Ο μύθος της αρπαγής
της Περσεφόνης μέσα από
το 1Ο Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης Φιλίππων
►Η πολύπλευρη ματιά των καλλιτεχνών της Δράμας, της Καβάλας και των Σερρών
►Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Συμποσίου κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου μιλάει στον «Π.Τ.»
Της Σουζάνας Θεοδωρίδου
Ανάμεσα στα βουνά του Παγγαίου, του Φαλακρού, του Μενοικίου και του Συµβόλου, εκεί όπου παλιά απλώνονταν η λίµνη Πρασιάδα, σήμερα βρίσκεται ο εύφορος κάμπος των Φιλίππων. Ο τόπος αυτός, αποτέλεσε ήδη σπίτι για τους προϊστορικούς ανθρώπους περί το 6.400 π.Χ και έπειτα για τα θρακικά φύλα κατά την εποχή του χαλκού και του σιδήρου. Αργότερα, συνδέθηκε µε την ορφική και διονυσιακή λατρεία, την αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα στο Νύσιον πεδίο.
Στον ιστορικό αυτό χώρο, στο πάρκο πέριξ του Αρχαίου Θεάτρου Φιλίππων, πραγματοποιήθηκε ένα πρωτοποριακό Συμπόσιο στις 11 – 18 Ιουλίου, το 1ο Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης, με τη συμμετοχή καλλιτεχνών, από τη Δράμα, την Καβάλα και τις Σέρρες, σε διοργάνωση της Επιστημονικής Ομάδας «Οψόμεθα εις Φιλίππους» με την υποστήριξη της Αναπτυξιακής Καβάλας, του Δήμου Καβάλας, στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Φιλίππων και υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.
Πρόκειται για ένα υπαίθριο συμπόσιο τέχνης κατά τη διάρκεια του οποίου έντεκα καλλιτέχνες δημιούργησαν τα έργα τους και ανέπτυξαν τo καλλιτεχνικό τους ταλέντο, έχοντας ως σημείο αναφοράς, έναν από τους πιο πλούσιους μύθους της αρχαιοελληνικής μυθολογίας, την αρπαγή της Περσεφόνης.
Η καλλιτεχνική διευθύντρια του Συμποσίου και Ιστορικός Τέχνης, κα. Βίκυ Κωνσταντινίδου, μιλώντας στον «Π.Τ.» μας περιέγραψε την εμπειρία των συμμετεχόντων υπό το πρίσμα των καλλιτεχνών και των πέντε ειδών τέχνης που ουσιαστικά συνδυάστηκαν, της ζωγραφικής, της γλυπτικής, του graffiti, της performance και της μουσικής κάνοντάς το μοναδικό στο είδος του.
Οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν από τη Δράμα, την Καβάλα και τις Σέρρες είναι ακόλουθοι: Αγάλλου Γιώργος – Μαρμαρογλύπτης, Αποστολίδης Κυριάκος – Εικαστικός / Performer, Δεληγιαννίδης Αριστοτέλης – Εικαστικός / Γκράφιτι, Δήμτσιου Βασιλική – Εικαστικός, Λεόνογλου Αναστάσης – Γλύπτης, Σταγγίδης Διαμαντής – Ζωγράφος, Σωτηρέλης Νίκος – Αρχιτέκτων / Sound Artist, Tano Fine Arts – Εικαστικός / Street Artist,Ταξίδης Γιώργος – Εικαστικός, Ταταρίδης Βασίλης – Ξυλογλύπτης και Τοσουνίδης Οδυσσέας – Γλύπτης.
Όπως ανέφερε η κα. Κωνσταντινίδου, «Το 1ο Συμπόσιο Σύγχρονης Τέχνης Φιλίππων» πραγματοποιήθηκε στον περιβάλλοντα χώρο του Αρχαίου θεάτρου Φιλίππων και ήταν μια καταπληκτική εμπειρία, καθώς έντεκα καλλιτέχνες των τριών νομών, Δράμας, Καβάλας και Σερρών βρέθηκαν κοντά και δημιούργησαν ο ένας δίπλα στον άλλο.
«Είχε πολύ μεγάλο ενδιαφέρον να δούμε και να βιώσουμε την καλλιτεχνική δημιουργία που αναπτύσσεται στο πάρκο Φιλίππων .
Στο πολυμορφικό αυτό Συμπόσιο, συμμετείχαν καλλιτέχνες που υπηρετούν πέντε είδη τέχνης, ζωγραφική, γλυπτική, graffiti, performance και μουσική και όλοι είχαν το ίδιο θέμα˙ τον μύθο της αρπαγής της Περσεφόνης. Ένα μύθος ο οποίος είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την περιοχή, διότι η Περσεφόνη μάζευε τα λουλούδια με τις Ωκεανίδες νύμφες στο Παγγαίο όρος όταν την προσέγγισε ο Πλούτωνας και την έκλεψε, οπότε είναι ένας μύθος που δένει με την περιοχή και βοηθάει παράλληλα και τον κόσμο να γνωρίσει καλύτερα την ιστορία του τόπου και συνάμα οι καλλιτέχνες να επηρεαστούν από κάτι τοπικό και να το αναδείξουν σε μια σύγχρονη καλλιτεχνική δημιουργία», σημειώνει μεταξύ άλλων η κα. Κωνσταντινίδου.
Έμπνευση για τους καλλιτέχνες, αποτέλεσε η ιστορία και ο πολιτισμός της περιοχής, ενώ απώτερος σκοπός της διοργάνωσης ήταν, οι ίδιοι οι καλλιτέχνες να αναδείξουν την τοπική ιστορία μέσα από την προσωπική τους ματιά με την ανάδειξη των έργων και κατ’ επέκταση της τέχνης τους.
«Η συνεργασία των καλλιτεχνών ήταν άψογη. Όλοι οι συμμετέχοντες από την πρώτη ημέρα ενώθηκαν σαν μια οικογένεια, συνεργάστηκαν, είχαν παράλληλα και κάποια κοινά έργα, όπως ο γλύπτης Γιώργος Αγάλλου από τη Δράμα, ο οποίος δημιούργησε το γλυπτό του και ο graffiti artist από την Καβάλα, Αριστοτέλης Δεληγιαννίδης, στο τέλος το έβαψε και έτσι είχαμε στην ουσία ένα «πάντρεμα» των δυο τεχνών, το οποίο είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Δημιουργήθηκαν νέες φιλίες και είναι πολύ σημαντικό αυτό, καθώς πιστεύω ότι στο μέλλον θα δούμε πολύ ενδιαφέροντα πράγματα και συνεργασίες από όλους αυτούς τους καλλιτέχνες».
Κατά τη διάρκεια των επτά ηµερών, οι καλλιτέχνες δημιουργούσαν ταυτόχρονα ο καθένας το δικό του έργο, υπό την παρουσία του κοινού, ενώ ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αλληλεπίδραση που δημιουργήθηκε μεταξύ τους.
«Είναι πολύ σημαντική η γνωριμία των καλλιτεχνών μεταξύ τους γιατί πλέον σταματάμε να μιλάμε για σύνορα νομών. Μιλάμε πλέον για μια ανταλλαγή μεταξύ της καλλιτεχνικής δημιουργίας. Μέσα από το Συμπόσιο δόθηκε αυτό το γόνιμο έδαφος έτσι ώστε να γνωριστούν και να δημιουργήσουν δεσμούς μέλλοντος και δεσμούς διάρκειας πλέον μεταξύ τους.
Ήταν εξίσου σημαντική και η συμμετοχή του κοινού, καθώς καθημερινά υπήρχαν και παράλληλες δράσεις για παιδιά και ενήλικες σε διάφορα είδη τέχνης, ενώ την τελευταία ημέρα έγινε η τελική παρουσίαση των έργων και των δυο performances, μιας μουσικής performance και μιας παραστατικής performance.
Πραγματοποιήθηκε μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα διαδρομή ανάμεσα στα έργα, όπου ο κάθε καλλιτέχνης ξεχωριστά παρουσίασε το έργο του αναλύοντας την δική του οπτική και τέχνη.
Αποτελεί μοναδικό χαρακτηριστικό αυτού του Συμποσίου το γεγονός ότι σε έναν χώρο αμιγώς δραματουργίας, πρώτη φορά έρχονται τόσες πολλές τέχνες σε επαφή μεταξύ τους, στοιχείο που το κάνει πρωτοποριακό», επεσήμανε μεταξύ άλλων η καλλιτεχνική διευθύντρια του Συμποσίου.