Home > νέα > Προβλήματα στο ζήτημα της διαδικασίας με τις περίεργες μηνύσεις προς εκπαιδευτικούς-Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Προβλήματα στο ζήτημα της διαδικασίας με τις περίεργες μηνύσεις προς εκπαιδευτικούς-Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Δηλώσεις του προέδρου του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας στον «Π.Τ.»

Προβλήματα στο ζήτημα

της διαδικασίας με τις περίεργες

μηνύσεις προς εκπαιδευτικούς

Δύσκολος ο έλεγχος μεμονωμένων δικηγόρων που προωθούν τέτοιες καταστάσεις

 

 

Του Θανάση Πολυμένη

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΟ είναι τις τελευταίες ημέρες, το φαινόμενο, πολίτες να παραδίδουν μηνύσεις σε εκπαιδευτικούς, ή να προωθούν «νομικές συμβουλές», μέσω των οποίων κάποιοι παρουσιάζονται ως θεματοφύλακες του Συντάγματος.

Μάλιστα, υπάρχουν ομάδες συμπολιτών μας που δηλώνουν «ομολογητές θεματοφύλακες του άρθρου 120 του Συντάγματος», ή «αυτόχθονες ιθαγενείς» κτλ.

Ο «Πρωινός Τύπος», μίλησε χθες με τον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Δράμας κ. Πούλιο, ο οποίος μεταξύ άλλων αναφέρεται στο ότι υπάρχουν περιπτώσεις μεμονωμένων δικηγόρων, οι οποίοι όντως προωθούν αυτές τις απαράδεκτες καταστάσεις. Επισημαίνει μάλιστα σ’ αυτό, και το ζήτημα της καθυστέρησης στη λειτουργία των πειθαρχικών οργάνων των Δικηγορικών Συλλόγων.

Ρωτήθηκε λοιπόν ο κ. Πούλιος, το πώς βλέπει όλες αυτές τις περίεργες και πρωτοφανείς καταστάσεις λόγω Covid, όπου οι αρνητές εμβολίων, μάσκας κτλ., μηνύουν και μοιράζουν πρόστιμα σε εκπαιδευτικούς και σε γιατρούς, δηλώνουν «ομολογητές θεματοφύλακες του Άρθρου 120 του Συντάγματος», «αυτόχθονες ιθαγενείς» και άλλα παρόμοια. Προφανώς πίσω απ’ όλα αυτά, υπάρχουν νομικοί, δικηγόροι, οι οποίοι ενθαρρύνουν αυτές τις ομάδες. Κατά πόσο όλα αυτά έχουν νομικές βάσεις;

Απαντώντας ο ίδιος σημειώνει αρχικά ότι, «η πολιτεία μας έχει θεσμοθετημένα όργανα, τα οποία ελέγχουν κάθε μορφής εξουσία. Όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατικό πολίτευμα. Ο έλεγχος των εξουσιών, γίνεται είτε από τις δικαστικές αρχές που είναι αρμόδιες προς τούτο, είτε από κρατικούς φορείς, οι οποίοι έχουν από το Σύνταγμά μας εξουσιοδότηση.

Οποιοσδήποτε άλλος επικαλείται, ότι μπορεί να προβαίνει σε έλεγχο, επιβολή ποινής ή σε οτιδήποτε τέτοιο παρόμοιο, νομίζω ότι βρίσκεται εκτός πραγματικότητας και σίγουρα εκτός νομικής πραγματικότητα της χώρας».

Αναφερόμενος στο ζήτημα της πανδημίας, τονίζει: «έχω τοποθετηθεί και εγγράφως, θεωρώ ότι η διαδικασία αυτή που έχει ξεκινήσει, με την επίκληση δικαιωμάτων τα οποία παραβιάζονται από όσους είναι αντίθετοι στη διαδικασία του εμβολιασμού, ότι έρχεται σε ευθεία σύγκρουση, με βασικές συνταγματικές αρχές οι οποίες επιβάλουν την προστασία της δημόσιας υγείας. Προφανώς και ο υποχρεωτικός εμβολιασμός στο πλήθος των Ελλήνων δεν είναι επιτρεπτός σύμφωνα με το Σύνταγμα, αλλά σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες που έχουν αυξημένη ευθύνη απέναντι στην κοινωνία, όπως για παράδειγμα οι υγειονομικοί, κατά την άποψή μου είναι σαφές ότι θα πρέπει να μπουν στη διαδικασία αυτή».

Οι ευθύνες των Δικηγορικών Συλλόγων

Ο κ. Πούλιος αναφέρεται επίσης και στις ευθύνες των Δικηγορικών Συλλόγων:

«Όσον αφορά τις ευθύνες που θίξατε Δικηγορικών Συλλόγων – μεμονωμένοι δικηγόροι είναι ενώ στην Περιφέρειά μας δεν έχουμε τέτοιο φαινόμενο  – είναι προφανές ότι υπάρχει μια ευθύνη των Δικηγορικών Συλλόγων εάν επικρατήσει μια ατιμωρησία μελών τους τα οποία παρεκτρέπονται. Γιατί εδώ μιλάμε για παρεκτροπές προφανώς.

Τα πειθαρχικά όργανα των Δικηγορικών Συλλόγων, λειτουργούν – απλώς λόγω της πανδημίας έχουν μείνει λίγο πίσω. Αλλά θα πρέπει να πω ότι με νομοθετική πρωτοβουλία του ίδιου του Υπουργείου και χωρίς τη θέληση των Δικηγορικών Συλλόγων, πριν από ένα χρόνο τροποποιήθηκε το πειθαρχικό δίκαιο των δικηγόρων και πλέον δεν επιτρέπεται η αυτεπάγγελτη πειθαρχική δίωξη συναδέλφου. Θα πρέπει να υποβληθεί κάποια αναφορά.

Poylios Tasos

Αυτό έχει δυσκολέψει ως ένα βαθμό τη διαδικασία του πειθαρχικού ελέγχου.

Αλλά πέραν τούτου, είναι προφανές ότι κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή. Δεν μπορούμε συλλήβδην να κατηγοριοποιήσουμε όλους, γιατί δεν είναι και ορθό.

Πλην όμως σαφώς και υπάρχουν περιπτώσεις συναδέλφων, οι οποίοι είναι ελεγκταίοι πειθαρχικά και γνωρίζω ότι ήδη έχουν ξεκινήσει αυτές οι διαδικασίες. Δεδομένου όμως του ρυθμού που θα έπρεπε να είναι, πιο γρήγοροι οι ρυθμοί αυτοί, όμως είναι αργοί και δυστυχώς φαίνεται ότι υπάρχει μια εγκατάλειψη του γεγονότος αυτού.

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να πω ότι στο παρελθόν πολλές φορές έχουν ξεκινήσει διαδικασίες όπως π.χ. η περίφημη υπόθεση με τον Σώρρα, γιατί εκεί είχαμε το απίθανο φαινόμενο να υπάρχει ακόμα και δικαστική απόφαση, η οποία ως ένα βαθμό και κατά μια ερμηνεία δικαίωνε όλη αυτή τη διαδικασία.  Υπήρξε όμως πρωτοβουλία νομικών, δικηγόρων συγκεκριμένα, να οδηγηθεί στη δικαιοσύνη και είχε το αποτέλεσμα που είχε. Οι Δικηγορικοί Σύλλογοι και οι δικηγόροι, έχουν σταθεί στο παρελθόν, όπως πιστεύω ότι θα γίνει και τώρα, στο πλευρό της κοινωνίας, και έχουν απομονώσει τέτοια φαινόμενα. Φρονώ ότι το ίδιο θα γίνει και αυτή τη φορά».

Δύσκολος ο έλεγχος

Ερωτώμενος κατά πόσο έξω από το τυπικό μέρος της υπόθεσης, ηθικό είναι αυτοί οι λίγοι έστω δικηγόροι, μέσα από τη νομική τους ιδιότητα να προωθούν τέτοιες καταστάσεις παρέχοντας νομικές συμβουλές, ο κ. Πούλιος σημειώνει:

«Προφανώς και υπάρχει ένα ζήτημα, γιατί και σ’ εμένα έχει πέσει στην αντίληψή μου, ακόμα και υπόδειγμα μήνυσης, για εσχάτη προδοσία και διάφορα τέτοια, τα οποία είναι φαιδρά. Αλλά προφανώς και πίσω απ’ όλα αυτή τη διαδικασία, υπάρχουν κάποιοι δικηγόροι, οι οποίοι σας λέω ξανά, πρέπει να ελεγχθούν, και μάλιστα πρέπει να ελεγχθούν άμεσα.

Δυστυχώς είμαστε ένα πλήθος 42.000 σε όλη την Ελλάδα, δεν μπορούν να ελεγχθούν εύκολα, όπως είναι κατανοητό, ιδίως στις μεγάλες πόλεις, όταν ένας τέτοιος σύλλογος Αθηνών έχει 22.000 μέλη και ο Δικηγορικός σύλλογος Θεσσαλονίκης έχει περίπου 10.000 μέλη. Όπως καταλαβαίνετε είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει ο έλεγχος που πρέπει να γίνει. Αλλά σε κάθε περίπτωση, θεωρώ ότι έστω και αργά, θα λειτουργήσουν τα πειθαρχικά συμβούλια και θα δοθεί η λύση που πρέπει να δοθεί».