Home > Πρώτο Θέμα > Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση μελιού από τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας στο Λονδίνο-Διεθνής διάκριση για Δραμινό μέλι βελανιδιάς από το «Platinum 2021»

Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση μελιού από τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας στο Λονδίνο-Διεθνής διάκριση για Δραμινό μέλι βελανιδιάς από το «Platinum 2021»

Διεθνής διάκριση για Δραμινό μέλι βελανιδιάς από το «Platinum 2021»

Μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση μελιού

από τον Άγιο Αθανάσιο Δράμας στο Λονδίνο

Ν. Γρηγοριάδου στον «Π.Τ.»: «Μας ζητάνε μέλι από το Μπαχρέιν και την Αργεντινή με 45 ευρώ το κιλό» «Έχουμε χρυσάφι στα χέρια μας και δεν μπορούμε να το πουλήσουμε. Παραμένει ανεκμετάλλευτο!»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΟ Golden Bee by Nina Grigoriadou, είναι μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση μελιού, που εδρεύει στον Άγιο Αθανάσιο Δράμας. Ψυχή της επιχείρησης, ο Σάββας Μυλωνάς, ενώ συμμετέχει φυσικά, η σύζυγος Νίνα Γρηγοριάδου και ο υιός Θεόδωρος Μυλωνάς.

Η μικρή αυτή επιχείρηση, μετά από 9 χρόνια δραστηριότητας, ευτύχησε φέτος, να κατακτήσει μια σημαντική διάκριση, σε ένα Διεθνή Διαγωνισμό Ποιότητας Μελιού στο Λονδίνο. Στο διαγωνισμό συμμετείχαν για πρώτη φορά, στέλνοντας δείγματα του μελιού τους με τίτλο «Μέλι Βελανιδιάς», και απέσπασαν το πρώτο διεθνές βραβείο ποιότητας «Platinum 2021». Στο διαγωνισμό «London International Honey Awards», συμμετέχουν κάθε χρόνο χιλιάδες μελισσοκόμοι από όλο τον κόσμο, όπως από τη Ρωσία, τη Σιβηρία, την Κίνα, Αυστραλία, Μολδαβία και από αλλού.

1630863714683

Όπως λέει μιλώντας στον «Πρωινό Τύπο» η κα. Νίνα Γρηγοριάδου, αρχικά πήραν την πιστοποίηση από την Ελλάδα για την ποιότητα του μελιού τους και στη συνέχεια συμμετείχαν στο διαγωνισμό για πρώτη φορά.

Η συμμετοχή στο διαγωνισμό, ήρθε κατόπιν της ανάγκης να αποδείξουν στην αγορά, την εξαιρετική ποιότητα του μελιού τους. «Εμείς ξέρουμε την ποιότητα του μελιού μας. Αλλά και η αγορά ζητούσε να δει πιστοποιήσεις και βραβεία», λέει η κα. Γρηγοριάδου και σημειώνει ότι «ο κόσμος είναι δύσπιστος και αυτό δεν είναι τυχαίο, επειδή πολλοί είναι εκείνοι που νοθεύουν το μέλι».

Η ίδια εστιάζει στην ποιότητα του μελιού και στις πωλήσεις. Όπως λέει, «έχουμε μεν ένα καθαρό προϊόν, αλλά η πλειοψηφία του κόσμου δεν μπορεί να καταλάβει εύκολα τη νόθευση. Για παράδειγμα, όταν έχουμε ένα καθαρό προϊόν, λίγοι μπορούν να το καταλάβουν αυτό. Κάποιος που θα αγοράσει – βελανιδιά ή ανθόμελο – θα πει ότι είναι ακριβό και θα πάρει το φθηνότερο με 15 ευρώ το τρίκιλο. Το θέμα είναι όμως τι θα πάρει μ’ αυτή την τιμή».

Καταγραφή (1)

Με αγάπη και μεράκι ο Σάββας Μυλωνάς περιποιείται τα μελίσσια του.

«Για εμάς τώρα έρχεται η επιβεβαίωση και η επιβράβευση, ότι το προϊόν μας είναι καθαρό», τονίζει χαρακτηριστικά. Όπως λέει, «όταν ανταγωνίζεσαι μεγάλες εταιρείες, η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη. Εμείς πήγαμε για πρώτη φορά σε διαγωνισμό και μάλιστα στο Λονδίνο. Και για να πούμε την αλήθεια, έρχεται η επιβεβαίωση για εμάς, πώς από ένα τόσο μικρό Νομό, παράγουμε ένα τόσο καλό μέλι».

Η κα. Γρηγοριάδου μιλάει για την ψυχή της μικρής οικογενειακής επιχείρησης, τον μελισσοκόμο και σύζυγό της Σάββα Μυλωνά, ο οποίος όπως της λέει, «είναι νόμος να μη νοθεύεται το προϊόν» και η ίδια εξηγεί «Ξέρουμε πολύ καλά πως μπορείς να νοθεύσεις ένα προϊόν, χωρίς ο πελάτης να το καταλάβει. Δεν μπορούμε όμως να μπούμε σ’ αυτή τη διαδικασία. Θέλουμε όταν κοιτάμε κάποιον, να τον κοιτάμε στα μάτια. Αν το νοθεύσουμε έστω και 10% θα πρέπει να το πούμε. Όπως βγαίνει το προϊόν, έτσι το παραδίδουμε».

Η ίδια, μιλάει για τον σύζυγό της με πάθος και αναδεικνύει την αγάπη του για τα μελίσσια, για τη μέλισσα. «Το χειμώνα σκέφτεται συνεχώς τα μελισσάκια του, έχει την αγωνία όχι για το μελίσσι, αλλά για τα ίδια τα ζωντανά. Κι όταν χάνεται ένα μελίσσι λόγω αρρώστιας ή κάτι άλλο, στεναχωριέται. Όχι για το μελίσσι, αλλά γιατί χάθηκε το ζώο, ένας ζωντανός οργανισμός».

Meli Colden Bee 05

Στην ερώτηση για το πώς βλέπει την κατάσταση με τη μελισσοκομία στην Ελλάδα και αν μπορεί κάποιος να ασχοληθεί επαγγελματικά ή για τους περισσότερους παραμένει χόμπι, η κα. Γρηγοριάδου απαντά: «Αν το χόμπι το κάνεις επάγγελμα από αγάπη και όχι για οικονομικούς λόγους, τα χρήματα θα έρθουν. Αλλά πρέπει πρώτα να δώσεις αγάπη και χρήμα, πρέπει να ζοριστείς. Η μελισσοκομία είναι όπως όλα τα επαγγέλματα. Ό,τι δίνεις, θα πάρεις. Η μελισσοκομία είναι όπως και η κτηνοτροφία. Άλλος το ζώο το αντιμετωπίζει ψυχρά και άλλος με αγάπη. Όλα είναι ένας κύκλος, δίνεις και παίρνεις».

Ερχόμενη στην ποιότητα του μελιού, η ίδια σημειώνει ότι «δεν είναι τυχαίο που η Δράμα φημίζεται για το μέλι από βελανιδιά, που αυτό μας έφερε και το βραβείο. Και γι’ αυτό μάλιστα ανεβάζουμε τα μελίσσια μας στην περιοχή του Παρανεστίου. Και αν δεν αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την κατάσταση με σεβασμό και αγάπη, δεν υπάρχει μέλλον».

Ερωτώμενη για την τιμή του μελιού στην Ελλάδα, η ίδια σημειώνει ότι «το μέλι στην Ελλάδα δεν πληρώνεται, δεν έχει τιμή. Σ’ εμάς έρχονται μηνύματα για να στείλουμε μέλι στο Μπαχρέιν και στην Αργεντινή, αλλά δυστυχώς δεν έχουμε ποσότητες να στείλουμε. Σκεφτείτε ότι η αρχική τιμή που μας δίνουν ξεκινάει από 45 ευρώ το κιλό με δικά τους μεταφορικά. Τόσο κοστολογούν οι ίδιοι το κιλό. Κι εμείς εδώ στην Ελλάδα το ξεκινάμε από τα 10 ευρώ. Και εκτός από αυτό ζητάνε ακόμα καλύτερη τιμή. Στην ουσία, εμείς έχουμε χρυσάφι στα χέρια μας και δεν μπορούμε να το πουλήσουμε. Παραμένει ανεκμετάλλευτο! Και όταν μάλιστα πήραμε την πιστοποίηση, μας είπαν να μην κατεβάσουμε την τιμή μας».