Home > Πρώτο Θέμα > Έτοιμος για λειτουργία εντός του 2018 ο Βιολογικός Καθαρισμός Χωριστής Τεχνική βοήθεια από τη ΔΕΥΑΔ και στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου

Έτοιμος για λειτουργία εντός του 2018 ο Βιολογικός Καθαρισμός Χωριστής Τεχνική βοήθεια από τη ΔΕΥΑΔ και στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου

 

Με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ Αν. Μακεδονίας – Θράκης

Έτοιμος για λειτουργία εντός του 2018

ο Βιολογικός Καθαρισμός Χωριστής

Τεχνική βοήθεια από τη ΔΕΥΑΔ και στο Δήμο Κ. Νευροκοπίου

 

 

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

 

ΟΤΑΝ προ ημερών σε μια σύσκεψη για τους οδικούς άξονες της Δράμας, βρέθηκε στη Δράμα ο περιφερειάρχης κ. Χρ. Μέτιος, ο δήμαρχος Δοξάτου κ. Δ. Δαλακάκης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι ο Δήμος Δοξάτου δεν έχει Βιολογικό Καθαρισμό. Στην απάντησή του ο κ. Μέτιος είπε συγκεκριμένα: «Χρήματα για βιολογικούς υπάρχουν. Κάντε μελέτες».

Οι προσπάθειες για τη μελέτη και την ένταξη στο ΕΣΠΑ του Βιολογικού Καθαρισμού Χωριστής, ξεκίνησε από τη ΔΕΥΑ Δράμας το 2010 και έφτασε σήμερα, επτά χρόνια μετά, να μπορέσει να ενταχθεί στο πρόγραμμα χρηματοδότησης και σύντομα να ξεκινήσει η υλοποίησή του. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 3.059.000 € με το ΦΠΑ.
Την επίσημη ανακοίνωση την ένταξης στο ΕΣΠΑ Αν. Μακεδονίας – Θράκης, έκανε χθες το μεσημέρι ο δήμαρχος Δράμας κ. Χρ. Μαμσάκος, έχοντας δίπλα του τον πρόεδρο της Δημοτικής Κοινότητας κ. Κ. Ζαρόγλου, τον πρόεδρο και τον αντιπρόεδρο της ΔΕΥΑΔ κ.κ. Τ. Χατζηγιάννη και Γ. Καψημάλη καθώς και τον διευθυντή της κ. Χρ. Βογιατζή.

BIOLOGIKOS XORISTHS

Από αριστερά: Γ. Καψημάλης, Κ. Ζαρόγλου, Χρ. Μαμσάκος, Τ. Χαταζηγιάννης, Χ. Βογιατζής

Στην αναφορά του ο δήμαρχος κ. Μαμσάκος τόνισε ότι η ΔΕΥΑΔ έχει να επιδείξει ένα πολλαπλό έργο υποδομής που επιδρά θετικά στη Δραμινή κοινωνία και όχι μόνο των κατοίκων της πόλη, αλλά και της ευρύτερης περιοχής του Δήμου και σημείωσε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό έργο που επί σειρά ετών προσδοκούσαν οι κάτοικοι της Χωριστής.

Ο κ. Μαμσάκος, ανέφερε ότι «η Δημοτική Κοινότητα (ΔΚ) Χωριστής ανήκει στους οικισμούς Γ΄ προτεραιότητας και βάσει της Κοινοτικής Οδηγίας, οφείλει να επεξεργάζεται τα λύματά της πριν τη διάθεσή τους. Η σκέψη λοιπόν για την κατασκευή ανεξάρτητης μονάδος, υπήρχε εδώ και πολλά χρόνια, καθώς οι υπόλοιποι οικισμοί είχαν συνδεθεί με αγωγούς βαρύτητας στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας του Δήμου Δράμας.»

Αναφερόμενος στο ιστορικό της υπόθεσης, ο δήμαρχος είπε ότι η ΔΕΥΑΔ προχώρησε στην υποβολή πρότασης χρηματοδότησης με την 165 απόφαση 2010 του Διοικητικού Συμβουλίου, περί υποβολής της σχετικής αίτησης προς το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠΠΕΡΑΑ), ενώ το 2011, προχώρησε στη δημοπράτηση της μελέτης του έργου και το 2014 ολοκληρώθηκε η έγκριση  περιβαλλοντολογικών έργων. Το 2016 η Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης, προχώρησε στην πρόσκληση για την υποβολή χρηματοδότησης στις μονάδες που είχαν ολοκληρώσει τις μελέτες.

Αναφερόμενος στη σημαντικότητα του έργου, ο κ. Μαμσάκος σημείωσε ότι, με την υλοποίησή του, «η Χωριστή θα αποκτήσει τις υποδομές στο πλαίσιο των υποχρεώσεων που απορρέουν από την εφαρμογή της Οδηγίας 91/2071 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ με το έργο αυτό θα προστατευτεί το υπόγειο υδατικό περιβάλλον στο οποίο σήμερα διατίθενται τα λύματα ανεπεξέργαστα καθώς και η δημόσια υγεία των κατοίκων, ενώ θα αναβαθμιστεί η ποιότητα του οικοσυστήματος με θετικές επιπτώσεις στην ποιότητα ζωής και γενικότερα στην ανάπτυξη της περιοχής».

Τέλος, όπως ανέφερε ο δήμαρχος, η ΔΕΥΑΔ βοήθησε με τεχνική υποστήριξη το Δήμο Κ. Νευροκοπίου, ώστε να μπορέσει να υποβάλει τη δική του πρόταση, καθώς μέσω προγραμματικής του σύμβασης, θα υλοποιήσει το έργο της εγκατάστασης επεξεργασίας λυμάτων του Νευροκοπίου.

 

Δηλώσεις άλλων στελεχών

Μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Χωριστής κ. Κ. Ζαρόγλου, είπε ότι «πρόκειται για ανάσα ζωής για τους κατοίκους της Χωριστής αλλά και για τα όμορα χωριά, τα οποία δέχονται μέχρι σήμερα τα λύματα 3.500 κατοίκων. Η περιοχή θα αναβαθμιστεί, γιατί ήταν ένας τόπος που δεινοπαθούσαν ειδικότερα οι αγρότες, ειδικότερα το περιβάλλον και ειδικότερα η Φτελιά και το Μικροχώρι».

Ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Τ. Χατζηγιάννης, ανάφερε ότι η ΔΕΥΑΔ δουλεύει και παράγει σημαντικό έργο και έτσι λύνεται ένα χρόνιο πρόβλημα στην περιοχή. «Το πρόβλημα το ζούσαν και οι κάτοικοι της περιοχής αλλά και όλοι οι διερχόμενοι οδηγοί στην Εθνικό Οδό Δράμας – Καβάλας όπου θα σταματήσει κι αυτή η δυσοσμία. Το έργο θα αναβαθμίσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων και δίνει νέα πνοή στα πράγματα.»

Ο αντιπρόεδρος της ΔΕΥΑΔ κ. Καψημάλης, έκανε ιδιαίτερα αναφορά στη συνέργεια μεταξύ Δήμων της περιοχής, στο ότι η ΔΕΥΑΔ βοήθησε σημαντικά στη μελέτη του Βιολογικού Καθαρισμού Νευροκοπίου: «Σήμερα είναι απαραίτητη προϋπόθεση να υπάρχει αυτή η συνέργεια μεταξύ των Υπηρεσιών και μέσα απ’ αυτή την προγραμματική σύμβαση την οποία θα ολοκληρώσουμε θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε και τεχνικά τις Τεχνικές Υπηρεσίες του Δήμου Κ. Νευροκοπίου.»

Ο διευθυντής της ΔΕΥΑΔ κ. Βογιατζής, είπε ότι υπάρχει η σκέψη σε λίγο καιρό να βοηθηθεί και ο Δήμος Παρανεστίου και συγκεκριμένα η Αδριανή, «ώστε να λυθούν κάποια περιβαλλοντικά προβλήματα που υπάρχουν στον χείμαρρο της περιοχής. Αυτές οι συνέργειες είναι απαραίτητες. Θεωρούμε τη ΔΕΥΑ Δράμας ως επικεφαλής υπηρεσία που αφορά την ύδρευση, την αποχέτευση και γενικά το περιβάλλον στο Νομό και προσπαθούμε να βοηθούμε τους συμπολίτες μας και όλους τους κατοίκους τριγύρω.»

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις για τη δημοπράτηση του έργου, ο κ. Μαμσάκος επεσήμανε ότι πιθανότατα αυτό θα δημοπρατηθεί εντός του καλοκαιριού, και ο χρόνος υλοποίησής του είναι περίπου ένας χρόνος. «Ουσιαστικά μέσα το 2018 ο Βιολογικός θα υλοποιηθεί και θα είναι έτοιμος προς χρήση», τόνισε ο Δήμαρχος.

Σε ερώτηση του «Πρωινού Τύπου», αν θα υπάρξει μελλοντικά σύνδεση του Βιολογικού Καθαρισμού Χωριστής με τη Φτελιά και το Μικροχώρι, ο κ. Βογιατζής απάντησε:

«Όχι. Μόνο η Χωριστή. Με τη Φτελιά απλώς το ρέμα στο οποίο γινόταν η διάθεση των λυμάτων, στη θέση όπου θα κατασκευαστεί ο Βιολογικός Καθαρισμός, υπήρχε μια δεξαμενή καθίζησης που είχε γίνει τη δεκαετία του 1980. Εκεί γινόταν μια καθίζηση των λυμάτων και το καθαρό νερό πήγε σε ένα ρέμα, το οποίο πήγαινε απευθείας στον οικισμό της Φτελιάς. Είχαμε προσπαθήσει να κάνουμε εκεί κάποιες παρεμβάσεις διότι δημιουργούνταν σοβαρό πρόβλημα. Τώρα η Φτελιά απ’ αυτό θα γλυτώσει, ενώ για το Μικροχώρι έχουμε άλλα σχέδια.»