Home > Πρώτο Θέμα > Ο Δραμινός κ. Γεώργιος Κύζας καθηγητής του ΔΙΠΑΕ ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου-Δύο καθηγητές του ΔΙΠΑΕ στη λίστα Stanford μεταξύ του 2% παγκοσμίως!

Ο Δραμινός κ. Γεώργιος Κύζας καθηγητής του ΔΙΠΑΕ ανάμεσα στους καλύτερους του κόσμου-Δύο καθηγητές του ΔΙΠΑΕ στη λίστα Stanford μεταξύ του 2% παγκοσμίως!

Δύο καθηγητές του ΔΙΠΑΕ στη λίστα  Stanford μεταξύ του 2% παγκοσμίως!

Ο Δραμινός κ. Γεώργιος Κύζας

καθηγητής του ΔΙΠΑΕ ανάμεσα

στους καλύτερους του κόσμου

► Στην 9η θέση της λίστα Stanford από του 667 Έλληνες καθηγητές ο κ. Γ. Κύζας

► Μαζί και ο κ. Βασίλης Καμπουρλάζος του Τμήματος Πληροφορικής στην Καβάλα

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΙΑ ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία έχει σημειώσει το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδας (του οποίου η Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών λειτουργεί στη Δράμα), μέσω δύο καθηγητών του. Το σπουδαίο είναι ότι, δύο καθηγητές του ΔΙΠΑΕ συγκαταλέγονται στην περίφημη λίστα Stanford στην οποία περιλαμβάνονται οι καλύτεροι επιστήμονες του κόσμου.

Πρόκειται για δύο καθηγητές, οι οποίοι διδάσκουν στην Σχολή Θετικών Επιστημών του Διεθνούς Πανεπιστημίου της Ελλάδος με έδρα την Καβάλα και είναι ο κ. Βασίλης Καμπουρλάζος και ο κ. Γεώργιος Κύζας από τη Δράμα, οι οποίοι περιλαμβάνονται στη λίστα Stanford μεταξύ του 2% των καλύτερων επιστημόνων του κόσμου.

KAMPOYRLAZOS

Ο κ. Βασίλειος Καμπουρλάζος είναι Καθηγητής του Τμήματος Πληροφορικής και Διευθυντής του Εργαστηρίου Αλληλεπίδρασης Ανθρώπου-Μηχανής. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο με εκτεταμένη διεθνή αναγνώριση. Η έρευνά του χρηματοδοτείται από διεθνείς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους και επικεντρώνεται στη μοντελοποίηση συστημάτων, ένα παράδειγμα της οποίας είναι η επικοινωνία ρομπότ-ανθρώπου με εφαρμογές στην ειδική εκπαίδευση, που υλοποιήθηκε με την υποστήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Ο Δραμινός κ. Γεώργιος Κύζας

Ο κ. Γεώργος Κύζας, έχει γεννηθεί στη Δράμα και είναι υιός του γνωστού καθηγητή κ. Ζαχαρία Κύζα ο οποίος κατάγεται από την Κύπρο. Αρκετοί Δραμινοί μαθητές, είχαν την τύχη να έχουν καθηγητή στο Γυμνάσιο τον κ. Ζαχαρία Κύζα.

Ο κ. Γεώργιος Κύζας είναι Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Χημείας και Διευθυντής του Εργαστηρίου Γραφενίου. Συγκαταλέγεται 9ος μεταξύ των 667 Ελλήνων επιστημόνων της λίστας Stanford. Το επιστημονικό του έργο έχει ευρεία αναγνώριση από τη διεθνή ακαδημαϊκή κοινότητα. Η έρευνά του επικεντρώνεται στην παραγωγή νέων υλικών και χρηματοδοτείται από διεθνείς, εθνικούς και ιδιωτικούς πόρους. Υπήρξε υπότροφος του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος και ασχολήθηκε με τον λειτουργικό μετασχηματισμό του άνθρακα, μία εμβληματική εφαρμογή του οποίου είναι η παραγωγή γραφενίου από λιγνίτη.

Να σημειωθεί επίσης, ότι, ο κ. Κύζας έχει διδάξει το 2009 – 2018 στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών και στα προπτυχιακά μαθήματα: Γενική Ανόργανη Χημεία, Ποσοτική Χημική Ανάλυση, Επεξεργασία Αποβλήτων, Φυσικές Διεργασίες.

Ο «Πρωινός Τύπος», είχε την τιμή να μιλήσει χθες με τον κ. Γεώργιο Κύζα, ο οποίος σε μια σύντομη συνομιλία που είχαμε, μίλησε για τη δουλειά του, ακόμα και για την έρευνα στην Ελλάδα.

Κύριε Κύζα, πώς αισθάνεστε για τη διάκρισή σας; Νιώθετε ότι σας γεμίζει με περισσότερη ευθύνη;

«Η αλήθεια είναι ότι, αυτή η διάκριση δεν μου δίνει μια μεγαλύτερη ευθύνη, αλλά μεγαλύτερο κίνητρο να συνεχίσω και εγώ και η ερευνητική μου ομάδα να ασχοληθούμε ενεργά».

 kyzas new

Πόσοι άλλοι καθηγητές στην Ελλάδα έχουν λάβει την ίδια διάκριση;

«Η λίστα αυτή που έχει βγει από το Πανεπιστήμιο Stanford στην Αμερική – το οποίο είχε εξουσιοδοτήσει ένα δικό του καθηγητή να κάνει τη μελέτη, ώστε να βρει τους καλύτερους καθηγητές με την υψηλότερη απήχηση. Ας το πούμε σε εισαγωγικά, τους καλύτερους στον κόσμο.  Αυτή η λίστα αφορά στο 2% στον κόσμο που βρίσκονται στο επίπεδο αυτό.

Αν δεν κάνω λάθος, υπάρχουν 670 Έλληνες καθηγητές που βρίσκονται στη λίστα αυτή, εγώ τυγχάνω να είμαι ένατος στη λίστα αυτή, αλλά είτε ένατος είτε τελευταίος, είναι πολύ σημαντική η διάκριση».

 

Στη λίστα αυτή έχετε μπει για την έρευνά σας πάνω στο γραφένιο ή για κάποια άλλη έρευνα;

«Οι περισσότερες δημοσιεύσεις του στα επιστημονικά περιοδικά, είναι μ’ αυτό το υλικό, το γραφένιο. Αυτό ήταν αποτέλεσμα μιας υποτροφίας για την οποία είχα βραβευθεί από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος πριν πέντε χρόνια, οπότε ξεκίνησα την συγκεκριμένα έρευνα προς τα εκεί. Βέβαια δεν ασχολούμαι μόνο με το γραφένιο, αλλά και με άλλα υλικά. Απλά το γραφένιο είναι πιο πρόσφατο υλικό και με πιο μαγικές ιδιότητες από τα υπόλοιπα».

 Θα μπορούσατε να μας πείτε ποια είναι η χρήση του γραφενίου;

«Το γραφένιο έχει αρκετές χρήσεις. Λένε ότι είναι ένα μαγικό υλικό, το οποίο είναι πολύ πιο σκληρό και από το σκληρότερο υλικό που υπάρχει στον πλανήτη, που είναι το διαμάντι. Ωστόσο αυτό χρησιμοποιείται και σε οπτικές και ηλεκτρονικές εφαρμογές και σ’ αυτά που ασχολούμαι εγώ, όπως στην απορρύπανση των αποβλήτων όπου χρησιμοποιείται ως φίλτρο καθαρισμού βιομηχανικών αποβλήτων και γενικά εφαρμόζεται όπου υπάρχουν μπαταρίες και γενικά είναι ένα υλικό που δοκιμάζεται σε πολλούς τομείς».

Σε τι επίπεδο βρίσκεται σήμερα  το πεδίο της έρευνας στην Ελλάδα κατά την άποψή σας;

«Η αλήθεια είναι ότι είναι πολύ υψηλό το επίπεδο της έρευνας στην Ελλάδα. Υπάρχουν αξιόλογοι επιστήμονες καταξιωμένοι˙ αξιόλογοι επιστήμονες νέοι σε ηλικία. Το καλό είναι ότι μετά την περίοδο της οικονομικής κρίσης, ξεκίνησε και δίδεται έμφαση προς αυτό το κομμάτι και απασχολούνται σε ερευνητικά προγράμματα υποψήφιοι διδάκτορες, μεταδιδακτορικοί ερευνητές˙ όλοι αυτοί οι οποίοι συντελούν στον κύκλο της ερευνητικής δραστηριότητας όπως το λέμε στα Πανεπιστήμιο. Μπορώ να πω ότι το επίπεδο είναι πάρα πολύ καλό και δεν έχει να ζηλέψει και πολλά πράγματα από το επίπεδο του εξωτερικού. Το μοναδικό είναι ότι, εκείνο που χρήζει ακόμα περισσότερης βελτίωσης, είναι η χρηματοδότηση. Δηλαδή να βρεθούν πόροι για χρηματοδότηση, είτε ιδιωτική είτε και κρατική βέβαια».

Διάβασα σε δηλώσεις σας κ. Κύζα, ότι κάποια στιγμή σκεφτήκατε να φύγετε στο εξωτερικό. Το γνωστό brain train. Θα ήθελα να μας κάνετε ένα σχόλιο γι’ αυτό το ζήτημα.

«Η αλήθεια είναι ότι, ιδίως σε μια θολή περίοδο, όχι μόνο της ζωής μου, αλλά της ζωής όλων των επιστημόνων της ίδιας ηλικίας, υπήρχε έντονο το αίσθημα να φύγεις στο εξωτερικό. Γιατί εδώ είχαν περιοριστεί πολύ οι χρηματοδοτήσεις για την έρευνα. Οπότε και οι καθηγητές στο Πανεπιστήμιο τότε δεν είχαν χρήματα για να χρησιμοποιήσουν επιστήμονες και είχα σκεφτεί κι εγώ να φύγω στο εξωτερικό. Ωστόσο προέκυψε μια υποτροφία, οπότε έμεινα στην Ελλάδα, μετά προέκυψε και δεύτερη, μέχρι που διορίστηκα.

Η αλήθεια είναι ότι το brain train πρέπει να καταπολεμηθεί αρκετά δραστικά. Γιατί στην Ελλάδα υπάρχουν σοβαρά και αξιόλογα μυαλά νεαρών επιστημόνων και πρέπει να τους δώσουμε τα κίνητρα, να γίνουμε ελκτικοί, ώστε να τους απασχολούμε σε ερευνητικές ομάδες. Αυτό πρέπει να γίνει, θεωρώ ότι έχει καλυτερεύσει πάρα πολύ το επίπεδο αυτό, έχει λιγοστέψει το brain train γιατί έχει ξεκινήσει και έρχεται χρήμα όσον αφορά την έρευνα. Και γνωρίζω κιόλας αρκετά άτομα τα οποία έχουν επιστρέψει».