Home > Πρώτο Θέμα > Κατανομή της ΣΑΤΑ από 50% στην Κοινότητα Δράμας και στις υπόλοιπες Κοινότητες-Δηλώσεις Μ. Τάσσου και Αλ. Τσιαμπούσης στον «Πρωινό Τύπο»

Κατανομή της ΣΑΤΑ από 50% στην Κοινότητα Δράμας και στις υπόλοιπες Κοινότητες-Δηλώσεις Μ. Τάσσου και Αλ. Τσιαμπούσης στον «Πρωινό Τύπο»

Κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας

Κατανομή της ΣΑΤΑ από 50%

στην Κοινότητα Δράμας και

στις υπόλοιπες Κοινότητες

Θέση της υπηρεσίας να δώσει το 77%  και της δημοτικής αρχής το 48% στην Κοινότητα Δράμας

Δηλώσεις Μ. Τάσσου και Αλ. Τσιαμπούσης στον «Πρωινό Τύπο»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΑΠΟ ΤΑ πλέον ενδιαφέρονται θέματα που συζητήθηκαν το βράδυ της Τετάρτης 25 Αυγούστου στο Δημοτικό Συμβούλιο Δράμας, ήταν η κατανομή της ΣΑΤΑ προς τις Κοινότητες του Δήμου Δράμας.

Αναφορικά με το θέμα, είχαμε δημοσιεύσει σχετικά και προ ημερών. Η πρόταση της Οικονομικής Υπηρεσίας του Δήμου Δράμας γίνεται πάντα πληθυσμιακά και είχε προτείνει να δοθεί το 77,74% στην Κοινότητα Δράμας (980.899 ευρώ) και το υπόλοιπο από το 1.261.640 ευρώ στις υπόλοιπες Κοινότητες του Δήμου.

Κατά τη συνεδρίαση του σώματος, η δημοτική αρχή με εισηγητή τον αντιδήμαρχο Προγραμματισμού κ. Τάσσου, πρότεινε να δοθεί το 48,5% στην Κοινότητα Δράμας και το υπόλοιπο στις υπόλοιπες Κοινότητες.

Δική της πρότασης κατέθεσε η παράταξη «Project Δράμα 2020», ώστε να δοθεί από 50% στην Κοινότητα Δράμας και 50% στα υπόλοιπα, ενώ υπήρξε επίσης και άλλη πρόταση, ώστε η συζήτηση να αναβληθεί και να συζητηθεί εκ νέου σε Διαπαραταξιακή Επιτροπή.

TASSOU1

Σε δηλώσεις του στον «Π.Τ.» χθες, ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού κ. Τάσσου, σημείωσε ότι «η πρόταση της υπηρεσίας βασιζόταν στην πληθυσμιακή κατανομή με βάση τις Κοινότητες και έδινε το μεγαλύτερο ποσοστό (77%) στη Δημοτική Κοινότητα Δράμας. Η πάγια θέση της δικής μας παράταξης είναι ότι για να πετύχουμε μια ισόρροπη ανάπτυξη ανάμεσα στην πόλη και στα χωριά, θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι στην πόλη, έρχονται πόροι από διάφορα προγράμματα. Για παράδειγμα γίνονται πολλά έργα μέσα στον αστικό ιστό της Δράμας, έχουν προγραμματιστεί περαιτέρω έργα, έχουν υποβληθεί προτάσεις στο «Αντώνης Τρίσης» τα οποία ουσιαστικά θα είναι στη Δράμα αυτά, οπότε θα έπρεπε να εξετάσουμε μια καλύτερη κατανομή».

Αναφερόμενος στην πρόταση της παράταξης «Project Δράμα 2020» για να δοθούν από 50% τα χρήματα της ΣΑΤΑ, ο κ. Τάσσου είπε ότι, «ήταν πολύ κοντά στη δική μας πρόταση και η οποία τελικά πέρασε κατά πλειοψηφία. Αυτή η πρόταση είναι πολύ κοντά στη λογική τη δική μας, αυτή της ισόρροπης κατανομής».

Σχετικά με την πρόταση της Κοινότητας Δράμας η οποία εκφράστηκε με ψήφισμα, να της δοθεί το 60% από τη χρηματοδότηση της ΣΑΤΑ, ο κ. Τάσσου είπε ότι, «το Δ.Σ. είναι ένας χώρος μέσα στον οποίο ανταλλάσσουμε απόψεις, ερχόμαστε κοντά ή ερχόμαστε μακριά η μια παράταξη με την άλλη, υπήρχε ένα τέτοιο πεδίο σύγκλισης με τις προτάσεις που κατατέθηκαν και ήταν περιττό να γίνει μια Διαπαραταξιακή. Άλλωστε, η Οικονομική Υπηρεσία που έφερε το θέμα, και τους αξίζουν συγχαρητήρια γιατί είναι η πρώτη φορά που έρχεται τόσο νωρίς. Είναι η πρώτη απόφαση που οδηγεί στην ψήφιση του προϋπολογισμού ώστε να τον έχουμε έγκαιρα. Κατά τη συζήτηση παρενέβησαν και οι Κοινότητες και εγώ καταλαβαίνω τους προέδρους, ώστε να είναι διεκδικητικοί για το χωριό τους».

TSIAMPOUSHS

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της παράταξης «Project Δράμα 2020» κ. Τσιαμπούσης, μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» για την πρόταση της παράταξης, είπε: «Η πρότασή μας δεν είχε μεγάλη διαφορά από την εισήγηση της δημοτικής αρχής. Απλά εξασφάλιζε το 50%-50% για τη Δράμα και τα χωριά, γιατί η πρόταση της δημοτικής αρχής ήταν στο 48,5%. Αλλά αυτά τα 20.000 ευρώ θεωρήσαμε ότι δικαιωματικά έπρεπε να πάνε στη Δράμα, όταν η Δημοτική Κοινότητα Δράμας ζητούσε να γίνει η κατανομή 60% στη Δράμα και 40% στα χωριά».

Ο κ. Τσιαμπούσης είπε ότι, «εμείς δεν διαφωνούμε καθόλου με το ψήφισμα της Δημοτικής Κοινότητας Δράμας, άλλωστε το ψήφισαν και τα μέλη μας. Θεωρούμε λογικό να προσπαθείς να διαφυλάξεις τα συμφέροντα της Κοινότητας. Το ίδιο θα έπρεπε να κάνουν και όλα τα συμβούλια Κοινοτήτων».

Όπως τόνισε μάλιστα στον «Π.Τ.», «ο λόγος που ψηφίσαμε το 50%-50%, ήταν ότι είναι κάτι το οποίο έχει θεσμοθετήσει και η προηγούμενη δημοτική αρχή, από τα χρόνια του κ. Χαρακίδη ακόμα. Και επειδή ο λόγος που έφτασε η Κοινότητα να ζητάει κάτι τέτοιο δεν είναι να εξασφαλίσει το 60%, αλλά πιο πολύ να εξασφαλίσει όσα δικαιούται. Να παίρνει στην ώρα τους τις εκπτώσεις, να γίνεται σωστή ιεράρχηση των έργων, να εκτελούντα κατ’ αρχάς γιατί είμαστε πίσω κατά 3-4 ΣΑΤΑ. Ειδικά στην Κοινότητα της Δράμας, υπάρχουν πάρα πολλά έργα, τα οποία μένουν στάσιμα και δεν έχουν εκτελεστεί, από ΣΑΤΑ ακόμα και του 2017».

Αναφορικά με το ζήτημα των εκπτώσεων από διάφορα έργα, τονίζει ότι «καθυστερούν πάρα πολύ να γυρίσουν πίσω και δεν υπάρχει ένας σωστός προγραμματισμός. Μην ξεχνάμε, ότι η Κοινότητα Δράμας δεν είναι μόνο η πόλη, είναι ο Αρκαδικός, είναι η Νέα Αμισός, είναι τα Αμπελάκια, είναι η Σίψα κτλ. Έχουν δίκιο να διαμαρτύρονται γι’ αυτό το γεγονός. Και φυσικά η Κοινότητα Δράμας ποτέ δεν είπε ότι πρέπει να δίνονται πληθυσμιακά, παρ’ ότι η ΣΑΤΑ δίνεται πληθυσμιακά».

Ο λόγος που εμείς ψηφίσαμε το 50%-50%, καταλαβαίνουμε ότι οι Κοινότητες έχουν ανάγκες και δεν μπορεί μια Κοινότητα πληθυσμιακά να κάνει αυτά που χρειάζεται με 1.500 ή 2.000 ευρώ. Το γεγονός ότι η δημοτική αρχή ενδιαφέρεται τόσο πολύ για τις κοινότητες, είναι ένα επικοινωνιακό τρικ. Γιατί αν ενδιαφέρονταν τόσο πολύ για τις Κοινότητες, δεν θα μοίραζε τα 22 εκατομμύρια ευρώ του «Αντ. Τρίτσης» σε ποσοστό λιγότερο από 10% σ’ αυτές σε αγροτικές οδοποιίες και όλα τα υπόλοιπα να γίνονται στη Δράμα».