104 χρόνια ελεύθερη Δράμα – 1η Ιουλίου 1913
Στις εκδηλώσεις των “Ελευθερίων”
ο Αν. Υπουργός
Περιβάλλοντος κ. Σωκρ. Φάμελος
Κορυφώθηκαν σήμερα οι εκδηλώσεις εορτασμού για την απελευθέρωση της Δράμας πριν 104 χρόνια από τον διπλό ζυγό της σκλαβιάς, τον τουρκικό και βουλγαρικό.
Στις εκδηλώσεις μνήμης και τιμής για την επέτειο της απελευθέρωσης της πόλης, την 1ης Ιουλίου 1913, παρέστει ο Αν. Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Σωκράτης Φάμελος.
Στις 8 π.μ., έγινε έπαρση της σημαίας με τη συμμετοχή Στρατιωτικού Τμήματος της Φρουράς Δράμας και της Φιλαρμονικής του Δήμου Δράμας.
Ακολούθως, στις 10 π.μ. θα πραγματοποιήθηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίων Αναργύρων, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Δράμας κ.κ. Παύλου, παρουσία του Αν. Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σωκράτη Φάμελου, ενώ στη συνέχεια θα ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας.
Στις 11.15 π.μ., ξεκίνησε η παρέλαση στην οδό Εθνικής Αμύνης, της Πολεμικής Σημαίας του 21ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού «Δράμα», των Πολεμικών Σημαιών των Ταγμάτων του μετά Στρατιωτικού Τμήματός του. Στις 11.30 π.μ., στο Άγαλμα της Ελευθερίας, θα πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση, επετειακή ομιλία του Δημάρχου Δράμας, κατάθεση στεφάνων, και ο Εθνικός Ύμνος.
Έπειτα, στις 8 μ.μ., στην πλατεία Ελευθερίας, θα πραγματοποιηθεί υποστολή της Σημαίας με τη συμμετοχή του Στρατιωτικού Τμήματος Φρουράς Δράμας.
Σύντομο ιστορικό σημείωμα
για την Απελευθέρωση της Δράμας
«Η 1η Ιουλίου 1913 αποτελεί έναν από τους κορυφαίους σταθμούς της νεότερης ιστορίας της μαρτυρικής μας πόλης.
Είναι η ημέρα κατά την οποία ο Δραμινός λαός ανέπνευσε το μυρωμένο αγέρι της πιο λατρευτής θεάς, της λευτεριάς, αποτινάσσοντας τον διπλό ζυγό της σκλαβιάς, τον τουρκικό και βουλγαρικό.
Η απελευθέρωση της Δράμας ανήκει ιστορικά στο πλαίσιο των πολεμικών επιχειρήσεων που έλαβαν χώρα στη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων (1912-13).Η έναρξη του πρώτου Βαλκανικού Πολέμου το Σεπτέμβριο του 1912 βρίσκει την Ελλάδα σύμμαχο της Σερβίας, της Βουλγαρίας και του Μαυροβουνίου, ενώ η Δράμα, όπως και όλη η Βόρεια Ελλάδα βρίσκεται υπό την κατοχή της Τουρκίας. Η τελευταία σκιά πια της άλλοτε κραταιής Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, κλονίζεται ήδη ισχυρά υπό το βάρος της επικείμενης επίθεσης των συνασπισμένων λαών της Βαλκανικής που αγωνίζονται να απελευθερώσουν τα εθνικά τους εδάφη.
Η πορεία των επιχειρήσεων φέρνει τελικά την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη, ενώ η Βουλγαρία καταλαμβάνει το Νοέμβριο του 1912 την περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και φυσικά τη Δράμα. Έκτοτε, και επί οχτώ μήνες η Δράμα παραμένει στα χέρια των Βουλγάρων. Είναι η περίοδος της πρώτης Βουλγαρικής κατοχής.
Με την έναρξη του δεύτερου Βαλκανικού Πολέμου, στις 17 Ιουνίου 1913, οι Βούλγαροι βρίσκονται αντιμέτωποι με τους τέως συμμάχους τους ,τους Έλληνες και τους Σέρβους. Η απληστία και η υπεροψία τους, τους εμποδίζει να αντιληφθούν ότι μειονεκτούν έναντι των αντιπάλων τους… 1η Ιουλίου 1913, είναι η ημέρα κατά την οποία ο Δραμινός λαός είναι πλέον ελεύθερος.»