Από την Οικολογική Κίνηση και την Ομάδα Πολιτών «SOSτε το νερό της Δράμας»
Κοντοζυγώνει ο κίνδυνος ιδιωτικοποίησης των νερών!!!
Κερκόπορτα το περιβαλλοντικό τέλος για το νερό!
Του Θανάση Πολυμένη
ΕΚΔΗΛΩΣΗ με κεντρικό θέμα, το νερό κινδυνεύει … υπερασπίσου το, διοργάνωσαν και πραγματοποίησαν το βράδυ της Πέμπτης 22 Ιουνίου 2017 στην πλατεία Ελευθερίας, η Οικολογική Κίνηση Δράμας και ο η Ομάδα Πολιτών «SOSτε το νερό της Δράμας».
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν και μίλησαν, ο κ. Αλέξανδρος Κιούπκιολης, επίκουρος καθηγητής Τμήματος Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ ο οποίος έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με το ζήτημα των «κοινών αγαθών», ο κ. Νίκος Καμπούρης από την ομάδα SOSτε το νερό της Θεσσαλονίκης και ο κ. Γιώργος Ταραζάς, από την Επιτροπή Αγώνα Μεγάλης Παναγιάς.
Στην εκδήλωση χαιρέτησε επίσης και η πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑ Δράμας κα. Σταυρούλα Συμεωνίδου, μέλος επίσης της ομάδας πολιτών «SOSτε το νερό της Δράμας».
Ο κ. Καμπούρης και η κα. Συμεωνίδου.
Ν. Καμπούρης: Προετοιμάζουν το έδαφος
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Καμπούρης, επεσήμανε αρχικά ότι ως μέλος της ομάδας πολιτών Θεσσαλονίκης SOSτε το νερό, πηγαίνει όπου καλείται και επισημαίνει ότι, «φαινομενικά μπορεί να μην υπάρχει, αλλά αυτό θα εμφανιστεί πολύ γρήγορα» και αναφέρεται στην περίπτωση της ΕΥΑ Θεσσαλονίκης:
«Πριν από 3 χρόνια, μετά από ένα μοναδικό δημοψήφισμα στα ελληνικά χρονικά αλλά και παγκόσμια, ο λαός της Θεσσαλονίκης εξέφρασε ένα βροντερό όχι κατά της ιδιωτικοποίησης της ΕΥΑΘ, που τότε ήταν στο τελικό στάδιο της ιδιωτικοποίησης. Παρ’ όλα αυτά, ενώ οι τότε κυβερνώντες που ήταν και διάπυροι θιασώτες της ιδιωτικοποίησης, έκαναν πίσω στη διαδικασία αυτή και 3 χρόνια μετά, βρισκόμαστε και πάλι στο σημείο μηδέν. Ίσως και χειρότερα από το σημείο που ήμασταν τότε. Γιατί επιχειρείται να γίνει το πράγμα με έναν πιο έξυπνο, μάλλον πονηρό τρόπο. Χρησιμοποιεί η κυβέρνηση διάφορα οχήματα για να περάσει το θεσμικό πλαίσιο, ώστε όταν θα έρθει ο ιδιώτης να είναι όλα λυμένα.
Γι’ αυτό θέλουμε να μεταφέρουμε την ανησυχία μας και εδώ στη Δράμα και όπου αλλού κληθούμε θα είμαστε παρόντες.»
Στην ερώτηση για το ποια είναι τα βασικότερα σημεία που αντιμετωπίζουν στον αγώνα τους σήμερα, ο κ. Καμπούρης τονίζει:
«Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει το νερό, έχει να κάνει και με άλλα πράγματα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει το Υπερταμείο, στο οποίο έχει συσσωρευτεί όλη η δημόσια περιουσία. Βέβαια, όπως μας λέει η κυβέρνηση, ό,τι είναι στο Υπερταμείο δεν σημαίνει ότι είναι προς πώληση. Μπορεί όμως να γίνει κάποια στιγμή προς πώληση. Απλά θα χρειαστεί η πολιτική βούληση και η πολιτική απόφαση μια συγκεκριμένη στιγμή. Δεν μπορούμε πια να στηριζόμαστε στις καλές προθέσεις. Γι’ αυτό θέλουμε εγγυήσεις. Και όχι μόνο δεν παίρνουμε εγγυήσεις, αντιθέτως, με νομοθετικές πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, στρώνεται ο δρόμος, για τον ιδιώτη, που όταν έρθει θα είναι πολύ εύκολα τα πράγματα.»
Ερωτώμενος αν σήμερα έχουν κινηθεί διαδικασίες για πωλήσεις άλλων ΔΕΥΑ ανά την Ελλάδα, απαντά:
«Αυτή τη στιγμή είναι ανοικτό το θέμα της ΕΥΑΘ και της ΕΥΔΑΠ. Αυτά είναι δρομολογημένα. Δεν έχουμε πληροφόρηση για τις ΔΕΥΑ. Όμως υπάρχει μια πολύ πρόσφατη Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η οποία αλλάζει άρδην το καθεστώς χρήσης του νερού.
Ένα πράγμα μόνο θα πω: αυτό που παλεύουμε για να χαρακτηριστεί το νερό δημόσιο αγαθό και ανθρώπινο δικαίωμα, το ανατρέπει αυτή η ΚΥΑ. Λέει εν ολίγοις, ότι το νερό, το κόστος χρήσης του νερού πρέπει να το πληρώνει ο πολίτης με ένα περιβαλλοντικό τέλος. Δηλαδή, παύει να είναι υποχρέωση της πολιτείας να παρέχει καθαρό και ποιοτικό νερό στον πολίτη. Θα είναι όπως ένα αναψυκτικό ή μια μπύρα. Θέλεις να το πιεις; Θα το πληρώνεις! Το ίδιο θα γίνει και με το νερό. Ανατρέπει αυτό που και ο ίδιος ο πρωθυπουργός ανέφερε, ότι το νερό συνταγματικά θα κατοχυρωθεί ως δημόσιο αγαθό. Πώς θα είναι δημόσιο αγαθό, όταν ο τρόπος χρήσης του θα είναι όπως ένα αναψυκτικό!»
Συμεωνίδου: Προστατεύουμε το νερό της Δράμας
Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κα. Συμεωνίδου, σημειώνει:
«Είμαστε εδώ η ομάδα πολιτών SOSτε τα νερά της Δράμας. Παίρνουμε το νερό στα χέρια μας, σε ένα μοντέλο που έχει αποτύχει παταγωδώς παγκόσμια, την ιδιωτικοποίηση του νερού και πάνε να την εφαρμόσουν στην εξαθλιωμένη Ελλάδα. Απέναντι σ’ αυτό μια λύση υπάρχει. Οι πολίτες που αντιστέκονται και ξέρουν και διεκδικούν το δικαίωμα στη ζωή. Γιατί το νερό είναι ζωή.
Δυστυχώς το θέμα του νερού δεν αγγίζει μόνο ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ αν και δεν θα ήμασταν αδιάφοροι αν ίσχυε μόνο αυτό. Αγγίζει τα νερά όλης της Ελλάδας. Αγγίζει τις ΔΕΥΑ, αγγίζει το αγροτικό νερό, αγγίζει το νερό των ποταμών, αγγίζει το νερό των πηγών, έχουμε τρελά παραδείγματα ήδη σε όλη την Ελλάδα. Ηράκλειο, Βόλος, Γιάννενα όπου δραστηριοποιούνται εταιρείες εμφιάλωσης νερού βλέπουμε ότι το νερό της βρύσης είναι κακής ποιότητας. Έχουμε τεράστια συμφέροντα που παίζονται αυτή τη στιγμή στο εργοστάσιο των Σκουριών Χαλκιδικής, όπου το νερό ρυπαίνεται και τα φράγματα άρδευσης αδειάζουν. Έχουμε τεράστια προβλήματα με την εφαρμογή της ΚΥΑ που αφορά το περιβαλλοντικό τέλος για το νερό. Εφευρίσκουν ένα τέλος για να νομιμοποιήσουν τη ρύπανση των νερών και το ξεπούλημα των πηγών. Είναι κάτι που θυμίζει το τέλος διοξειδίου του άνθρακα, που επί της ουσίας νομιμοποίησαν το να ρυπαίνουν το περιβάλλον οι επιχειρήσεις που εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα. Απέναντι σ’ αυτό, εμείς δεν μπορούμε να απαντήσουμε σαν Σωματείο. Πρέπει να απαντήσουμε σαν πολίτες αυτού του τόπου.
Η Δράμα είναι ένας ευλογημένος τόπος. Γι’ αυτό φοβόμαστε ότι η Δράμα θα είναι στόχος για έναν επενδυτή. Η Δράμα είναι ένας τόπος που έχει συνδέσει το νερό, την ιστορία, τον πολιτισμό της με την οικονομία για το νερό και σήμερα απ’ αυτή τη συγκέντρωση, ζητάμε από τους τοπικούς μας άρχοντες και αυτούς που μας εκπροσωπούν, να μην βυθίσουν το νερό πάλι σε έναν εφησυχασμό και ξυπνήσουμε μια μέρα και το έχουμε χάσει.
Τα δείγματα δεν είναι καλά. Έχουμε απαξίωση των υπηρεσιών της ΔΕΥΑ μέσα από τις μνημονιακές πολιτικές, έχουμε αρνητικούς ισολογισμούς, έχουμε ένα περιβάλλον νομοθετικό το οποίο ανοίγει το δρόμο, σε οποιονδήποτε θέλει να πάρει τα νερά της Δράμας. Προστατεύουμε τα νερά της Δράμας.»
Κιούπκιολης: Η έννοια των κοινών αγαθών
Σε δηλώσεις του στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Κιούπκιολης, αναφέρθηκε στην έννοια των κοινών αγαθών και επεσήμανε σχετικά: «Τα κοινά αγαθά ανήκουν σε όλους. Σίγουρα δεν είναι ιδιωτικά, με μια έννοια όμως δεν είναι ούτε δημόσια, γιατί το δημόσιο το έχουμε ταυτίσει μ’ αυτό που λέμε κρατικό, είτε είναι το κεντρικό κράτος, είτε ο Δήμος ως μια γραφειοκρατική δομή. Δημόσια είναι όλα αυτά που ανήκουν σε όλους, τα οποία τα διαχειρίζονται με ίσους όρους και δημοκρατικούς οι ίδιες οι κοινότητες για ίδιον όφελος.
Τα τελευταία 30 περίπου χρόνια, υπάρχουν κινήματα αλλά και προσπάθειες επιστημονικής ανάλυσης αυτών των φαινομένων σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις ΗΠΑ μέχρι την Ευρώπη, την Ινδία κτλ.
Η συζήτηση γύρω από τα κοινά και οι πρακτικές και τα κινήματα γύρω από τα κοινά, είναι μια προσπάθεια αντίστασης στις ιδιωτικοποιήσεις από τον νεοφιλελευθερισμό και τις κρατικές πολιτικές των τελευταίων χρόνων. Όλες αυτές οι ιδιωτικοποιήσεις, επιφέρουν συνέπειες σε τοπικούς πληθυσμούς είτε είναι ενέργεια, είτε είναι ιδιωτικοποιήσεις του αιγιαλού για παράδειγμα. Αποκλείουν, δηλαδή, την κοινωνική πλειοψηφία από πολύ βασικά αγαθά, την πρόσβαση στη φύση, στην ενέργεια, σε δίκτυα, αλλά και γιατί προβάλλονται ως μια εναλλακτική πέρα από όσα γνωρίζουμε σήμερα ως κλασικό κράτος πρόνοιας.
Δηλαδή, το κλασικό κράτος πρόνοιας, είναι μια γραφειοκρατική δομή, που γνωρίζουμε ότι επιδέχεται τις πελατειακές σχέσεις, διαφθορά εσωτερική, μη αποτελεσματικότητα, μη ανταπόκριση στις ανάγκες της κοινωνικής πλειοψηφίας κ.ο.κ.»