Μιλάει στον «Π.Τ.» ο προϊστάμενος του Τμήματος Δασολογίας Δράμας
Κανένας εισαχθείς στο Τμήμα
Δασολογίας της Δράμας
από τα ΓΕΛ της χώρας!!!
► Μόνο 25 άτομα στο Δασολογίας από ΕΠΑΛ και από το 10% 2019 και 2020
► Χαμηλή ζήτηση και για το Τμήμα Οινολογίας αν και εκεί τα ποσοστά των εισαχθέντων είναι χαμηλά
► Παπαδόπουλος: «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι…»
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΝΑΚΟΙΝΩΘΗΚΑΝ χθες το πρωί, οι βάσεις εισαγωγής στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευσης από το Υπουργείο Παιδείας. Σύμφωνα με τις γενικότερες εκτιμήσεις, οι βάσεις εισαγωγής σε περισσότερες από 400 σχολές στη χώρα, κινήθηκαν ανοδικά.
Οι Σχολές με τα περισσότερα μόρια είναι οι Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Αθήνα) 19.929, Ψυχολόγων (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκης 19.039, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών (Πάτρα) 18.840, Ιατρικής (Αθήνα) 18.826, Νομικό (ΣΣΑΣ) Θεσσαλονίκη 18.730, Ιατρική Θεσσαλονίκη 18.654, Ικάρων (ΣΙ) Μηχανικοί (ΣΜΑ) 18.557, Αξιωματικών Πυροσβεστικής Ακαδημίας (μόνο για πολίτες) 18.529, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (Αθήνα) 18.487.
Τα Τμήματα του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα
Όσον αφορά τα δύο Τμήματα της Δράμας της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών: Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας και Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, δημοσιεύουμε παρακάτω στοιχεία όπως την ελάχιστη βάση εισαγωγής, το βαθμό του πρώτου και του τελευταίου εισαχθέντα καθώς και το πόσοι έχουν πετύχει στα δύο Τμήματα της Δράμας.
Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι, στο Τμήμα Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος, και στην κατηγορία των Ημερήσιων ΓΕΛ, δεν περνάει ούτε ένας φοιτητής! Ενώ το ίδιο χαρακτηριστικό παρατηρείται και στο Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης στην Ξάνθη.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε χθες στη δημοσιότητα το Υπ. Παιδείας, από τους αποφοίτους των ΓΕΛ, φέτος, στο Τμήμα Δασολογίας περίμεναν 159 φοιτητές, παρ’ όλα αυτά δεν εισάγεται ούτε ένας, πράγμα που πρέπει να θεωρείται μεγάλο πλήγμα για το Τμήμα της Δράμας. Και αυτό σημαίνει ότι, τα δύο Τμήματα της Δράμας πιθανόν να τεθούν ακόμα και υπό αμφισβήτηση στο άμεσο μέλλον.
Αντίστοιχα από τους μαθητές των ΕΠΑΛ περίμεναν 19 και εισάγονται και οι 19, από το ΓΕΛ 10% 2019 περίμεναν 7 και εισάγονται 2, από το ΓΕΛ 10% 2020 περίμεναν 9 και εισάγονται 3 και από το ΓΕΛ 10% παλαιό 2020 περίμεναν 1 και εισάγεται 1.
Χαρακτηριστική είναι επίσης και η χαμηλή εισαγωγή φοιτητών, στο πολύπαθο Τμήμα Οινολογίας της Δράμας, καθώς και εδώ φαίνεται ότι η ελάχιστη βάση εισαγωγής γενικά το αποψιλώνει, μιας και στις 196 κενές θέσεις, από τα ΓΕΛ εισάγονται φέτος μόνο 24, ενώ από τα ΕΠΑΛ μόνο 19 άτομα.
Αντ. Παπαδόπουλος: Χαμηλό ενδιαφέρον και ελάχιστη βάση εισαγωγής
Οι λόγοι για το χαμηλό νούμερο νέων φοιτητών στη Δράμα, μπορεί να είναι πολλοί και σίγουρα ένας είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής που φέτος αποψίλωσε κυριολεκτικά τις σχολές σε όλη τη χώρα, ενώ ένας άλλος είναι ότι, δεν υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον πλέον για τα Τμήματα Δασολογίας και όλα όσα σχετίζονται με τα δάση και το περιβάλλον.
Αυτά είναι ορισμένα από τα ζητήματα τα οποία θίγει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο», ο πρόεδρος του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος στη Δράμα κ. Αντώνης Παπαδόπουλος.
Ο κ. Παπαδόπουλος, ευγενώς δέχτηκε να σχολιάσει το γεγονός της σχεδόν μηδενικής εισαγωγής φοιτητών ή τουλάχιστον μόνο 25 ατόμων φέτος και κανενός προερχόμενου από τα ΓΕΛ της χώρας, εκφράζοντας τον προβληματισμό του.
Όταν του ζητήσαμε να σχολιάσει το θέμα αυτό, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε ότι «δεν είναι βέβαια μόνο το δικό μας Τμήμα, αλλά έχει και άλλα Τμήματα στη χώρα. Σε γενικές γραμμές, το γεγονός έχει να κάνει με τα δασολογικά επαγγέλματα άλλα και με το ίδιο γνωστικό αντικείμενο, όπως δασολογία και περιβάλλον. Και το πλέον ανταγωνιστικό Τμήμα της Θεσσαλονίκης που είναι μια παραδοσιακή Σχολή με ζωή εδώ και 100 χρόνια, πήρε μόλις 21 άτομα φέτος!»
Στη διαπίστωση ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, ο κ. Παπαδόπουλος τονίζει ότι, «αυτό που ζούμε τα τελευταία χρόνια και τα βλέπουμε, το πρώτο είναι ότι γενικά δεν έχει πλέον ζήτηση η επιστήμη της Δασολογίας και ότι έχει να κάνει με το Περιβάλλον. Βέβαια, σε σχέση με άλλα Τμήματα όπως της Θεσσαλονίκης που πήρε 21 άτομα, 7 πήρε η Ορεστιάδα, 1 στο Καρπενήσι και μηδέν εμείς. Σίγουρα εμείς εδώ στη Δράμα είμαστε σε χειρότερη μοίρα… είναι κάτι που δε το περιμέναμε για να είμαι ειλικρινής».
Ελάχιστη βάση εισαγωγής
Θέτοντας το ζήτημα σε διαφορετική βάση, ότι δηλαδή δεν δήλωσε ούτε ένας μαθητής από τα ΓΕΛ το Τμήμα Δασολογίας Δράμας ή όσοι δήλωσαν είχαν χαμηλή βαθμολογία, ο κ. Παπαδόπουλος εξηγεί: «Υποθέτω ότι δήλωσαν αρκετοί, απλά δεν έπιασαν τη βάση του 9,58. Προφανώς αυτοί που δήλωσαν Δασολογία Δράμας, ο βαθμός ήταν σίγουρα κάτω από την ελάχιστη βάση εισαγωγής. Η οποία ελάχιστη βάση εισαγωγής, μας έκανε τελικά μεγάλη ζημιά».
Στην ερώτηση ότι τελικά μπαίνουν 25 άτομα από τα ΕΠΑΛ και τα ποσοστά του 10%, ο ίδιος επισημαίνει ότι «εκεί είμαστε στα 25 άτομα συν δέκα που πέρασαν πέρυσι και θα εγγραφούν φέτος, είμαστε γύρω στα 30 άτομα. Αλλά και τα 30 άτομα για να είμαι ειλικρινής, είναι πάρα πολύ λίγα. Και αν το δούμε συνδυαστικά με το Τμήμα Οινολογίας, για την πόλη της Δράμας είναι πολύ μεγάλη ζημιά, για να μην πούμε καταστροφή. Γιατί και εκεί έχουμε πολύ λίγους εισαχθέντες».
Ερωτώμενος για το τι φταίει γενικότερα και αν αιτία γι’ αυτό είναι η ελάχιστη βάση εισαγωγής και αν έπαιξε το ρόλο της, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει ότι «αυτό νομίζω ότι έπαιξε τον κυρίαρχο ρόλο. Μας αφαίρεσε τουλάχιστον 100 άτομα φέτος. Ένας δεύτερος λόγος γενικά είναι ότι και τα τμήματα που έχουν να κάνουν με τη Δασολογία και το Περιβάλλον δεν τραβάνε και τρίτο – ως προσωπική μου εκτίμηση – είναι ότι η πόλη της Δράμας δεν έχει άμεση πρόσβαση με την Εγνατία Οδό, όπως συμβαίνει με Καβάλα, Ξάνθη, Σέρρες, Κομοτηνή κτλ. Και ακόμα το γεγονός που το έζησα προσωπικά αυτό, ότι δυστυχώς η Δράμα δεν έχει τις κατάλληλες υποδομές. Η Δράμα δεν έχει σπίτια, χωρίς να θέλω να πω ότι έπαιξε σπουδαίο ρόλο. Ο κυριότερος λόγος παραμένει πάντως η χαμηλότερη βάση εισαγωγής».
Συγχώνευση των Τμημάτων;
Στην ερώτηση αν το ζήτημα της μείωσης φοιτητών στα δύο Τμήματα του ΔΙΠΑΕ στη Δράμα, θα μπορούσε να δημιουργήσει ζήτημα κλεισίματος ή συγχώνευσής τους και να φύγουν από την πόλη μας, ο κ. Παπαδόπουλος σημειώνει:
«Και το Υπουργείο τα τελευταία δύο χρόνια αλλά κι εμείς το αφουγκραζόμαστε, είναι ότι πρέπει να γίνει μια μικρή ή μεγαλύτερη αναδιάρθρωση του ακαδημαϊκού χάρτη. Αλλά το να αφήσεις παραδοσιακές πόλεις όπως είναι η Δράμα, χωρίς Τμήματα επίσης είναι έγκλημα. Με κάποιο τρόπο πρέπει να ενισχυθούν αυτές οι επαρχιακές πόλεις και κυρίως η Δράμα. Αν αυτό γίνει με ενίσχυση των υπαρχόντων Τμημάτων, αν δημιουργηθούν νέα Τμήματα, αυτό δεν το ξέρω. Οπωσδήποτε δεν μπορεί να μείνει η Δράμα χωρίς τμήματα στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση που έχει παράδοση. Εμείς είμαστε 30 χρόνια, δεν μπορείς να την αφήσεις χωρίς Τμήμα. Το τι θα γίνει θα το δούμε στη συνέχεια, θα κάνουμε κάποιες κινήσεις, θα δούμε τι θα πει το Υπουργείο, αλλά οπωσδήποτε κάτι πρέπει να γίνει. Αυτό το πράγμα όπως έχει φτάσει σ’ αυτό το σημείο, δεν τραβάει πλέον. Ο κόμπος έφτασε στο χτένι όπως λέμε. Το θέμα είναι αν θα μας δώσει το Υπουργείο την ευκαιρία να μπορέσουμε να κάνουμε κάποιες άμεσες «χειρουργικές κινήσεις» για να μπορέσουμε να κάνουμε τα Τμήματα ελκυστικά στους φοιτητές».
Οι εισαχθέντες στα δύο Τμήματα
Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος
Ημερήσια ΓΕΛ
Ελάχιστη βάση εισαγωγής: 9,58
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 159
Επιτυχόντες: 0
Ημερήσια ΕΠΑΛ
Ελάχιστη βάση εισαγωγής: 6,59
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 19
Βαθμός πρώτου: 13.800
Βαθμός τελευταίου: 6.240
Επιτυχόντες: 19
ΓΕΛ 10% 2019
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 7
Βαθμός πρώτου: 5.828
Βαθμός τελευταίου: 4.318
Επιτυχόντες: 2
ΓΕΛ 10% ΝΕΟ 2020
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 9
Βαθμός πρώτου: 8.825
Βαθμός τελευταίου: 5.650
Επιτυχόντες: 3
ΓΕΛ 10% ΠΑΛΑΙΟ 2020
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 1
Βαθμός πρώτου: 7.469
Βαθμός τελευταίου: 7.469
Επιτυχόντες: 1
ΓΕΛ ΕΣΠΕΡΙΝΑ
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 2
Επιτυχόντες: 0
ΕΠΑΛ ΕΣΠΕΡΙΝΑ
Ελάχιστη βάση εισαγωγής: 6,59
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 2
Επιτυχόντες: 0
Αγροτικής Βιοτεχνολογίας και Οινολογίας
Ημερήσια ΓΕΛ
Ελάχιστη βάση εισαγωγής: 9,58
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 196
Βαθμός πρώτου: 11.920
Βαθμός τελευταίου: 8.976
Επιτυχόντες: 24
Ημερήσια ΕΠΑΛ
Ελάχιστη βάση εισαγωγής: 6,59
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 23
Βαθμός πρώτου: 13.315
Βαθμός τελευταίου: 5.685
Επιτυχόντες: 19
ΓΕΛ 10% 2019
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 8
Βαθμός πρώτου: 6.908
Βαθμός τελευταίου: 3.571
Επιτυχόντες: 5
ΓΕΛ 10% ΝΕΟ 2020
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 11
Βαθμός πρώτου: 8.350
Βαθμός τελευταίου: 1.850
Επιτυχόντες: 7
ΓΕΛ 10% ΠΑΛΑΙΟ 2020
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 2
Βαθμός πρώτου: 7.798
Βαθμός τελευταίου: 6.829
Επιτυχόντες: 2
ΓΕΛ ΕΣΠΕΡΙΝΑ
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 2
Επιτυχόντες: 0
ΕΠΑΛ ΕΣΠΕΡΙΝΑ
Ελάχιστη βάση εισαγωγής: 6,59
Θέσεις κατόπιν μεταφοράς: 2
Βαθμός πρώτου: 11.980
Βαθμός τελευταίου: 8.230
Επιτυχόντες: 2