Home > Πρώτο Θέμα > Προβληματισμός από την άτυπη κλινική Covid στο Νοσοκομείο της Δράμας-Συνάντηση Νοσοκομειακών γιατρών με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

Προβληματισμός από την άτυπη κλινική Covid στο Νοσοκομείο της Δράμας-Συνάντηση Νοσοκομειακών γιατρών με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

Συνάντηση Νοσοκομειακών γιατρών με τον Ιατρικό Σύλλογο Δράμας

Προβληματισμός από την άτυπη

κλινική Covid στο Νοσοκομείο της Δράμας

► Μεγάλη καθυστέρηση από τα PCR που δεν γίνονται στη Δράμα αλλά σε άλλα Νοσοκομεία

► Μιλάει στον «Π.Τ.» η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου: «Απαραίτητο να οριστεί ως άγονο το Νοσοκομείο Δράμας προκειμένου να δώσει κίνητρα στους συναδέλφους…»

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ του Νοσοκομείου Δράμας παραμένουν σε έντονο βαθμό, ενώ ήδη αυτή την περίοδο, λειτουργεί εκεί μια κατ’ ουσίαν άτυπη κλινική Covid, όπου παραμένουν ταυτόχρονα ύποπτα αλλά και θετικά περιστατικά.

Για το λόγο αυτό, οι Νοσοκομειακοί γιατροί της Δράμας, ζήτησαν έκτακτη συνάντηση με τον Ιατρικό Σύλλογο της πόλης μας, προκειμένου να γίνει μια συζήτηση για το πώς μπορεί να βοηθηθεί άμεσα το Νοσοκομείο μας.

Σε δηλώσεις της χθες στον «Πρωινό Τύπο», η γραμματέας του Ιατρικού Συλλόγου Δράμας κα. Βασιλείου, σημειώνει ότι «αυτή την στιγμή υπήρχε και υπάρχει μια άτυπη Covid κλινική, στην οποία μπαίνουν ασθενείς ύποπτοι, μέχρι να διευκρινιστεί αν είναι θετικοί ή όχι. Υπάρχει όμως το εξής πρόβλημα: επειδή καθυστερούν να βγουν οι εξετάσεις και να έρθουν στα χέρια τους, περνάνε δύο – τρεις μέρες, αυτά τα περιστατικά ουσιαστικά λιμνάζουν.  Έτσι λοιπόν, τα θετικά παραμένουν μαζί με ύποπτα και αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει κάποιος κίνδυνος διασποράς εντός του Νοσοκομείου.

nosokomeio sel 8

Στο γεγονός προστίθεται και η υποστελέχωση που υπάρχει στο Νοσοκομείο, δεν μπορεί η Παθολογική κλινική να αντέξει παράλληλα να έχει και ένα τέτοιο τμήμα. Βέβαια οι συνθήκες υποχρεώνουν την παρουσία ενός τέτοιου τμήματος γιατί αντιλαμβάνεστε ότι υπάρχει μια τεράστια διασπορά αυτή τη στιγμή στο Νομό μας, υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό μη εμβολιασμένων και όλα αυτά οδηγούν στο να υπάρχει και μια αύξηση προσέλευσης ασθενών με ύποπτα συμπτώματα στο Νοσοκομείο. Που θα πάνε οι άνθρωποι αυτοί; Κάπου πρέπει να απευθυνθούν».

Να σημειώσουμε εδώ ότι, προχθές ο Δήμος Δράμας ενέκρινε ένα ποσό 50.000 ευρώ για την αγορά αναλώσιμων ειδών για τη διενέργεια PCR, ενώ μια ανάλογη δωρεά αντιδραστηρίων για PCR έχει κάνει και ο Δήμος Κ. Νευροκοπίου.

Σύνθετο πρόβλημα

Συνεχίζοντας η κα. Βασιλείου, σημειώνει ότι, «έχουμε ένα σύνθετο πρόβλημα, και μας ζητούν να μπορέσουμε να βοηθήσουμε και εμείς, στο να βρεθεί μία λύση. Ενημερώσαμε το διοικητή της 4ης ΥΠΕ κ. Τσαλικάκη, όπως ενημερώσαμε και τον Πανελλήνιο Ιατρικό Σύλλογο, ο οποίος απ’ ότι μας είπε θα έρθει σε επαφή και με το Υπουργείο Υγείας, ώστε να δούμε πώς θα μπορέσουμε να βοηθήσουμε τους συναδέλφους μας, ώστε να βρεθεί μία λύση, όσον αφορά την υποστελέχωση και τη διαχείριση αυτών των ασθενών και την μετακίνησή τους προς άλλα Νοσοκομεία. Γιατί υπάρχει και το πρόβλημα της δυσχέρειας του ΕΚΑΒ να μεταφέρει περιστατικά. Και αυτό επειδή έχουμε και εκεί αναστολές εργαζομένων».

Olga-Vasileioy2 (2)

Άγονο Νοσοκομείο

Ερωτώμενη σχετικά με το ζήτημα ώστε το Νοσοκομείο της Δράμας να χαρακτηριστεί ως άγονο, η ίδια επισημαίνει: «Εμείς επιμένουμε και συνεχίζουμε να ζητάμε, να οριστεί το Νοσοκομείο μας ως άγονο. Είναι ένα σημαντικό για εμάς ζήτημα, γιατί ανοίγει το δρόμο ώστε να γίνονται με γρήγορες διαδικασίες προσλήψεις, να δοθούν χρηματικά κίνητρα στους γιατρούς που θα έρθουν, αλλά και κίνητρα μοριοδότησης.

Αν ο γιατρός που θα έρθει στη Δράμα, μείνει σε ένα άγονο Νοσοκομείο για μια πενταετία, μπορεί  στη συνέχεια να διεκδικήσει θέση σε ένα άλλο Νοσοκομείο και λόγω των μορίων του και θέση διευθυντή Κλινικής. Άρα αντιλαμβάνεστε ότι είναι ένας πολύ καλός τρόπος να δελεάσουμε τους συναδέλφους μας, κυρίως Παθολόγους, να έρθουν στο Νοσοκομείο μας.

Τα μόρια που δίνονται σε έναν γιατρό που υπηρετεί σε άγονο Νοσοκομείο, είναι ικανά να του δώσουν τη δυνατότητα να διεκδικήσει θέση διευθυντού σε άλλο Νοσοκομείο. Και αν δείτε, άγονα Νοσοκομεία είναι και άλλα στην Ελλάδα, που δεν έχουν τις ιδιαιτερότητες που έχουμε εμείς ως Νομός. Εδώ υπάρχει το Νευροκόπι που είναι παραμεθόριος, το Παρανέστι, δεν έχουμε απευθείας σύνδεση με την Εγνατία και φυσικά τη Θεσσαλονίκη και την Αλεξανδρούπολη που είναι μεγάλα Πανεπιστήμια και Νοσοκομεία, δεν έχουμε πρόσβαση και έχει κοπεί ακόμα και η σιδηροδρομική μας σύνδεση. Οπότε πληρούμε όλες τις προϋποθέσεις για να στηρίξουμε το άγονο του Νοσοκομείου μας».

Και οι παιδίατροι στον εμβολιασμό

Ερωτώμενη σχετικά με το ζήτημα της ανάληψης εμβολιασμών από τους παιδιάτρους, που αρχίζουν από 1 Οκτωβρίου και αν από τη Δράμα θα συμμετέχουν στη διαδικασία αυτή παιδίατροι, η κα. Βασιλείου σημειώνει χαρακτηριστικά:  «Εμείς γενικότερα πάντα ήμασταν υπέρ της συμμετοχής των γιατρών στο κομμάτι των εμβολιασμών και από τον ιδιωτικό τομέα. Βεβαίως και έχουμε συμμετοχή και μάλιστα καθολική. Οι παιδίατροί μας είναι όλοι εμβολιασμένοι στη Δράμα και όλοι θέλουν να ενταχθούν, διότι είναι πολύ σημαντικό ο εμβολιασμός να περάσει μέσα από τα ιατρεία τους. Γιατί αυτός είναι ο ρόλος τους. Οι παιδίατροι είναι ουσιαστικά οι οικογενειακοί γιατροί, μιας οικογένειας που έχει ανήλικα τέκνα. Αντιλαμβάνεστε δηλαδή ότι έχουν γνώση και του ιστορικού των παιδιών και μπορούν πραγματικά να συμβουλεύσουν σωστά τους γονείς, στο θέμα των εμβολιασμών. Γιατί υπάρχει μια συστολή στους γονείς, αν πρέπει να εμβολιάσουν τα παιδιά τους ή όχι».

Το Υπουργείο Υγείας

Αναφορικά με το ζήτημα της συνάντησης που ζήτησε ο Ι.Σ. με τον υπουργό ή την υφυπουργό, η ίδια τονίζει ότι, «ζητήσαμε, από την στιγμή που ανέβηκαν στη Θεσσαλονίκη ο υπουργός και η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, να επισκεφτούν το Νοσοκομείο μας, να δουν το Νοσοκομείο μας για να δουν την κατάσταση από κοντά, αλλά δυστυχώς δεν έγινε κάτι».