Δηλώσεις του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας ΑΜΘ στον «Π.Τ.»
Σε γραφειοκρατικά ζητήματα οφείλεται
η καθυστέρηση της αποζημίωσης
των πατατοπαραγωγών Νευροκοπίου
Σε αναμονή και οι παραγωγοί καρπουζιών της Δράμας και της Περιφέρειας ΑΜΘ
Ζιμπίδης: Αναμένεται να πληρωθούν όσοι δεν πήραν επιστρεπτέα προκαταβολή και όσοι πήραν αρχικά θα πληρωθούν με το 50% των αποζημιώσεων μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία
Του Θανάση Πολυμένη
ΣΕ ΕΞΕΛΙΞΗ βρίσκονται οι διαδικασίες για το ζήτημα της αποζημίωσης για την πατάτα Κ. Νευροκοπίου, στα πλαίσια των ζημιών λόγω κορωνοϊού. Όπως είναι γνωστό, οι αποζημιώσεις αυτές έχουν δοθεί σε μέρος της αγροτικής παραγωγής, η οποία είχε ενταχθεί στις γνωστές «κορωνοαποζημιώσεις», και η υπόθεση τράβηξε αρκετούς μήνες πίσω.
Αν και οι σχετικές αποφάσεις έχουν υπογραφεί από τους υπουργούς Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης, παρ’ όλα αυτά μέχρι σήμερα δεν κατέστη δυνατό να δοθούν αυτές, καθώς φαίνεται ότι υπάρχουν σοβαρά γραφειοκρατικά ζητήματα μάλλον, παρά πολιτικές αποφάσεις.
Από τη διαμαρτυρία των πατατοπαραγωγών Κ. Νευροκοπίου στο Τελωνείο Εξοχής στις 23 Αυγούστου 2021.
Το μεσημέρι της Τετάρτης, ο κυβερνητικός βουλευτής Δράμας κ. Μπλούχος, εξέδωσε ένα δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο επίκειται τροποποίηση της ΚΥΑ που υπέγραψαν οι δύο υπουργοί (720/132077/19-5-2021 (ΦΕΚ Β’ 2123/21.05.2021) για την χορήγηση κρατικής ενίσχυσης στους παραγωγούς αγροτικών προϊόντων, οι οποίοι επλήγησαν κατά την παρελθούσα περίοδο από την πανδημία. Μεταξύ αυτών, ενισχύονται και οι πατατοπαραγωγοί του Λεκανοπεδίου Κάτω Νευροκοπίου Δράμας, ενώ στην ίδια ΚΥΑ εντάσσονται οι παραγωγοί της καρπουζιού χαμηλής κάλυψης όπως λέγονται και κάποιες συγκεκριμένες ποικιλίες, καλλιέργειες ντομάτας και η βουβαλοτροφία.
Τι πραγματικά συμβαίνει όμως πίσω απ’ όλη αυτή την καθυστέρηση που υπάρχει; Πάντως η σχετική ΚΥΑ την οποία αναφέρει ο κ. Μπλούχος, αναμένεται να γίνει στο επόμενο χρονικό διάστημα. Χωρίς ωστόσο να δίνεται κάποιο συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες και μίλησε με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής κ. Γιώργο Ζιμπίδη, ο οποίος συναντήθηκε προχθές με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Λιβανό στην Αλεξανδρούπολη και του έθεσε τα σχετικά ερωτήματα για το ζήτημα των αποζημιώσεων.
Όπως είπε ο κ. Ζιμπίδης, ο υπουργός του απάντησε ότι οι αγρότες έχουν δίκιο και το Υπ. Οικονομικών δεν μπορεί να ξεκαθαρίσει ακόμα το ζήτημα αυτό, καθώς υπάρχει κάποιο κόλλημα με την ΕΡΓΑΝΗ. Όπως είπε μάλιστα ο ίδιος, στην απόφαση που υπέγραψε, «θα πληρωθούν όσοι δεν έχουν πάρει επιστρεπτέα προκαταβολή, και όσοι έχουν πάρει θα τους δοθεί το 50% της αποζημίωσης και το άλλο 50%, θα πληρωθεί όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία των στοιχείων».
Ο κ. Ζιμπίδης σημείωσε ακόμα ότι, η σχετική τροποποίηση της ΚΥΑ δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, «ενώ δεν έχει δοθεί ακόμα κανένα χρονοδιάγραμμα». Ο ίδιος μάλιστα χαρακτήρισε την υπόθεση ως «αλαλούμ», καθώς το πρόβλημα φέρεται να έχει κολλήσει κυριολεκτικά σε γραφειοκρατικό ζήτημα που αφορά τον τρόπο διασταύρωσης των στοιχείων από το Υπ. Οικονομικών, μεταξύ της ΕΡΓΑΝΗ και των επιστρεπτέων προκαταβολών.
Και άλλοι παραγωγοί σε αναμονή
Σύμφωνα με τον κ. Ζιμπίδη, από τις αποζημιώσεις αυτές δεν περιμένουν μόνο οι πατατοπαραγωγοί της περιοχής Κ. Νευροκοπίου, αλλά και άλλοι. Για παράδειγμα, μεγάλο μέρος αποτελούν και οι παραγωγοί καρπουζιού που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού και μάλιστα στα καρπούζια χαμηλής κάλυψης, όπως λέγονται. (Η τεχνική χαμηλής κάλυψης είναι μια ευρέως διαδεδομένη τεχνική πρωίμησης λαχανικών μεγάλης καλλιέργειας, με εξαιρετικά αποτελέσματα και με βασικό πλεονέκτημα την πολύ ικανοποιητική σχέση απόδοσης/κόστους εγκατάστασης).
Χαρακτηριστικό είναι μάλιστα ότι σε όλη την Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας – Θράκης, έχουμε 4.000 στρέμματα παραγωγής καρπουζιού, πάντα με βάση τις δηλώσεις του ΟΣΔΕ. Σύμφωνα με τα στοιχεία που μας έδωσε ο ίδιος, στη Δράμα έχουμε 77 παραγωγούς και 169 στρέμματα καρπουζιού χαμηλής κάλυψης, η Ξάνθη έχει 121 παραγωγούς και 317 στρέμματα, η Καβάλα έχει 207 παραγωγούς και 1.144 στρέμματα, ο Έβρος έχει 499 παραγωγούς και 1.112 στρέμματα και η Ροδόπη έχει 1.221 παραγωγούς με 2.131 στρέμματα. Οι περισσότεροι απ’ αυτούς είναι μικροί παραγωγοί (μπαξεβάνιδες) και είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ.
Τα καρπούζια χαμηλής κάλυψης – όχι όλες οι ποικιλίες – αποζημιώνονται με 160 ευρώ το στρέμμα.
Ακόμα, στις αποζημιώσεις του κορωνοϊού περιλαμβάνονται και οι ντομάτες θερμοκηπίου όπως και η βουβαλοτροφία. Όλοι αυτοί οι παραγωγοί περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις τους.