Μιλάνε στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σωματείου Επισιτιστών και ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών Δράμας
Εστίαση και καφετέριες αντέχουν
ακόμα λόγω του καλού καιρού!
Σε εφαρμογή από τη Δευτέρα τα νέα μέτρα για τους κλειστούς χώρους και τι προβλέπουν
Του Θανάση Πολυμένη
ΑΠΟ ΤΗ Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου, αλλάζει η καθημερινότητα των ανεμβολίαστων, τόσο σε εργασιακούς χώρους, όσο και στην εστίαση, στα θεάματα, στα γυμναστήρια και στα ταξίδια.
Τα μέτρα που έχει ανακοινώσει η κυβέρνηση, στοχεύουν στο να μείνει ανοικτή η οικονομική και κοινωνική ζωή σε όλη τη χώρα, αλλά και να διασφαλιστεί η ελευθερία κινήσεων για όλους. Τα μέτρα αυτά προβλέπουν κυρίως περιορισμούς για τους ανεμβολίαστους.
Έτσι, πλέον, από τη Δευτέρα, στους κλειστούς χώρους εστίασης και κέντρων διασκέδασης, θα εισέρχονται μόνον όσοι έχουν εμβολιαστεί ή έχουν πιστοποιητικό νόσησης. Οι ανεμβολίαστοι πελάτες θα μπορούν να κάθονται μόνο στους εξωτερικούς χώρους.
Στα γυμναστήρια θα επιτρέπεται η πρόσβαση σε όλους, εμβολιασμένους, νοσήσαντες αλλά και ανεμβολίαστους με αρνητικό rapid test 48 ωρών. Οι ανεμβολίαστοι αθλούμενοι καλούνται πέρα από την συνδρομή να πληρώσουν 10 ευρώ για κάθε τεστ που πραγματοποιούν.
Στους αγώνες σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους γηπέδων, πρόσβαση θα έχουν μόνο οι εμβολιασμένοι και οι νοσήσαντες τους τελευταίους έξι μήνες ενώ σε θέατρα, κινηματογράφους και μουσεία θα μπορούν να εισέρχονται και ανεμβολίαστοι με rapid test 48 ωρών.
Από 13 Σεπτεμβρίου οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα πρέπει να κάνουν ένα rapid test κάθε εβδομάδα σε ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα, με κόστος 10 ευρώ, το οποίο θα επιβαρύνει τους ίδιους.
Aνεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί, ακαδημαϊκοί, φοιτητές, εργαζόμενοι στον τουρισμό, εστίαση, παραγωγές θεάματος θα πρέπει να κάνουν δύο Rapid test με συνολικό κόστος 20 ευρώ. Στα ταξίδια εντός Ελλάδας με οποιοδήποτε μέσο, οι ανεμβολίαστοι πρέπει να έχουν κάνει rapid test 48 ώρες πριν από τη μετακίνηση τους.
Χατζηπαντελής: «Δεν είμαστε υγειονομικοί…»
Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες και μίλησε με τον πρόεδρο του του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Ν. Δράμας κ. Γιώργος Χατζηπαντελής, καθώς και με τον πρόεδρο του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης Δράμας κ. Ηλία Ηλιάδη.
Σύμφωνα με όσα είπε στον «Π.Τ.» ο κ. Χατζηπαντελής, «η κατάσταση είναι δύσκολη. Ευτυχώς ακόμα δουλεύουμε μόνο έξω και περιμένουμε να δούμε τη συνέχεια». Όπως είπε, η πλειοψηφία των καταστημάτων της εστίασης θα είναι περισσότερο μεικτά καταστήματα «γιατί δεν έχουμε την ευχέρεια να διαλέγουμε πελάτες. Όπως είπε και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας μας, η εστία μπαίνει σε μερικό lockdown».
Στην ερώτηση αν έχουν τα κατάλληλα μέσα για τους ελέγχους και αν έστω και στα μεικτά θα γίνεται έλεγχος σημειώνει: «Υποχρεωτικά πρέπει να κάνουμε έλεγχο, αν και δεν είναι η δουλειά μας», ενώ μας λέει ότι «δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν σε μια παρέα οι μισοί είναι εμβολιασμένοι και οι άλλοι όχι. Όπως και να έχει, τα πράγματα δυσκολεύουν πάρα πολύ για εμάς και πολλοί συνάδελφοι σκέφτονται να μην ανοίξουν το χειμώνα. Άλλωστε μ’ αυτά τα μέτρα, μπαίνουμε σε μερικό lockdown. Εφόσον μειωθεί ο τζίρος και δεν ανταπεξέρχεται το κατάστημα στα έξοδά του δεν θα κλείσει; Αφού δεν θα έχουμε το πελατολόγιό μας».
Όπως διευκρινίζει για άλλη μια φορά, «ειδικά το χειμώνα στη Δράμα, δεν έχουμε την πολυτέλεια να επιλέξουμε πελάτες», ενώ τονίζει ότι «ευτυχώς ο καιρός πηγαίνει ακόμα καλά και είμαστε σε εξωτερικούς χώρους και ας ελπίσουμε ότι θα πάει όσο το δυνατόν περισσότερο».
Ο κ. Χατζηπαντελής, λέει ότι «ίσως η κυβέρνηση θα έπρεπε να επιδοτήσει τα καταστήματα, για να αγοράσουν μηχανήματα, τα οποία καθαρίζουν τους εσωτερικούς χώρους πολύ καλά».
Ερωτώμενος αν οι εξωτερικοί χώροι κλείσουν με νάιλον και τοποθετηθούν θερμαντικά σώματα θεωρούνται εσωτερικοί χώροι, σημειώνει ότι «θεωρούνται εσωτερικοί χώροι. Εξωτερικός χώρος θεωρείται αυτός που οι δύο πλευρές του είναι ανοικτές. Είναι όπως στον αντικαπνιστικό νόμο».
Ηλιάδης: Ουσιαστικό το πρόβλημα στα μαγαζιά
Μιλώντας στον «Π.Τ.» ο πρόεδρος του Σωματείου Καφετεριών και Κέντρων Διασκέδασης κ. Ηλιάδης, επισημαίνει ότι «ακόμα βρισκόμαστε σε περίοδο που είμαστε σε εξωτερικούς χώρους και προς το παρόν δεν αλλάζει κάτι ιδιαίτερα. Τα δεδομένα θα αλλάξουν όταν χειμωνιάσει και όταν θα κλείσουν τα μαγαζιά. Τότε θα έχουμε πρόβλημα μεγάλο. Γιατί τώρα, οι εξωτερικοί χώροι που χρησιμοποιούμε το χειμώνα γίνονται εσωτερικοί, επειδή κλείνουν τζάμια κτλ., οπότε θα υπάρξει πρόβλημα εκείνο το διάστημα. Απ’ ότι φαίνεται πολύς κόσμος δεν είναι εμβολιασμένος, οπότε θα μειωθεί το καταναλωτικό κοινό των καφετεριών και θα πάμε σε ένα lockdown χωρίς να υπάρχει lockdown».
Ο κ. Ηλιάδης εκφράζει τον προβληματισμό του, λέγοντας ότι «πολλά μαγαζιά δεν θα αντέξουν και λόγω των ανατιμήσεων σε όλα τα ήδη πρώτης ανάγκης και ιδίως στον καφέ, οπότε θα υπάρξει ουσιαστικό πρόβλημα στα μαγαζιά. Και δεν θα είναι μόνο ο καφές, αλλά όλα μαζί. Οπότε, λιγότερος κόσμος και περισσότερο κόστος, καταλαβαίνετε τι θα γίνει».
Ερωτώμενος για το τι έχουν επιλέξει οι περισσότεροι επαγγελματίες για τα μαγαζιά τους, αν δηλαδή θα είναι covid free ή μεικτά, ο κ. Ηλιάδης σημειώνει ότι «αυτή τη στιγμή τα περισσότερο μαγαζιά είναι covid free. Για το χειμώνα όμως οι περισσότεροι δεν έχουν αποφασίσει τι θα επιλέξουν. Νομίζω ότι είναι μια παράξενη κατάσταση. Το να αφήσεις ανοιχτό το μαγαζί το χειμώνα, να κρυώνει ο κόσμος και να κάθεται έξω δεν είναι εύκολο. Βέβαια είναι και το πρόβλημα του καπνίσματος το χειμώνα, οπότε είναι σύνθετο το ζήτημα».
Ερωτώμενος αν στα μεικτά μαγαζιά θα πρέπει να γίνεται έλεγχος όπως και στα covid free ο ίδιος σημειώνει ότι «δεν ξέρουμε τι θα επικρατήσει από εδώ και πέρα, γιατί συνεχώς αλλάζουν τα πράγματα. Θα είναι υποχρεωτική η χρήση μάσκας και στους εξωτερικούς χώρους; Στην ουσία, αν ένα μαγαζί χρησιμοποιήσει τον εξωτερικό του χώρο ως εξωτερικό, μπορεί να υπάρχει υποχρεωτική χρήση μάσκας. Είναι σύνθετο το πρόβλημα».
Αυξήσεις στον καφέ
Ερωτώμενος για το ζήτημα της αύξησης του καφέ, ο κ. Ηλιάδης σημειώνει ότι, «ακόμα δεν έχουμε χειροπιαστά τι θα γίνει και ποια θα είναι η αύξηση. Περιμένουμε να δούμε τις ανατιμήσεις που απ’ ότι φαίνεται θα γίνουν σίγουρα και νομίζω ότι μέχρι ενός σημείου μπορεί να υπάρχει πρόβλημα στην παραγωγή λόγω των συγκυριών, αλλά νομίζω ότι όλο αυτό είναι κάτι μεθοδευμένο, εκμεταλλεύονται τις καταστάσεις και πηγαίνουν σε γενικευμένες ανατιμήσεις όλων των προϊόντων».