Από σήμερα 1 Σεπτεμβρίου λόγω μη εμβολιασμού
Μέχρι στιγμής 90 περίπου άτομα
στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας
οδεύουν προς αναστολή καθηκόντων
Μιλάνε στον «Π.Τ.», ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού του Νοσοκομείου Δράμας και η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ 1 Σεπτεμβρίου, ξεκινάει η αναστολή καθηκόντων των υγειονομικών σε όλη τη χώρα. Ταυτόχρονα, από σήμερα, διακόπτονται και όλες οι άδειες, καθώς θα κριθεί απαραίτητο να συμπληρωθούν κενά τα οποία αναμένεται να δημιουργηθούν στα διάφορα τμήματα.
Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το Νοσοκομείο της Δράμας, καθώς χωρίς να υπάρχουν ή να έχουν δοθεί επίσημα στοιχεία, οι ανεμβολίαστοι υγειονομικοί ανέρχονται περίπου στα 90 άτομα, ενώ φαίνεται ότι το νούμερο αυτό έχει αρχίσει να μειώνεται. Ήδη, τελευταία ημέρα χθες, φαίνεται να έχουν εμβολιαστεί αρκετά άτομα, παρ’ όλα αυτά δεν μπορούμε να γνωρίζουμε τον ακριβή αριθμό, καθώς η Διοίκηση μέχρι χθες τουλάχιστον, δεν είχε δώσει επίσημα στοιχεία.
Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, ότι ανάμεσα σ’ αυτά τα 90 άτομα, βρίσκονται και 4 γιατροί, οι οποίοι δηλώνουν την άρνησή τους να εμβολιαστούν για τους δικούς τους λόγους. Παρ’ όλα αυτά, να σημειώσουμε εδώ ότι, οι περισσότεροι αρνούνται να εμβολιαστούν λόγω της υποχρεωτικότητας που επέλεξε η κυβέρνηση και όχι για άλλους λόγους.
Σιρλαντζής: Θα μειωθεί το ποσοστό των ανεμβολίαστων
Μιλώντας χθες στον «Πρωινό Τύπο» ο πρόεδρος του Σωματείου Νοσηλευτικού Προσωπικού ΑΜΘ και αντιπρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Ιάκωβος Σιρλαντζής και απαντώντας στο τι αλλάζει από σήμερα στο Νοσοκομείο της Δράμας, επισημαίνει ότι «μέχρι στιγμής περιμένουμε να δούμε τελικά ποιος θα είναι ο αριθμός των συναδέλφων που θα είναι ανεμβολίαστοι. Κάποιοι έχουν προγραμματίσει μέχρι και τελευταία μέρα (χθες) να εμβολιαστούν. Έτσι, δεν γνωρίζουμε ακόμα τον ακριβή αριθμό αυτών που θα είναι ανεμβολίαστοι. Υπολογίζονται ότι συνολικά στο Νοσοκομείο μας είναι περίπου 90 άτομα, από όλο το προσωπικό».
Όπως είπε ο ίδιος, «μέχρι στιγμής τα προγράμματα έχουν βγει κανονικά και θα δούμε στη συνέχεια. Όσον αφορά τα Νοσηλευτικά τμήματα, κάποια μπορεί να έχουν συναδέλφους που να λείπουν 2-3 άτομα, ή να έχουμε τμήμα με περισσότερα άτομα. Όσον αφορά το πρόγραμμα, αρχικά θα βγαίνει, ενώ θα δούμε στη συνέχεια πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση. Αν οι αριθμοί είναι 55 άτομα ανεμβολίαστοι που περίπου υπολογίζουμε στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, θα βγαίνει αλλά χωρίς άδεια, λιγότερα ρεπό και πιθανών να έχουμε μετακινήσεις από άλλα τμήματα».
Ερωτώμενος αν κατά την κρίση του πιστεύει ότι θα μειωθεί το ποσοστό των ανεμβολίαστων συναδέλφων του, ο κ. Σιρλαντζής απαντάει πως ναι: «Βλέπω ότι θα μειωθεί. Στη Νοσηλευτική Υπηρεσία, είχαμε ξεκινήσει περίπου πριν 4 εβδομάδες από 138 άτομα, κατεβήκαμε περίπου στα 100 άτομα και τώρα είμαστε στα 55 άτομα. Ήταν συνάδελφοι που σκεφτόντουσαν αν και πότε θα κάνουν το εμβόλιο και σιγά – σιγά ο αριθμός πέφτει».
Σημειώνει ακόμα ο ίδιος ότι, «υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός ανεμβολίαστων στους τραυματιοφορείς και δεν ξέρουμε τι θα κάνουν στη συνέχεια».
Όπως μας λέει, «όσοι εμβολιαστούν μέχρι και την τελευταία ημέρα (σ.σ. χθες 31/8), θα συνεχίσουν κανονικά την εργασία τους, ενώ όσοι εμβολιαστούν από σήμερα και τις επόμενες ημέρες, θα μπουν 14 ημέρες σε αναστολή για να επανέλθουν στην υπηρεσία».
Βασιλείου: Υγειονομική κρίση
Στο «Πρωινό Τύπο» μίλησε επίσης χθες και η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Όλγα Βασιλείου, η οποία μας ενημερώνει για το νέο ΦΕΚ με ημερομηνία 27 Αυγούστου: «Αυτό το ΦΕΚ δίνει όλες τις διευκρινίσεις όσον αφορά την εφαρμογή της υποχρέωσης εμβολιασμού στους υγειονομικούς. Αυτό αφορά φυσικά πρόσωπα, δηλαδή γιατρούς οι οποίοι είναι στο ιατρείο μόνοι τους έχοντας ή μη γραμματειακή υποστήριξη, το προσωπικό των ιατρείων, των Διαγνωστικών Κέντρων και τους γιατρούς που απασχολούνται στα Διαγνωστικά Κέντρα. Δίνει όλες τις διευκρινήσεις όσον αφορά τη δήλωση στο ΕΡΓΑΝΗ του προσωπικού μας ότι είναι εμβολιασμένο και μιλάει για μια σύσταση Επιτροπής, η οποία θα διεξάγει υγειονομικούς ελέγχους στα ιατρεία».
Όπως σημειώνει η κα. Βασιλείου, «αρχικά θα μπουν κάποια χρηματικά πρόστιμα και σ’ αυτούς που δεν θα συνεργαστούν, θα δοθούν από εκεί και πέρα εξηγήσεις για το πώς θα κινηθούμε ως Ιατρικοί Σύλλογοι. Εμείς, με απόφαση της Γενικής μας Συνέλευσης, έχουμε δηλώσει και προς τα μέλη μας, ότι θα εφαρμόσουμε τους νόμους και τις διατάξεις και ότι θεωρούμε ότι κανένας συνάδελφος, ο οποίος επιμένει να μένει ανεμβολίαστος, δεν μπορεί να ασκεί τα ιατρικά του καθήκοντα. Και ο λόγος είναι ότι μπορούμε να μεταφέρουμε και να μεταδώσουμε τον ιό σε ευπαθείς ομάδες, οι οποίες μπαίνουν τα ιατρεία μας. Αντιλαμβάνεστε ότι είναι καθαρά υγειονομικά αυτά τα μέτρα. Δεν έχουν να κάνουν ούτε με αντισυνταγματικότητα, ούτε με την κατάργηση του ατομικού μας δικαιώματος να διαχειριστούμε το σώμα μας όπως ακούμε ότι λένε. Δεν έχει να κάνει με τη διαχείριση του σώματός μας. Εδώ έχουμε μια υγειονομική κρίση και βλέπετε ότι και σε άλλες χώρες όπως στην Αμερική, στο Ισραήλ και στην Αγγλία, θα μπει πλέον στο εμβολιαστικό σύστημα, ως υποχρεωτικός εμβολιασμός ακόμα και για παιδιά πάνω από 12 ετών».
Ερωτώμενη για το πόσοι είναι οι γιατροί στη Δράμα που δηλώνουν ότι δεν θα εμβολιαστούν, η κα. Βασιλείου απαντά ότι, «απ’ όσο γνωρίζω στο Νοσοκομείο ή στον ευρύτερο δημόσιο τομέα είναι 4 άτομα και 8-10 είναι στον ιδιωτικό τομέα. Αν και αυτό το ποσοστό σήμερα μπορεί να αλλάξει. Απ’ όσο γνωρίζω, ζήτησαν τα πιστοποιητικά εμβολιασμού ή το ραντεβού για εμβολιασμό των υγειονομικών. Οπότε τις επόμενες ημέρες θα έχουμε μια εικόνα της κατάστασης αυτής».
Εκδήλωση ενημέρωσης
Τέλος, η κα. Βασιλείου κάνει γνωστό ότι, στα πλαίσια των προφεστιβαλικών εκδηλώσεων, «θα εντάξουμε μια εκδήλωση ενημέρωσης όσον αφορά τα εμβόλια και ίσως ζητήσουμε και την παρουσία κάποιων λοιμωξιολόγων από τη Θεσσαλονίκη και την συμβολή του Πανελληνίου Ιατρικού Συλλόγου».