Home > νέα > Eυρήματα από τις ανασκαφές του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Ελλάδα «Αγωγός Ιστορίας και Μνήμης» – μια δίγλωσση έκδοση από το Υπ. Πολιτισμού

Eυρήματα από τις ανασκαφές του Διαδριατικού Αγωγού Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Ελλάδα «Αγωγός Ιστορίας και Μνήμης» – μια δίγλωσση έκδοση από το Υπ. Πολιτισμού

Eυρήματα από τις ανασκαφές

του Διαδριατικού Αγωγού

Φυσικού Αερίου στη Βόρεια Ελλάδα

«Αγωγός Ιστορίας και Μνήμης» – μια δίγλωσση έκδοση από το Υπ. Πολιτισμού

 

 

 

ΜΙΑ σημαντική δίγλωσση έκδοση ανακοίνωσε το Υπ. Πολιτισμού και Αθλητισμού, με τον τίτλο: «Αγωγός Ιστορίας και Μνήμης», και αφορά στα ευρήματα και τις ανασκαφές του Διαδριατικού Αγωγού (ΤΑΡ).

Η έκδοση προετοιμάστηκε από το ΥΠΠΟΑ, σε συνεργασία με την εταιρεία Transadriatic Pipeline AG, για την ανάδειξη και προβολή των αρχαιολογικών ευρημάτων που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο κατασκευής του αγωγού ΤΑΡ στη Βόρεια Ελλάδα.

agogos Drama 02

Μήτρες ανάγλυφων αγγείων από την περιοχή του Καλαμώνα στην Π.Ε. Δράμας.

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου, ένα μεγάλο έργο υποδομής που από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους μεταφέρει φυσικό αέριο από την Κασπία στην Ευρώπη, υπήρξε ευκαιρία και αφορμή για τη διενέργεια μεγάλης έκτασης αρχαιολογικών ερευνών και στις 13 Περιφερειακές Ενότητες που διασχίζει o αγωγός στην πορεία του επί ελληνικού εδάφους και ειδικότερα στις Π.Ε. Έβρου, Ροδόπης, Ξάνθης, Καβάλας, Δράμας, Σερρών, Κιλκίς, Θεσσαλονίκης, Πέλλας, Ημαθίας, Φλώρινας, Κοζάνης και Καστοριάς.

Στην περίπτωση του αγωγού ΤΑΡ εντοπίστηκαν και ερευνήθηκαν συνολικά περισσότερες από 400 αρχαιολογικές θέσεις, συχνά σε περιοχές της υπαίθρου που παρέμεναν σχεδόν ανεξερεύνητες, στις οποίες ήλθε στο φως πλήθος ευρημάτων όλων των χρονολογικών περιόδων, από τους προϊστορικούς μέχρι τους οθωμανικούς και νεώτερους χρόνους, εμπλουτίζοντας σημαντικά τις γνώσεις μας για την ιστορία της ευρύτερης περιοχής.

Οι αρχαιολογικές έρευνες πραγματοποιήθηκαν μεταξύ των ετών 2016 και 2019 από τις κατά τόπους αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων, επί τη βάσει ενός Γενικού και περισσότερων επιμέρους Ειδικών Μνημονίων Συναντίληψης και Συνεργασίας, υπό τον κεντρικό συντονισμό της Διεύθυνσης Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Αρχαιοτήτων, και με χρηματοδότηση της εταιρείας. Παρά την πολυπλοκότητα των διαδικασιών, τεχνικών και οργανωτικών, που απαιτεί ένα τόσο μεγάλης κλίμακας έργο, οι Υπηρεσίες του ΥΠΠΟΑ κατόρθωσαν να ολοκληρώσουν τις αρχαιολογικές έρευνες μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, πάντοτε με αφοσίωση στις επιταγές της επιστημονικής δεοντολογίας και της αρχαιολογικής νομοθεσίας.