Home > νέα > Υψηλό ποσοστό εργατικών ατυχημάτων στα λατομεία του Νομού Δράμας – Κοινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδος

Υψηλό ποσοστό εργατικών ατυχημάτων στα λατομεία του Νομού Δράμας – Κοινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδος

Κοινή συνέντευξη Τύπου εκπροσώπων Εργατικών Κέντρων Β. Ελλάδος

Υψηλό ποσοστό εργατικών ατυχημάτων

στα λατομεία του Νομού Δράμας

Υψηλά ποσοστά ανεργίας σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα

 

ΤΑ ΥΨΗΛΑ ποσοστά ανεργίας αλλά και εργατικών ατυχημάτων στην περιοχή της Βόρειας Ελλάδας, επεσήμαναν σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν στη Θεσσαλονίκη, εκπρόσωποι Εργατικών Κέντρων της Βόρειας Ελλάδας.

Οι παρόντες, αναφέρθηκαν στα επίπεδα ανεργίας, στις εργασιακές συνθήκες κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού, καθώς και σε τοπικά προβλήματα με επιπτώσεις στην απασχόληση. Η συνέντευξη Τύπου έγινε ενόψει της διοργάνωσης της φετινής ΔΕΘ.

Όσον αφορά το Νομό Δράμας, επισημάνθηκε κυρίως το υψηλό ποσοστό εργατικών ατυχημάτων στα λατομεία της περιοχής «ένα στο δίμηνο, ή τρίμηνο» , όπως επίσης και για την Ξάνθη, αλλά και, συγκριτικά με άλλες περιφέρειες, για την Ανατολική Μακεδονία – Θράκη.

Στην εισαγωγική του τοποθέτηση, ο κ. οργανωτικός γραμματέας της ΓΣΕΕ Βαγγέλης Μουτάφης, είπε: «Δεν υποστέλλουμε τη σημαία του αγώνα, παλεύουμε για τα δικαιώματα των εργαζομένων». Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων, διευκρίνισε ότι, φέτος, με απόφαση της ΓΣΕΕ δε θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο στη ΔΕΘ, για λόγους προφύλαξης της δημόσιας υγείας από τον κορωνοϊό, αλλά θα γίνουν εκδηλώσεις ανάδειξης των προβλημάτων των εργαζομένων.

Την Παρασκευή, προγραμματίζεται, στις εννέα και μισή το πρωί, η καθιερωμένη συνέντευξη τύπου της ΓΣΕΕ ενόψει της φετινής ΔΕΘ και στις δώδεκα το μεσημέρι η παρουσίαση της έρευνας από το ΙΝΕ / ΓΣΕΕ τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στην αγορά εργασίας στην Κεντρική Μακεδονία.

Την «αναντιστοιχία» των επιπέδων ανεργίας, τα οποία παρατηρούνται στις καταγραφές του ΟΑΕΔ και της ΕΛΣΤΑΤ – εκτιμώντας ότι τα στοιχεία του ΟΑΕΔ (1,2 εκ. στο τέλος Αυγούστου σε όλη τη χώρα) είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα- επεσήμανε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης Χάρης Κυπριανίδης. Τόνισε ότι η ανεργία στην πόλη της Θεσσαλονίκης κυμαίνεται στο 34-35% και υποστήριξε, ότι μετά και από τις αναστολές εργασίας μη εμβολιασμένων εργαζομένων και τη μείωση των ενισχύσεων και επιδομάτων λόγω κορονοϊού, η ανεργία «μπορεί να εκτιναχθεί και πάνω από 40%».

Οι εκπρόσωποι των εργατικών κέντρων έδωσαν στοιχεία, ανά νομό, για την ανεργία, για εργατικά ατυχήματα και για τοπικά αναπτυξιακά προβλήματα με επιπτώσεις στην αγορά εργασίας.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των εκπροσώπων των εργαζομένων, τα επίπεδα ανεργίας στους νομούς της Β. Ελλάδας κυμαίνονται, όπως αναφέρθηκε, μεταξύ 28-50% (Φλώρινα 28%, Σέρρες και Έδεσσα 38%, Πέλλα και Καστοριά άνω του 50%, Ξάνθη 45%, κ.τ.λ.). Εξαίρεση αποτελεί η Χαλκιδική με ανεργία στο 17% που αναμένεται να αυξηθεί το χειμώνα στο 24-25%, Η ανεργία μειώθηκε ελαφρά τους καλοκαιρινούς μήνες και στην Πιερία, λόγω τουρισμού, αλλά αναμένεται και πάλι άνοδος της στους επόμενους μήνες.

Για το λεκανοπέδιο Εορδαίας αναφέρθηκε το πρόβλημα των ταχέων ρυθμών απολιγνιτοποίησης – καθώς μέχρι το 2023 πρέπει να κλείσουν μονάδες ηλεκτροπαραγωγής – με δυσμενή επίπτωση την «εκτόξευση» της ανεργίας στην περιοχή.

Στην Ημαθία, πρόβλημα παρατηρείται με την έλλειψη εποχιακών εργαζόμενων και τις ασταθείς συνθήκες αναπλήρωσης τους από ξένους, ιδιαίτερα στην κονσερβοποιία και για αυτό ζητήθηκε «να ενταχθεί στις πολιτικές απασχόλησης του ΟΑΕΔ η πρωτογενής παραγωγή και η μεταποίηση».