Τιμώμενη πόλη η Δράμα
στην «Κουζίνα 2022»
του Δ. Αριστοτέλη Χαλκιδικής
► Μια συνεργασία με σκοπό την ανάπτυξη του οινικού τουρισμού στη Δράμα
► Οινική διαδρομή από το Δήμο Αριστοτέλη, στη Δράμα και στο Τσάρεβο Βουλγαρίας που συνδέει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΤΗ ΔΡΑΜΑ βρέθηκε χθες η κα. Μαρία Πάππα, διευθύντρια Marketing και Επικοινωνίας του Προαθωνικού Τουρισμού του Δήμου Αριστοτέλη Χαλκιδικής, η οποία μαζί με το δήμαρχο Δράμας κ. Μαμσάκο, παρουσίασε την πρόταση του Δήμου της, σχετικά με την πόλη της Δράμας.
Η πόλη της Δράμας, έχει επιλεγεί να είναι η πόλη εκείνη που θα βραβευτεί και θα τιμηθεί για τον οινικό τουρισμό της, στο πλαίσιο της δράσης του Δήμου Αριστοτέλη «Κουζίνα 2022». Η δράση βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη μετά του Δήμου Αριστοτέλη στην Χαλκιδική και του Δήμου του Τσάρεβο στη Βουλγαρία.
Όπως είπε μάλιστα η κα. Πάππα, «θέλουμε να κάνουμε κάτι ουσιαστικό που θα αφήσει ένα αποτύπωμα στον τόπο και αυτό θα πρέπει να γίνει με επιστημονικό τρόπο».
Αναλυτικότερα, η σχετική παρουσίαση έγινε το μεσημέρι της Πέμπτης 2 Σεπτεμβρίου στο γραφείο του δημάρχου Δράμας κ. Μαμσάκου, όπου παρόντες εκτός από την κα. Πάππα, ήταν ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, κ. Εφραιμίδης, καθώς και διευθυντής της Αναπτυξιακής Εταιρείας Δράμας, κ. Χατζόπουλος.
Αρχικά ο κ. Μαμσάκος εξήγησε ότι πρόκειται για μια δράση «μέσα από την οποία θέλουμε να αναπτύξουμε τον οινικό τουρισμό στην πόλη της Δράμας και μάλιστα μάς δίνεται μια πρώτη ευκαιρία να παρουσιάσουμε τα μοναδικά κρασιά της πόλης μας».
Αναφερόμενη στη συνεργασία μεταξύ του Δήμου Αριστοτέλη, του Δήμου Δράμας και του Δήμου Τσάρεβο, έκανε μια γενική παρουσίαση του Δήμου Αριστοτέλη και της δράσης «Κουζίνα», η οποία διεξάγεται κάθε χρόνο το Μάιο.
Όπως είπε μάλιστα, στο πλαίσιο της δράσης αυτής, έχει ξεκινήσει μια νέα προσπάθεια με σκοπό την οινική δικτύωση και αυτή είναι η πρώτη ενέργεια και συνεργασία που γίνεται. Αυτή η οινική δικτύωση ξεκινάει από τον Άθωνα, τα κρασιά που παράγονται στην περιοχή και κυρίως στον Άγιον Όρος, φτάνει στη Δράμα και από εκεί προχωράει μέχρι το Τσάρεβο της Βουλγαρίας. Ουσιαστικά, αυτή η διαδρομή από το Δήμο Αριστοτέλη στην ανατολική Χαλκιδική στη Χερσόνησο του Άθωνα, περνάει από τη Δράμα και καταλήγει να ενώσει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα. Το Τσάρεβο βρίσκεται στα νότιο-ανατολικά παράλια της Βουλγαρίας στη Μαύρης Θάλασσας.
Και αυτό, όπως είπε η κα. Πάππα, «θέλουμε να μπορέσουμε να προσελκύσουμε ταξιδευτές απ’ αυτό το κομμάτι της Βουλγαρίας που έχει οινική κουλτούρα. Στη συγκεκριμένη περιοχή υπάρχουν μόνο αμπελώνες και δεν γίνεται εμφιάλωση.».
Όπως είπε μάλιστα, «περιμένουμε σε μια περίοδο 2-3 χρόνων, να μπορέσουμε να δεχθούμε οινοταξιδευτές, αλλά και να στείλουμε οινοταξιδευτές και πρόκειται για μια αμφίδρομη δραστηριότητα. Ενώνουμε τις δύο θάλασσες και αυτή είναι η συνεργασία, ενώνουμε τις δύο θάλασσες με το δρόμο του κρασιού».
Δηλώσεις στον τοπικό Τύπο μετά από την εκτενή παρουσίαση, έκανε ο δήμαρχος Δράμας κ. Μαμσάκος, επισημαίνοντας ότι «ο Δήμος Δράμας δηλώνει το παρόν στις πρωτοβουλίες αυτές», σημείωσε ότι μπορεί να αποτελεί «τον προπομπό για τέτοιες πετυχημένες προσπάθειες, να τις αναδείξουμε και να αναδείξουμε μοναδικές ομορφιές των περιοχών μας».
Σημείωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι, «ο τουρισμός είναι κινητήριος δύναμη ανάπτυξης μιας περιοχής» και ότι «δυστυχώς η Δράμα είναι στα πρώτα βήματα, αλλά μέσα από τη δημιουργία της Τουριστικής Επιτροπής από όλους τους Δήμους του Νομού ευελπιστούμε ότι ξεκινάμε ένα ταξίδι, το οποίο θα έχει πολύ θετικά αποτελέσματα».
Στις δηλώσεις του, ο διευθυντής της Αναπτυξιακής Δράμας κ. Χατζόπουλος, τόνισε ότι «στα 20 χρόνια της Αναπτυξιακής Δράμας, έχουμε την σχετική εμπειρία και τις επαφές με τον τουριστικό κλάδο στη Δράμα και σε συνεργασία με τους Δήμους και τους επιχειρηματικούς φορείς, έχουμε τις προϋποθέσεις με μελετημένα βήματα να κινηθούμε την επόμενη περίοδο συνεργαζόμενοι και δικτυωμένοι, για να ξεκινήσουμε κι εμείς. Είναι μια πρώτης τάξεως ευκαιρία, γιατί η χώρα μας θέλει και μπορεί να επενδύσει σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού».
Τέλος, σε δηλώσεις του, ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Εφραιμίδης, σημείωσε ότι «ένας από τους βασικότερους πυλώνες τουριστικής ανάπτυξης είναι η γαστρονομία. Και αυτό γιατί συμπεριλαμβάνει το τοπικό επιχειρείν. Τα περιθώρια εξέλιξης είναι καλά και απ’ αυτή τη συνεργασία θα έχουμε πολύ καλά αποτελέσματα».