Δηλώσεις της υπεύθυνης του ΕΟΔΥ κας Γαμβρέλη στη Δράμα στον «Π.Τ.»
Πλήθος κόσμου στην πλατεία Ελευθερίας
Δράμας για rapid test λόγω αδειών καλοκαιριού
► Δυσανασχετεί ο κόσμος που περιμένει υπομονετικά στην πλατεία κάτω από τον καυτό ήλιο – Απαραίτητη η τοποθέτηση περισσότερων τεντών
► Γαμβρέλη: «Χρειάζεται υπομονή και κατανόηση…»
Του Θανάση Πολυμένη
ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ, και η κατάσταση που επικρατεί εξαιτίας των υψηλών θερμοκρασιών είναι αρκετά δύσκολη. Παρ’ όλα αυτά, ο έλεγχος μέσω rapid test για όσους ενδιαφέρονται, είτε επειδή θέλουν να ταξιδέψουν, είτε για διακοπές αλλά και για διάφορους άλλους λόγους συνεχίζεται.
Καθημερινά, ένα συνεργείο ΚΟΜΥ του ΕΟΔΥ βρίσκεται στην πλατεία Ελευθερίας της Δράμας και πραγματοποιεί ελέγχους στους ενδιαφερόμενους. Και το θέμα είναι ότι, τις τελευταίες μέρες, ο κόσμος ολοένα και αυξάνεται, πράγμα που σημαίνει ότι δημιουργούνται παράπονα και προστριβές. Αρκετοί είναι επίσης και εκείνοι που σχολιάζουν τη δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στα social media.
Γεγονός είναι πάντως, ότι, η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη. Δεκάδες άτομα καθημερινά, περιμένουν υπομονετικά στην πλατεία, κάτω από μια μικρή τέντα μέσα στον καυτό ήλιο, προκειμένου να κάνουν rapid test. Και είναι λογικό να υπάρχουν νεύρα από όλες τις πλευρές. Μια μικρή λευκή τέντα, δεν αρκεί για να προστατεύσει τον κόσμο που περιμένει.
Πρότασή μας, ίσως ο Δήμος Δράμας αλλά και η Περιφέρεια Δράμας, θα μπορούσαν να βοηθήσουν στο ζήτημα αυτό, είτε με την τοποθέτηση περισσότερων τεντών στην πλατεία που θα μπορούν να προστατεύουν από τον ήλιο και ακόμα μια μικρή προσφορά νερών δεν θα ήταν αναγκαία. Ο καύσωνας θα συνεχιστεί και προφανώς το καλοκαίρι δεν τελειώνει γρήγορα.
Ο «Πρωινός Τύπος» επικοινώνησε χθες με την υπεύθυνη του ΕΟΔΥ στη Δράμα και υπεύθυνη συντονίστρια του Εμβολιασμού κατ’ οίκον στο Νομό Δράμας, Δρ, Ελένη Γαμβρέλη, Ρευματολόγο – Ανοσολόγο, η οποία μεταξύ άλλων επιβεβαιώνει ότι το τελευταίο διάστημα ο κόσμος για rapid test είναι συνεχώς αυξανόμενος. Και όπως λέει χαρακτηριστικά η ίδια, «τα παιδιά (σ.σ. οι νοσηλευτές που ενεργούν τα rapid test) έχουν πέσει κάτω. Κοντεύουν να αρρωστήσουν».
Στην ερώτησή μας ότι υπάρχουν αρκετές αντιδράσεις από τον κόσμο, ότι δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό και ότι η όλη διαδικασία αργεί μέσα στη ζέση στην πλατεία Ελευθερίας η ίδια απαντάει: «εξαιτίας του καλοκαιριού, δύο άτομα είναι κάτω και άλλα δύο σε κάποιο χωριό. Οι υπόλοιποι έχουν άδεια. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι άλλο».
Η ίδια συνιστά στον κόσμο «να κάνει υπομονή και να δείξει κατανόηση», ενώ τονίζει μάλιστα ότι, «πολλοί έρχονται με ύβρεις και τσαμπουκά, απειλές και ετοιμάζομαι να κάνω επιστολή στον ΕΟΔΥ, για το πώς συμπεριφέρονται οι άνθρωποι στα συνεργεία μας».
Χαμηλό ποσοστό στον κατ’ οίκον εμβολιασμό
Ερωτηθείσα σχετικά με το ζήτημα των εμβολιασμών κατ’ οίκον, η ίδια επισημαίνει ότι «από τη Δευτέρα το πρωί το Κέντρο Υγείας Δράμας ξεκινάει τον κατ’ οίκον εμβολιασμό με τρία άτομα προς το παρόν και από την Τρίτη κανονικά».
Η ίδια σημειώνει ότι η συμμετοχή δεν είναι τόσο υψηλή όσο θα έπρεπε, στο σύνολο του Νομού Δράμας.
Χαρακτηριστικό είναι πάντως, ότι στο σύνολο του κατ’ οίκον εμβολιασμού, αυτοί θα γίνονται και από συνεργεία όλων των Κέντρων Υγείας του Νομού Δράμας, αλλά και από ιδιώτες ιατρούς που έχουν δηλώσει τη συμμετοχή τους.
Προς το παρόν πάντως, δεν μπορούμε να έχουμε ολοκληρωμένα στοιχεία σχετικά με το πόσα άτομα έχουν δηλώσει το ενδιαφέρον τους να εμβολιαστούν κατ’ οίκον, καθώς αυτοί ξεκινούν από την ερχόμενη Δευτέρα.
Την πρόθεσή τους να δηλώσουν πάντως για εμβολιασμό κατ’ οίκον, μπορούν να το κάνουν οι ίδιοι οι ασθενείς, είτε συγγενικά τους πρόσωπα, είτε ακόμα και οι θεράποντες ιατροί τους. Τα άτομα αυτά θα πρέπει να μην έχουν τη δυνατότητα να βγουν από το σπίτι.
Πάντως, με τροπολογία του Υπ. Υγείας που κατατέθηκε στη Βουλή μεταξύ άλλων διατάξεων επανακαθορίζονται το ύψος της αποζημίωσης των ιατρών και φορέων υλοποίησης του άρθρου 268 του ν. 4798/2021 για κάθε διενεργούμενο κατ’ οίκον εμβολιασμό, σε πενήντα (50) ευρώ, από είκοσι (20) ευρώ που ισχύει σήμερα, καθώς και η αποζημίωση των ιατρών για κάθε εμβολιασμό στο ιατρείο, σε είκοσι (20) ευρώ από τρία (3) ευρώ που ισχύει σήμερα. Για τις εν λόγω αποζημιώσεις εξακολουθεί να ισχύει προνομιακό φορολογικό καθεστώς, κατά τα ειδικότερα οριζόμενα (ακατάσχετο κ.λπ.).
Επίσης καθορίζεται στο ύψος των δέκα (10) ευρώ, η αμοιβή των φαρμακοποιών και των ιατρών για τη συμμετοχή τους στη διαδικασία ενημέρωσης και προγραμματισμού ημερομηνίας εμβολιασμού μέσω του Συστήματος προγραμματισμού συνεδριών εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού COVID-19. Η εν λόγω αμοιβή εκκαθαρίζεται και καταβάλλεται μόνο μετά τη διενέργεια της πρώτης δόσης εμβολιασμού του φυσικού προσώπου.