Ισοψήφησε και πέρασε με την ψήφο του προέδρου του Δ.Σ. Δράμας
Πρόταση για αγορά κάδων
απορριμμάτων και διοργάνωση
εκδήλωσης «οινο – ταξιδεύοντας»
Χρήματα για την αγορά του πρ. Στρατοπέδου «Ανδρικάκη» στην αγορά κάδων απορριμμάτων
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΝΑ ΘΕΜΑ αναμόρφωσης του προϋπολογισμού του Δήμου Δράμας, συζητήθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 28 Ιουνίου στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πρόκειται για ένα ζήτημα, που αφορά στην προμήθεια κάδων απορριμμάτων για την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Δράμας, αξίας 50.000 ευρώ, καθώς και μια εκδήλωση στα πλαίσια της «ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ», με τον τίτλο «Οινο – ταξιδεύοντας».
Αναφορικά με το ζήτημα των κάδων, είχε αναφερθεί σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» μια μέρα πριν, ο αντιδήμαρχος Καθαριότητα κ. Κυριακίδης. (Βλέπε σχετικό δημοσίευμα στον «Π.Τ.» την Τρίτη 29 Ιουνίου – χθες).
Το ζήτημα είναι ότι, αυτό το ποσό των 50.000 ευρώ, ο Δήμος Δράμας το παίρνει από το κονδύλιο που έχει για την αγορά του πρώην Στρατοπέδου Ανδρικάκη, ενώ για το «Οινο-ταξιδεύοντας», τα χρήματα θα βγουν από περισσεύματα που μένουν από τις κοινωνικές δαπάνες και συγκεκριμένα από το Κοινωνικό Παντοπωλείο.
Στο μεταξύ οι δημοτικοί σύμβουλοι της παράταξης «πόλη+Ζωή» είχαν καταθέσει εναλλακτική πρόταση, ώστε να μην πειραχθεί το κονδύλιο για το πρ. Στρατόπεδο «Ανδρικάκη» και τα χρήματα για την εκδήλωση να βρεθούν από αλλού.
Κατά την εισήγησή του ο κ. αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, επέμεινε στην πρότασή του, η οποία είχε ήδη περάσει από την Οικονομική Επιτροπή και σημείωσε μεταξύ άλλων ότι, «η αγορά των κάδων απορριμμάτων είναι αναγκαίοι για το Δήμο, ώστε να καλυφθούν τα κενά που υπάρχουν. Όσο για το «Οινο – ταξιδεύοντας», πρόκειται για μια σειρά δράσεων η οποία λειτουργεί συμπληρωματικά της «ΔΡΑΜΟΙΝΓΝΩΣΙΑ». Επειδή η «ΔΡΑΜΟΙΝΟΓΝΩΣΙΑ» δεν πραγματοποιήθηκε για δεύτερη χρονιά λόγω Covid, έχουμε έρθει σε συνεννόηση με την Ένωση Οινοπαραγωγών καθώς και με τα ξενοδοχεία, για να γίνει μια σειρά δράσεων, οι οποίες ουσιαστικά θα προμοτάρουν την κεντρική εκδήλωση και θα ξεκινήσουμε για την επόμενη χρονιά να μπούμε δυνατά. Γιατί υπάρχει σχετικό υλικό αρκετό»
Όπως εξήγησε ο κ. Εφραιμίδης, «θέλουμε να το προγραμματίσουμε για τον Σεπτέμβριο. Δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια απλή εκδήλωση. Έχουμε στο σκεπτικό μας να βάλουμε συναντήσεις γευσιγνωσίας, συμμετοχή και συζήτηση σομελιέ, να αναδείξουμε ποιοτικά χαρακτηριστικά, να πάμε στο εκπαιδευτικό κομμάτι, να φιλοξενήσουμε εκπροσώπους παραγωγικών περιοχών, είτε από την Ελλάδα και αν είναι δυνατόν και του εξωτερικού, να συνδέσουμε ουσιαστικά τον έμπορο, τον παραγωγό, τον πελάτη, να προσπαθήσουμε να προχωρήσουμε σε μια συζήτηση για την ανάπτυξη του εμπορικού σήματος, να κάνουμε ευκαιρίες επιχειρηματικών επαφών, να έχουμε και μια ευρύτερη σύνδεση με την επιχειρηματικότητα. Αυτό ουσιαστικά θα αποτελεί κομμάτι της τουριστικής προβολής και ένα μέρος της προβολής της πόλης μας όταν θα ξεκινήσει με τις συναντήσεις που έχουμε σχεδιάσει».
Όπως διευκρίνισε ο κ. Εφραιμίδης, «υπήρξε μια διαφοροποίηση των απόψεων, έναντι του επενδυτικού χαρακτήρα. Οι 50.000 ευρώ ήταν από ένα κονδύλι για το πρώην Στρατόπεδο Ανδρικάκη και είναι επενδυτικού χαρακτήρα, γιατί είναι πάγιος εξοπλισμός. Τα χρήματα αυτά δεν θα μπουν στις αποσβέσεις, αλλά στην πορεία του χρόνου. Το άλλο ποσό έχει προκύψει από διαχείριση άλλων κωδικών. Δεν είναι ότι στερούμε από κάπου αλλού, αλλά είναι υπόλοιπα τα οποία έχουν περισσέψει. Τα συγκεντρώσαμε και δίνουμε τόπο στο επιχειρείν. Ουσιαστικά θέλουμε να βοηθήσουμε το τοπικό επιχειρείν».
Εναλλακτική πρόταση
Η εναλλακτική πρόταση που κατέθεσαν οι κ.κ.Μλεκάνης και Μελισσινός, αφορούσε το θέμα για το από πού εξοικονομούνται τα χρήματα για να γίνουν οι δαπάνες. Όπως είπε ο κ. Μλεκάνης, «έχει συζητηθεί ξανά το θέμα να παίρνουμε χρήματα από τον κωδικό για το «Ανδρικάκη» και έχουμε πει ότι δεν δεχόμαστε να παίρνουμε χρήματα από εκεί. Διαμαρτυρόμαστε μάλιστα, γιατί τόσο καιρό δεν έχει γίνει καμιά προσπάθεια για την απόκτηση του «Ανδρικάκη».
Όπως διαφωνούμε να παίρνουμε χρήματα από τις κοινωνικές δαπάνες και να πηγαίνουν στις δαπάνες τουρισμού. Το να αλλάζουν τόσο ριζικά κατηγορία οι δαπάνες, δεν είναι αναμόρφωση του προϋπολογισμού, αλλά αλλαγή στην όλη φιλοσοφία του προϋπολογισμού.
Το «Ανδρικάκη» είναι ένας κωδικός, στον οποίο βάλαμε το 20% που προβλέπεται να βάζουμε από τη ΣΑΤΑ που μένει, μετά από αυτό που μένει που διαθέτουμε στις Κοινότητες. Δεν μπορεί και αυτό το 20% να το χρησιμοποιούμε κατά το δοκούν, όπως μας βολεύει. Διαφωνούμε να φύγουν οι 50.000 ευρώ από το «Ανδρικάκη» για οπουδήποτε αλλού, και με το να φύγουν τα χρήματα από τις κοινωνικές δαπάνες, σε δαπάνες που δεν είναι κοινωνικές». Ο κ. Μλεκάνης συμφώνησε με τις ανάγκες για τους κάδους και την εκδήλωση, παρ’ όλα αυτά είπε ότι δεν μπορούν να δαπανούνται χρήματα από διαφορετικές δαπάνες.
Με τη σειρά του, ο κ. Τσιαμπούσης, σημείωσε ότι συμφωνεί με την πρόταση αυτή, λέγοντας ότι, «δεν μας αρέσει ότι το 20% της ΣΑΤΑ σιγά – σιγά φεύγει από το «Ανδρικάκη». Διατηρώ τις αμφιβολίες μου για το «Οινο – ταξιδεύοντας» γιατί δεν είχαμε στοιχεία.
Ζήτησε να μην φύγουν τα χρήματα από το «Ανδρικάκη» και ζήτησε να παραμείνουν τα χρήματα εκεί. Διαφορετικά, τα 27.000 ευρώ που περισσεύουν από τις κοινωνικές δαπάνες, να μοιραστούν στα δύο παραπάνω (15.000 ευρώ για το «Οινο-ταξιδεύοντας» και τα υπόλοιπα στους λοιπούς φόρους και τέλη). Αν γίνει έτσι θα το ψηφίσουμε», κατέληξε.
Τελικά, οι δύο παρατάξεις, «πόλη+ζωή» και «Project Δράμα 2020», συμφώνησαν σε μια νέα εναλλακτική επεκτείνοντας την πρώτη και τη δεύτερη πρόταση (Μλεκάνη και Τσιαμπούση αντίστοιχα).
Τελικά ακολούθησε ονομαστική ψηφοφορία, σύμφωνα με την οποία 10 θετικοί ψήφοι υπέρ της πρότασης της δημοτικής αρχής, 10 ψήφοι υπέρ της εναλλακτικής πρότασης, 2 όχι (Μήτρου – Καλαϊδόπουλος) και 11 απόντες. Σε περίπτωση ισοψηφίας, υπερτερεί η πρόταση του προέδρου του σώματος. Έτσι, πέρασε η πρόταση της δημοτικής αρχής, ώστε να παρθούν τα χρήματα από το κονδύλιο για το «Ανδρικάκη» και να γίνει η ανάλογη διαχείριση για την εκδήλωση του «Οινο-ταξιδεύοντας».