Home > νέα > Ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το πρώτο εκτυπωμένο σπίτι στην Ευρώπη από το Δραμινό δημιουργό του Γιώργο Στάικο

Ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε το πρώτο εκτυπωμένο σπίτι στην Ευρώπη από το Δραμινό δημιουργό του Γιώργο Στάικο

Ολοκληρώθηκε και εγκαινιάστηκε

το πρώτο εκτυπωμένο σπίτι στην Ευρώπη

από το Δραμινό δημιουργό του Γιώργο Στάικο

► Ο Γ. Στάικος με καταγωγή από το Βώλακα Δράμας, έχτισε μέσω εκτυπωτή μπετόν ένα λειτουργικό διώροφο σπίτι 162 τετραγωνικών μέτρων

 ► Το έργο του Γιώργου Στάικου, έχει βραβευτεί με το Βραβείο Γερμανικής Πρωτοπορίας 2021

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΜΕ ΜΕΓΑΛΗ επιτυχία ολοκληρώθηκαν πλέον οι εργασίες του πρώτου εκτυπωμένου σπιτιού στη Γερμανία και κατ’ επέκταση στην Ευρώπη, από τον Δραμινό Γιώργο Στάικο. Όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει και άλλες φορές παλαιότερα, (βλέπε «Πρωινός Τύπος» 25 Οκτωβρίου 2020), ο κ. Στάικος, με καταγωγή από το Βώλακα Δράμας, ζει στη Γερμανία από 14 ετών και ασχολείται με κατασκευές κτιρίων. Από πέρυσι ακόμα, έχει γίνει διάσημος στην Ευρώπη και όχι μόνο, καθώς από το 2020 ξεκίνησε να χτίζει το πρώτο εκτυπώσιμο σπίτι. Το έκανε αυτό χρησιμοποιώντας έναν εκτυπωτή που ως υλικό χρησιμοποιούσε μπετόν. Σήμερα, το σπίτι αυτό έχει ολοκληρωθεί και μάλιστα τις προηγούμενες ημέρες εγκαινιάστηκε από τον ίδιο αλλά και τις τοπικές αρχές της πολιτείας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας.

Πρόκειται για μια διώροφη κατοικία με συνολικό εμβαδό 162 τ.μ., που έχει κατασκευαστεί με 3D εκτυπωτή μπετόν. Θα πρέπει να πούμε εδώ, ότι, προκειμένου να δημιουργηθεί ένα τέτοιο σπίτι, χρειαζόταν και η κατάλληλη νομοθεσία η οποία δεν υπήρχε. Το έργο του, είχε την απόλυτη στήριξη της πολιτείας και χρηματοδοτήθηκε με το ποσό των 200.000 ευρώ από το κρατικό πρόγραμμα «Innovative Building» και όπως τονίζει ο ίδιος, θεωρείται ορόσημο με την τεχνολογία εκτύπωσης σκυροδέματος 3D.

Θεσπίστηκε λοιπόν ένα λειτουργικό νομικό πλαίσιο με ταχύτατες διαδικασίες εκτός γραφειοκρατίας, όπου με ακριβές χρονοδιάγραμμα τηρεί όλες τις προδιαγραφές για τη νέα μέθοδο κατασκευής, και έχει δώσει την έγκριση της επιθεώρησης κτιρίων. Αυτό σημαίνει ότι το σπίτι έχει μια σταθερή νομική βάση που αποτελεί το εχέγγυο ο δυνητικός αγοραστής να επιλέξει το συγκεκριμένα μοντέλο δόμησης.

Το έργο του Γιώργου Στάικου, έχει βραβευτεί με το Βραβείο Γερμανικής Πρωτοπορίας 2021, ενώ ακόμα και η κα. Ina Scharrenbach υπουργός Κατοικίας, κοινότητας, κατασκευής και ισότητας της πολιτείας της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας επισκέφθηκε το νεόδμητο σπίτι.

staikos 044

Γ. Στάικος: «Είμαι περήφανος…»

Μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» ο κ. Στάικος, δηλώνει «περήφανος γι’ αυτό που κατάφερα σαν Έλληνας σε μια ξένη χώρα» και όπως μας λέει, ακόμα και οι Γερμανοί είναι ενθουσιασμένοι μαζί του.

Αναφορικά με την κατασκευή του σπιτιού, ο σχεδιασμός ξεκίνησε από το 2019, ενώ παρέλαβε τον εκτυπωτή από τη Δανία τον Σεπτέμβριο του 2020. «Η εκτύπωση μας πήρε συνολικά 100 ώρες λειτουργίας για να ολοκληρώσουμε την τοιχοποιία του σπιτιού, 160 τ.μ. για δύο ορόφους» και η λειτουργία του εκτυπωτή ολοκληρώθηκε το Δεκέμβριο του 2020.

Όπως διευκρινίζει ο ίδιος «αργήσαμε πολύ γιατί δείχναμε το σπίτι σε πολλούς ανθρώπους, σε Πανεπιστήμια και σε άλλους αρχιτέκτονες και υπηρεσίες που ενδιαφέρονταν να δουν την κατασκευή».

Στην ερώτηση για το αν το σπίτι θα δοθεί σε κάποιον ιδιοκτήτη ή θα λειτουργήσει ως εκθεσιακός χώρος, ο κ. Στάικος διευκρινίζει ότι, «θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος για ενάμιση χρόνο και στη συνέχεια θα παραδοθεί στην ιδιοκτήτρια του οικοπέδου προκειμένου να κατοικηθεί».

staikos 05

Ένα κρατικό κτίριο…

Προ ημερών, έγιναν τα εγκαίνια του πρώτου εκτυπώσιμου σπιτιού μέσω 3D εκτυπωτή με μπετόν. Στα εγκαίνια παραβρέθηκε η υπουργός Υποδομών της Βεστφαλίας, ο δήμαρχος της πόλης, ο ίδιος ο κ. Στάικος και η εταιρεία που είχε τον 3D εκτυπωτή, ο αρχιτέκτονας και βέβαια η ιδιοκτήτρια του σπιτιού.

Στην ερώτηση για το πόσο θα κόστιζε σήμερα ένα τέτοιο σπίτι, ο κ. Στάικος το κοστολογεί περίπου στις 450.000 ευρώ μαζί με όλα τα υλικά που βρίσκονται εντός του σπιτιού, εννοώντας την επίπλωση, τα μπάνια και άλλα. Όπως λέει, «τα πάντα μέσα σ’ αυτό έγιναν με χορηγίες από εταιρείες για διαφημιστικούς σκοπούς, λόγω του ότι για ενάμιση χρόνο αυτό θα λειτουργεί ως εκθεσιακός χώρος».

Ο ίδιος σημειώνει πάντως, ότι, αυτήν την ώρα αν το ίδιο σπίτι χτιζόταν με τον συμβατικό τρόπο, θα ήταν 15% φθηνότερο, ενώ γίνεται προσπάθεια ώστε, αυτή η διαφορά να μειωθεί στο 10%. Ανάλογα πάντα με την ποσότητα του υλικού και την τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιος.

Ερωτώμενος για το ποιος είναι ο επόμενος στόχος του, ο κ. Στάικος μας λέει ότι, «στόχος μας είναι, από τις αρχές του 2021, να ξεκινήσει η κατασκευή ενός κρατικού κτιρίου με γραφεία και δύο ορόφους, συνολικού εμβαδού 500 τ.μ. Το κτίριο αυτό θα κατασκευαστεί με ένα διαφορετικό 3D εκτυπωτή και άλλο υλικό, ακόμα πιο φιλικό στο περιβάλλον και ίσως με συντομότερο χρονικό διάστημα κατασκευής. Αυτή την στιγμή, είμαστε σε συζητήσεις με το Υπουργείο Υποδομών και το Πανεπιστήμιο για να δοκιμάσουμε τα νέα υλικά».

staikos 03

Όταν το όνειρο γίνεται πράξη

Ερωτώμενος για το πώς αισθάνεται τώρα που ολοκλήρωσε ένα σημαντικό και πρωτοπόρο έργο, το οποίο στο μέλλον θα δώσει μια νέα οπτική στις κατασκευές, ο Γιώργος Στάικος τονίζει: «Όταν ξεκινάς μια σκέψη σαν όνειρο και στο τέλος γίνεται πράξη μέσα σε δυο χρόνια και ολοκληρώνεται, τότε τα συναισθήματα είναι τόσο μεγάλα, που δεν περιγράφονται. Όλα έγιναν τόσο γρήγορα. Όταν κάθεσαι και βλέπεις αυτό που έκανες, με όλη τη δύναμη που έβαλες γι’ αυτό, είναι το καλύτερο συναίσθημα που υπάρχει και η απόδειξη ότι, ακόμα και αν δεν γεννήθηκες και μεγάλωσες στη Γερμανία, ξέρεις ότι μπορείς να τα καταφέρεις σε μια ξένη χώρα και να είσαι πρωτοπόρος. Όχι στην τεχνολογία, αλλά στην υλοποίηση».

Όσον αφορά για τα σχέδιά του να κάνει μια ίδια δουλειά στην Ελλάδα, μας εξηγεί ότι αυτό θα το προσπαθήσει από το 2021, καθώς με τα προβλήματα του κορωνοϊού δεν μπόρεσε να βρεθεί στην Ελλάδα για να μιλήσει με τους κατάλληλους ανθρώπους.