Home > νέα > Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας στον «Π.Τ.»: «Το έργο έχει παγώσει επειδή δεν υπάρχουν χρήματα…» – Σε αδράνεια το έργο ελέγχου λυμάτων για τον κορωνοϊό λόγω έλλειψης χρημάτων

Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας στον «Π.Τ.»: «Το έργο έχει παγώσει επειδή δεν υπάρχουν χρήματα…» – Σε αδράνεια το έργο ελέγχου λυμάτων για τον κορωνοϊό λόγω έλλειψης χρημάτων

Στόχος η τοποθέτηση μηχανισμών ελέγχου στους βιολογικούς καθαρισμούς της ΑΜΘ

Σε αδράνεια το έργο ελέγχου

λυμάτων για τον κορωνοϊό

λόγω έλλειψης χρημάτων

Θεματικός αντιπεριφερειάρχης Υγείας στον «Π.Τ.»: «Το έργο έχει παγώσει επειδή δεν υπάρχουν χρήματα…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΣΕ ΑΔΡΑΝΕΙΑ λόγω έλλειψης χρημάτων, φαίνεται να βρίσκεται το ζήτημα με τον έλεγχο των λυμάτων και του ιικού φορτίου λόγω κορωνοϊού στις πόλεις της Αν. Μακεδονίας – Θράκης.

Ο «Πρωινός Τύπος» παρακολουθεί το ζήτημα αυτό από τις αρχές Σεπτεμβρίου του 2020 που είχε ξεκινήσει η πρώτη ιδέα γι’ αυτό, και διαπιστώνει ότι μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα απολύτως, καθώς το έργο μπλοκάρεται από την έλλειψη σχετικού κονδυλίου.

Το θέμα αφορά τον έλεγχο το ιικού φορτίου στα λύματα των πόλεων της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας και Θράκης, με την τοποθέτηση μηχανισμών στους βιολογικούς καθαρισμούς όλης της ΠΑΜΘ. Κάποια στιγμή, το φθινόπωρο του 2020 και λίγο πριν ξεσπάει το δεύτερο κύμα πανδημίας και στη Δράμα ο «μαύρος Νοέμβρης» της περυσινής χρονιάς, είχε γίνει μια προσπάθεια ελέγχου των λυμάτων στο Δήμο Δράμας από τη ΔΕΥΑΔ. Παρ’ όλα αυτά, η διαδικασία δεν ήταν η καλύτερη, καθώς λαμβάνονταν λύματα από διάφορα σημεία της πόλης και η όλη κατάσταση  κρίθηκε αναποτελεσματική.

Όπως έχουμε ήδη δημοσιεύσει, πρόκειται για ένα πρόγραμμα το οποίο αναμένεται να υλοποιηθεί σε συνεργασία της Περιφέρειας ΑΜΘ με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Το πρόγραμμα θα αφορά την εγκατάσταση συστημάτων ελέγχου σε όλη την περιοχή της ΠΑΜΘ και όπου υπάρχουν βιολογικοί καθαρισμοί και βρίσκονται ήδη σε λειτουργία ή πρόκειται να λειτουργήσουν.

Το πρόγραμμα είχε λειτουργήσει πιλοτικά, εντοπίστηκαν τα προβλήματα και οι αδυναμίες και προβλέπει, όχι μόνο την καταγραφή του ιικού φορτίου από τον κορωνοϊό, αλλά ακόμα και την καταγραφή διαφόρων ουσιών από άλλα φάρμακα, από ψυχοφάρμακα αλλά ακόμα και από τη χρήση ναρκωτικών ουσιών. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου είναι 1.700.000 ευρώ για τρία.

Ο «Πρωινός Τύπος», επικοινώνησε χθες με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Υγείας κ. Βενετίδη, ο οποίος όπως μας είπε χαρακτηριστικά «δεν γίνεται τίποτα, γιατί δεν υπάρχουν χρήματα στο Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο Περιφερειακό Συμβούλιο είχα καταθέσει την εισήγησή μου. Προς το παρόν πάντως το θέμα έχει παγώσει και θα κοιτάξουμε τις επόμενες ημέρες να το καταθέσουμε από την αρχή μιας και πλησιάζει ο χειμώνας».

Ο κ. Βενετίδης επεσήμανε γενικότερα πάντως ότι, «το ζήτημα δεν είναι μόνο ο κορωνοϊός που αργά ή γρήγορα θα περάσει, αλλά αυτό που έχει σημασία είναι να έχουμε έναν έλεγχο για άλλες ουσίες που χρησιμοποιούνται, όπως  διάφορα φάρμακα, ψυχοφάρμακα, ναρκωτικά κ.α.».