Ξεκίνησε η διαδικασία για
τον υποχρεωτικό εμβολιασμό
σε προνοιακές δομές της Δράμας
► Δύο αναστολές στο Δήμο Προσοτσάνη
► Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο δήμαρχος Δοξάτου, η διευθύντρια του Θεραπευτηρίου Δράμας και οι πρόεδροι του Σωματείου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Δράμας και του Σωματείου Νοσηλευτών ΑΜΘ
Του Θανάση Πολυμένη
ΗΔΗ από 1 Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με όσα ισχύουν μέχρι σήμερα, φαίνεται ότι ξεκινούν οι αναστολές καθηκόντων για εργαζόμενους σε Νοσοκομεία και άλλα υγειονομικά ιδρύματα, εφόσον δεν έχουν εμβολιαστεί κατά της Covid-19.
Ήδη, στο Νομό Δράμας, δυο εργαζόμενες στο Δήμο Προσοτσάνης η μία νοσηλεύτρια και η άλλη γενικών καθηκόντων, τέθηκαν ήδη σε αναστολή με απόφαση του προέδρου της Δημοτικής Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Προσοτσάνης, ενώ στο Δήμο Δράμας, τα ΚΑΠΗ τέθηκαν σε αναστολή λειτουργίας τους, μέχρι να εμβολιαστούν όλοι όσοι εργάζονται σ’ αυτά.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν σήμερα, η διαδικασία εξαίρεσης από τον υποχρεωτικό εμβολιασμό προβλέπει ότι δίνεται σχετική προθεσμία μέχρι και σήμερα Τετάρτη 18 Αυγούστου, για τους εργαζόμενους σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και προνοιακές δομές, να καταθέσουν αίτημα για τον μη εμβολιασμό τους με τα απαραίτητα δικαιολογητικά.
Ήδη πάντως, στις δομές αυτές, από 16 Αυγούστου ισχύει η εφαρμογή των κυρώσεων με αναστολή των καθηκόντων τους από την εργασία τους, όπως έγινε και στο Δήμο Προσοτσάνης.
Όσον αφορά τα Νοσοκομεία, οι εργαζόμενοι που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, θα πρέπει να καταθέσουν το αίτημά τους μέχρι και 31 Αυγούστου, ενώ από 1 Σεπτεμβρίου ξεκινάει η εφαρμογή της υποχρεωτικότητας.
Όσον αφορά τους νεοπροσλαμβανόμενους, υποχρεούνται να υποβάλλουν την αίτησή τους μέσα σε τρεις εργάσιμες μέρες, από την πρώτη εμφάνιση στην εργασία τους. Με την κατάθεση της αίτησης, όπως σημειώνεται στην απόφαση, και μέχρι την έκδοση της απόφασης αναστέλλεται η επιβολή των κυρώσεων. Η απόφαση αφορά όλα τα φυσικά πρόσωπα (εργαζόμενους σε οίκους ευγηρίας και νοσοκομεία) που υπόκεινται σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως ορίζονται στο ν. 4820/2021 (Α’ 130).
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πρωινού Τύπου», αυτή την ώρα στο Νοσοκομείο Δράμας περίπου το 30% παραμένει ανεμβολίαστο, ενώ όπως δηλώνει ο πρόεδρος των Νοσηλευτών Αν. Μακεδονίας – Θράκης κ. Σιρλαντζής, «η υποχρεωτικότητα εμποδίζει τον εμβολιασμό», εξηγώντας ότι, αν δεν υπήρχε η υποχρεωτικότητα, θα είχαν εμβολιαστεί περισσότεροι υγειονομικοί.
Όσον αφορά τις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ στη Δράμα (Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων και δομές ΑμεΑ Αγίου Σάββα), στους 80 εργαζόμενους, οι 13 δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν.
Στους Δήμους της ΠΕ Δράμας
Αναλυτικότερα, όπως ήδη αναφέραμε και παραπάνω, ο Δήμος Δράμας από τη Δευτέρα 16 μέχρι και την επόμενη Δευτέρα 23 Αυγούστου, έχει ανακοινώσει αναστολή λειτουργίας των ΚΑΠΗ, λόγω του ότι οι εργαζόμενοι σ’ αυτά δεν έχουν εμβολιαστεί.
Την απόφαση αυτή η υπογράφει ο πρόεδρος του Νομικού Προσώπου Δήμου Δράμας κ. Δερματίδης.
Όσον αφορά τους Δήμους Κ. Νευροκοπίου και Παρανεστίου, σύμφωνα με τους δημάρχους κ. Κυριακίδη και Καγιάογλου αντίστοιχα, αυτή την ώρα δεν υπάρχει κανένα απολύτως ζήτημα μη εμβολιασμού εργαζομένων σε αντίστοιχες δομές και υπηρεσίες.
Σε επικοινωνία που είχαμε με το δήμαρχο Δοξάτου κ. Ζεκερίδη, ο ίδιος δήλωσε στον «Π.Τ.» ότι «δεν έχουμε κάνει κάποιον σχετικό έλεγχο ακόμα, αλλά θα πρέπει να πω ότι δεν μπορώ να υποχρεώσω κανέναν να εμβολιαστεί». Ενημερώνοντας ότι στο Δήμο Προσοτσάνης έχουμε ήδη μια αναστολή καθηκόντων εργαζόμενης νοσηλεύτριας, ο κ. Ζεκερίδης σημειώνει ότι «δεν υπάρχει καμία ΚΥΑ που να προβλέπει κάτι τέτοιο. Αν υπάρχει κάποια ΚΥΑ που να προβλέπει ότι οι μη εμβολιασμένοι δεν μπορούν να δουλέψουν, θα την εφαρμόσουμε, είναι σίγουρο. Αλλά μέχρι τώρα δεν έχω δει ΚΥΑ που να λέει ότι αυτοί που δεν εμβολιάζονται δεν μπορούν να εργάζονται. Απλά πρέπει να προστατεύονται με μάσκες και όλα τα υγειονομικά μέτρα».
Στις δομές του Θεραπευτηρίου Χρονίων Παθήσεων Δράμας
Όσον αφορά τις δομές του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας ΑΜΘ στη Δράμας, στο Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων και τις δομές για ΑμεΑ στον οικισμό του Αγίου Σάββα, μας ενημερώνει σχετικά η διοικήτρια των δομών κα. Χατζηδημητρίου.
Σύμφωνα με την κα. Χατζηδημητρίου, «στο σύνολο 80 εργαζομένων, προς το παρόν οι 13 έχουν δηλώσει ότι θα κάνουν αίτημα να εξαιρεθούν από τον εμβολιασμό και την αναστολή».
Όπως διευκρινίζει μάλιστα, «μέχρι την Τετάρτη (σήμερα) έχουν δικαίωμα να κάνουν αίτημα, αλλά το πόσοι τελικά θα καταθέσουν το αίτημά τους, ακόμα δεν το γνωρίζουμε. Με την αίτησή τους θα πρέπει επίσης να καταθέσουν και τα απαραίτητα δικαιολογητικά που ζητούνται. Στη συνέχεια, αυτά κατατίθενται στην Ειδική Επιτροπή, αυτή αξιολογεί αν συντρέχουν οι λόγοι μη εμβολιασμού και πρέπει να τους απαντήσει μέσα σε πέντε μέρες. Αν η αξιολόγηση της Επιτροπής είναι απορριπτική και συνεχίζουν να είναι αρνητές του εμβολίου, μπαίνουν σε αναστολή».
Ανεμβολίαστο το 30% των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Δράμας
Όσον αφορά το Νοσοκομείο Δράμας, σύμφωνα με ανεπίσημα και ανεπιβεβαίωτα στοιχεία τα οποία δίνονται από Σωματεία του Νοσοκομείου Δράμας, περίπου το 30% στο σύνολο των εργαζομένων του, παραμένει ανεμβολίαστο.
Σύμφωνα με όσα ισχύουν αυτή την ώρα, δικαίωμα για το αίτημα μη εμβολιασμού τους, οι εργαζόμενοι έχουν να το καταθέσουν μέχρι τέλος Αυγούστου, ενώ από 1 Σεπτεμβρίου ξεκινούν πλέον οι κυρώσεις με αναστολή της εργασίας τους και μη αποδοχές, για όσους δεν εμβολιαστούν.
Αναλυτικότερα και μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων κ. Παπαδόπουλος, σημείωσε ότι «εμείς στο Νοσοκομείο Δράμας είχαμε ένα σχετικά υψηλό ποσοστό ανεμβολίαστων, αν και νομίζω ότι τις επόμενες ημέρες αυτό θα κάμψει».
Όπως σημειώνει ο ίδιος, «ακριβές ποσοστό αυτή την ώρα δεν μπορούμε να ξέρουμε, όπως και η διοίκηση πιστεύω, αλλά περίπου 150 στα 630 δεν έχει εμβολιαστεί. Αυτό το ποσοστό όμως μέρα με τη μέρα μειώνεται».
Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «ακόμα και 20 ή 30 άτομα να μείνουν χωρίς εμβολιασμό, θα έχουμε σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία μας, καθώς πολλές ειδικότητες δεν μπορούν να αντικατασταθούν. Υπάρχουν ειδικότητες δηλαδή στο Νοσοκομείο, που δεν υπάρχουν στο λοιπόν επικουρικό προσωπικό να μπορεί να τους αλλάξει. Με ένα έγγραφο που κυκλοφορεί από την 1η Υγειονομική Περιφέρεια, λέει ότι σε περίπτωση που δεν μπορέσει να αντικατασταθεί αυτό το προσωπικό, αναφέρεται ακόμα και σε αναστολή τμημάτων και μείωση προγραμματισμένων χειρουργείων».
Τα άτομα που δεν επιθυμούν να εμβολιαστούν, εργάζονται σε διάφορα τμήματα του Νοσοκομείου, όπως γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και τεχνικοί, ενώ ο κ. Παπαδόπουλος διευκρινίζει ότι «η Ομοσπονδία μας έχει κηρύξει διαρκεί αποχή και οι εμβολιασμοί αλλά και οι μη εμβολιασμένοι να μην υποδείξουμε τα πιστοποιητικά μας. Πιθανόν κάποιοι από εμάς που δεν θα δείξουμε τα πιστοποιητικά μας, ακόμα και αν έχουμε εμβολιαστεί, να βγούμε σε αναστολή. Δεν ξέρουμε ακόμα τι θα γίνει. Τώρα είμαστε σε απεργία αποχής από τη διαδικασία».
Όπως διευκρινίζει ο ίδιος, «οι προϊστάμενοι των τμημάτων έχουν αναλάβει να κάνουν αυτή τη διαδικασία (του ελέγχου των πιστοποιητικών εμβολιασμού), αλλά αν δεν την κάνουν, πιθανόν να το κάνει η διοίκηση. Αλλά πολλοί συνάδελφοι όμως, υπό το βάρος της υποχρεωτικότητας δεν θα υποδείξουμε τα πιστοποιητικά μας. Θέση της Ομοσπονδίας είναι ότι δεν μπορούμε να δείξουμε ιατρικές πράξεις στους προϊσταμένους. Με βάσει τη νομοθεσία, αρμόδιος είναι μόνο ο γιατρός εργασίας. Δεν μπορούν όλοι να έχουν πρόσβαση σ’ αυτά τα στοιχεία».
Ο κ. Παπαδόπουλος, διευκρινίζει ότι «μέχρι τις 20 Αυγούστου η διοίκηση θέλει να συγκεντρώσει από τα Τμήματα όσους έχουν εμβολιαστεί και μέχρι 31 Αυγούστου θα συμπληρώνει αυτή τη λίστα. Και από 1 Σεπτεμβρίου, όσοι δεν έχουν συμπληρώσει τη διαδικασία και δεν έχουν κάνει την πρώτη δόση του εμβολίου, μπαίνουν σε αναστολή. Στα προνοιακά ιδρύματα έχει ήδη ξεκινήσει από 16 Αυγούστου».
Πρόεδρος Νοσηλευτών: «Η υποχρεωτικότητα εμποδίζει τον εμβολιασμό των υγειονομικών»
Ο «Π.Τ.» επικοινώνησε και μίλησε επίσης με τον πρόεδρο του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού Αν. Μακεδονίας και Θράκης κ. Σιρλαντζή και αντιπρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Νοσηλευτικού Προσωπικού (ΠΑΣΟΝΟΠ), ο οποίος θέτει ανοιχτά το ζήτημα της υποχρεωτικότητας, η οποία εμποδίζει τελικά τον εμβολιασμό των υγειονομικών σε μεγάλο ποσοστό.
Όπως επισημαίνει ο κ. Σιρλαντζής, «αυτή την ώρα συλλέγουμε το ποιοι έχουν εμβολιαστεί και ποιοι όχι, προκειμένου να γίνει ενημέρωση στις Υγειονομικές Περιφέρειες, για να ξέρουμε τον ακριβή αριθμό». Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, λέει ότι «σύμφωνα με τα τελευταία ανεπίσημα στοιχεία το 30% των εργαζομένων σε σύνολο 630 ατόμων».
Στην ερώτηση αν το ποσοστό αυτό μειωθεί στη συνέχεια, ο κ. Σιρλαντζής τονίζει ότι «δεν γνωρίζουμε αν το ποσοστό αυτό μειωθεί στη συνέχεια. Είναι καθαρά το θέμα της υποχρεωτικότητας. Όλοι οι υγειονομικοί, έχουμε ταχθεί υπέρ του εμβολιασμού και εναντίον της υποχρεωτικότητας. Αυτή τη στιγμή, θεωρώ ότι το κομμάτι αυτό της τιμωρίας, της αναστολής της εργασίας στην ουσία, έχει κάνει κάποιους συναδέλφους να αντιδρούν και να βλέπουν το θέμα εντελώς διαφορετικά και να τάσσονται κατά της διαδικασίας. Πιστεύω ότι θα εμβολιάζονταν περισσότεροι. Η υποχρεωτικότητα δημιουργεί πρόβλημα. Αυτό το θέμα της υποχρεωτικότητας δημιουργεί πρόβλημα» λέει ο κ. Σιρλαντζής και διευκρινίζει: «Περάσαμε από το χειροκρότημα στην τιμωρία αυτή την ώρα. Αυτό έχει γίνει. Εμείς, ούτως ή άλλως ως Ομοσπονδία, όσον αφορά το κομμάτι που αναφέρουν, ο εμβολιασμός είναι για το καλό κοινό. Επί χρόνια ως Ομοσπονδία, στέλναμε στοιχεία στο Υπουργείο Υγείας και μιλούσαμε για τις ασφαλείς αναλογίες νοσηλευτών και ασθενών στα Νοσοκομεία και πάλι θίγαμε στο θέμα της στελέχωσης. Το ίδιο πράγμα είναι. Μιλούσαμε επί χρόνια για το κοινό καλό, ότι πρέπει να στελεχωθούν τα Νοσοκομεία. Τώρα, για το κοινό καλό, τιμωρείται και διώχνεται ο κόσμος, χωρίς να σκεφτόμαστε το πρόβλημα που μπορεί να δημιουργηθεί. Αν αρχίσουν οι αναστολές, θα δημιουργηθούν σοβαρά ζητήματα λειτουργίας τμημάτων και το θέμα είναι ότι δεν γνωρίζουμε για πόσο διάστημα θα διαρκέσει αυτό. Μ’ αυτό το υπάρχον προσωπικό, τα περισσότερα Νοσοκομεία δεν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν, ούτε και θα προλάβει να αναπληρωθεί το προσωπικό. Ακόμα και αν γίνει αυτό, θα πρόκειται για νέο προσωπικό που θα χρειάζεται χρόνο προσαρμογής στο Νοσοκομείο και δεν θα μπορεί να βοηθήσει άμεσα».