό ποσό 14.960 ευρώ για το έργο με τίτλο: «Συλλογή, μεταφορά και αξιοποίηση κενών συσκευασιών φυτοφαρμάκων Δήμου Κ. Νευροκοπίου».
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο δήμαρχος Κ. Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, τόνισε ιδιαίτερα ότι «αποτελεί ένα μεγάλο πρόβλημα για το Δήμο μας» και σημείωσε: «Ξεκινήσαμε πέρσι στο Δήμο να δημιουργήσουμε 17 σημεία όπου θα πετάνε μόνο εκεί αποκλειστικά οι αγρότες τις κενές συσκευασίες. Φέτος μάλιστα προσπαθούμε να τα αυξήσουμε αυτά και δημιουργήσαμε ορισμένους κλωβούς ώστε να τα ρίχνουν εκεί».
Όπως είπε ο κ. Κυριακίδης, «θέλω να πιστεύω ότι θα ευαισθητοποιήσουμε τους αγρότες ώστε να προστατευθεί το περιβάλλον και η υγεία του πληθυσμού».
Ερωτώμενος αν υπάρχει ανταπόκριση από τους αγρότες, ο κ. Κυριακίδης εξηγεί ότι, «ήταν να μην γίνει η αρχή. Από την στιγμή που έγινε, πιστεύω ότι δεν θα έχουμε απώλειες από εδώ κι από εκεί, με πεταμένα κουτιά και θα είναι όλα εκεί που πρέπει να είναι. Πέρυσι πάντως, ένα ποσοστό του κόσμου σε 50% περίπου συμμορφώθηκε. Φέτος πιστεύω ότι θα πάμε για το 80% ίσως και περισσότερο».
«Στόχος μας είναι», τονίζει ο δήμαρχος Νευροκοπίου κ. Κυριακίδης, «να μπει στη συνείδηση του κόσμου, να πηγαίνουν στο σημείο που μαζεύονται, να τα αφήνουν εκεί και να κάνουν καλό στο περιβάλλον και στον εαυτό τους».
Διευκρίνισε ακόμα ο ίδιος ότι, «ο Δήμος κατασκεύασε τους κλωβούς και τους τοποθέτησε στα σημεία που βολεύουν τους αγρότες μας και πλέον θα πρέπει να τα πετάνε εκεί. Το δοκιμάσαμε πιλοτικά για πρώτη φορά το 2020 και πιστεύω ότι πλέον έχουμε καλά αποτελέσματα και είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα».
Τι συμβαίνει σήμερα
Αυτή την ώρα πάντως, δεν υπάρχει ένας γενικός σχεδιασμός από την Πολιτεία, ώστε να υπάρχει μια κοινή αντιμετώπιση του ζητήματος με συγκεκριμένους κανόνες. Όπως αναφέρεται και παραπάνω, κάθε Δήμος προσπαθεί να αντιμετωπίσει το ζήτημα μόνος τους, μέσω ιδιωτικών εταιρειών.
Πάντως, στον γενικό σχεδιασμό του, το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, προχωρούν στη δημιουργία ενός Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης για τα απόβλητα συσκευασίας φυτοφαρμάκων.
Οι πλαστικές συσκευασίες φυτοφαρμάκων χαρακτηρίζονται ως επικίνδυνα υλικά λόγω του περιεχομένου τους, με τα γεωργοκτηνοτροφικά απόβλητα να αποτελούν το 31% (στοιχεία ΥΠΕΚΑ 2015) της συνολικής παραγωγής αποβλήτων.
Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται μεταξύ άλλων τα απόβλητα κτηνοτροφίας, τα υπολείμματα καλλιεργειών, πλαστικά δοχεία φυτοφαρμάκων – λιπασμάτων και τα πλαστικά εξαρτήματα θερμοκηπίων.
Στις περισσότερες περιπτώσεις οι συσκευασίες φυτοπροστατευτικών προϊόντων (Σ.Φ.Π.) απορρίπτονται, μετά το άδειασμά τους, στα σημεία υδροληψίας όπου χρησιμοποιήθηκαν.
Εν συνεχεία, εφόσον μαζευτούν πολλές συσκευασίες αν δεν θαφτούν, καίγονται. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση επικίνδυνων ουσιών με τα υπολείμματα των φυτοφαρμάκων να αποτελούν άμεσο κίνδυνο τόσο για τη μόλυνση των υδάτων και γενικά για το περιβάλλον όσο και την ανθρώπινη υγεία.
Οι κενές συσκευασίες των φυτοφαρμάκων, εκ των πραγμάτων θεωρούνται επικίνδυνα απόβλητα, βλαβερά για το περιβάλλον και τον ανθρώπινο οργανισμό. Ωστόσο, αν ακολουθηθούν συγκεκριμένοι κανόνες επεξεργασίας των συγκεκριμένων αποβλήτων, όπως το τριπλό ξέπλυμα μετά τη χρήση, τα συγκεκριμένα απόβλητα μπορεί να ανακυκλωθούν και να μη προκαλέσουν καμία βλάβη στο περιβάλλον. Αν η επεξεργασία τους γίνει στην πηγή οι κίνδυνοι και τα κόστη περιορίζονται, διαφορετικά η δαπάνη είναι πολύ μεγάλη.
Στη χώρα μας σήμερα εφαρμόζεται το «Πρόγραμμα συλλογής πλαστικών κενών φιαλών φυτοπροστατευτικών προϊόντων». Ξεκίνησε το 2013 πιλοτικά από Θεσσαλία και εν συνεχεία επεκτάθηκε σε ολόκληρη τη χώρα. Το πρόγραμμα αφορά, θεωρητικά, Δήμους που έχουν μεγάλο πρόβλημα και εστιάζει στη συλλογή από συγκεκριμένα σημεία των Δήμων, σε ώρες και μέρες που ανακοινώνονται.
Μετά τη χρήση τους, οι συσκευασίες πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία του τριπλού ξεπλύματος, για να μπορούν να διαχειριστούν ως μη επικίνδυνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις στέλνονται δείγματα για ανάλυση, σε εργαστήριο Χημικού Ελέγχου Γεωργικών Φαρμάκων.
Στη συνέχεια όσες συσκευασίες έχουν περάσει από οπτικό έλεγχο των γεωπόνων, συλλέγονται σε ειδικές σακούλες και μεταφέρονται σε εταιρείες διαχείρισης πλαστικών. Αυτές από τη μεριά τους δεματοποιούν ή κοκκοποιούν τα πλαστικά και τα διανέμουν σε βιομηχανίες παραγωγής προϊόντων από ανακυκλωμένη πρώτη ύλη.
Η πρόταση που προκρίνεται
Αν και ακόμα τα Υπουργεία δεν έχουν καταλήξει σε κάποια τελική πρόταση, εντούτοις προσανατολίζονται στο ότι, κάθε αγρότης που αγοράζει οποιοδήποτε φυτοφάρμακο, θα «χρεώνεται» στο ΑΦΜ, συμπληρώνοντας ότι, μόλις ο αγρότης χρησιμοποιήσει το φυτοφάρμακο, δεν θα πετάει την συσκευασία, αλλά για να ξεχρεωθεί, θα είναι υποχρεωμένος αν το επιστρέψει σε ειδικό χώρο και σε ειδικούς κάδους, που θα βρίσκονται στον αύλειο χώρο του καταστήματος πώλησης των φυτοφαρμάκων. Τότε και μόνο τότε, αφού δηλαδή διαπιστωθεί η επιστροφή της συσκευασίας, θα ξεχρεώνεται το ΑΦΜ του αγρότη.